REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Politik Bojan Požar bo postal igralec: Igral bo - novinarja!

Politik Bojan Požar bo postal igralec: Igral bo - novinarja!Kostum za novo vlogo? Vir: Twitter

Politik Bojan Požar odpira nov list v svoji karieri.

Kot je sam pojasnil, naj bi v kratkem sprejel vlogo - samega sebe.

In to v tujem filmu.

O tem bomo vsekakor kmalu izvedeli še kaj, toda dejstvo je, da nova vloga za Bojana Požarja ne bo posebej težavna, čeprav bo tokrat prvič igral – samega sebe.

Upajmo, da bo ta kostum novopečenemu igralcu pomagal iz sebe samega iztisniti res tisto najboljše, po čemur je znan daleč naokoli. 

Toda igrati samega sebe je včasih še posebej težko.

Zato si včasih igralci pomagajo s kostumi, ki še povečajo izraznost likov in poudarijo najpomembnejše poteze ali značilnosti likov.

Takšen predlog zanimivega kostuma se je takoj po objavi te novice znašel na družbenih omrežjih.

Upajmo, da bo ta kostum novopečenemu igralcu pomagal iz sebe samega iztisniti res tisto najboljše, po čemur je znan daleč naokoli.

Nefilmskih vlog, ki jih je že doslej odigral Bojan Požar pa je veliko.

Res je, da je v zadnjem času postal znan po raziskovalnih prispevkih, ki pa so redno razkrivali domnevne nepravilnosti oseb, povezanih z levo-sredinskim delom politike na Slovenskem.

V času sedanje, desne vlade Požar do Janševe koalicije ne goji nobenih zamer, pač pa jo redno brani.

In strumno napada tiste, ki kritizirajo Janšo.

Drugih vlog, ki jih je odigral v polpretekli zgodovini pa je ogromno.

Na zadnjih volitvah je bil predvsem politik.

Bojan Požar in plačila Telekoma
Bojan Požar in plačila Telekoma. Vir: Twitter

Na volitvah je kandidiral kot predsednik stranke Lista novinarja Bojana Požarja, s katero je dosegel pičlih 0,88 odstotka glasov.

Pred volitvami je namreč prevzel obstoječo stranko Lista za Maribor in jo preimenoval, saj bi za novo stranko potreboval najmanj dvesto overovljenih podpisov ustanovnih članov.

Dejansko je šlo za satelitsko stranko Janševe SDS, saj je lahko z njo nastopal na predvolilnih televizijskih soočenjih in tam napadal Janševe nasprotnike.

Tako je Marjana Šarca »razkrinkal«, češ da se je tajno srečeval z Janezom Janšo.

To je seveda koristilo Janši, hkrati pa onemogočilo kakršnokoli dogovarjanje Šarca in Janše v prihodnje.

Kar je v politiki zelo nerodno. Takšna politika je stranko SDS privedla do tega, da koalicijske partnerje lahko zgolj še kupuje, namesto da bi se z njimi dogovarjala.

Kot lastnik portala Požareport ter urednik in voditelj oddaje Faktor na TV3 je prav tako nastopal v vlogi propagandista Janševe SDS.

Pred tridesetimi leti je bil aktiven član Zveze komunistov Slovenije.

Bil je dejaven v delovni skupini za pripravo dokumenta o prenovi zveze komunistov, ki jo je imenovalo predsedstvo CK ZKS.

V času pred tem pa je bil po poročanju Topnews.si tudi na izpopolnjevanju v nemški tajni službi Stasi.

Svojo kariero je začel kot komunist in urednik glasila SDP Evropa, v časniku Komunist pa je pisal komentarje.

V novi dobi pa se je po kratkotrajnem urednikovanju na Dnevnikovem propadlem projektu Direkt znašel v vlogi podjetnika.

Prav zato se je po volitvah znašel pod drobnogledom Računskega sodišča, predvsem zaradi spornih oglaševalskih poslov, ki jih je Požar sklenil z več podjetji v lasti države.

Ko se je namreč Požar s svojo listo pojavil na zadnjih volitvah leta 2016 je samo v tem volilnem letu od Telekoma in Darsa prejel najmanj 157.000 evrov.

Zato so se pojavili očitki o konfliktu interesov in nelegalnem financiranju volilne kampanje, kljub dejstvu, da je Požar vse take in podobne očitke vztrajno zavračal.

Medijski strokovnjak Marko Milosavljević je leta 2019 izpostavil tudi problem več vlog Požarja in nezdružljivost vlog novinarja in politika »tako z etičnega kot verjetno tudi s pravnega vidika.«

Kot je ocenil, »v Evropi enostavno ni praksa niti ni standard, da bi novinar, če se odloči iti na volitve, ohranil svojo novinarsko funkcijo. Kaj šele, če je tudi urednik, kaj šele, če je tudi voditelj televizijske oddaje, ali če je še na kakšni menedžerski funkciji.«

»To je etično nezdružljivo že sicer, novinarstvo in politika. To je seveda sporno, saj temu politiku omogoča veliko medijsko prednost pred drugimi. Za to ni odgovoren le sam, odgovoren je tudi medij, ki mu to omogoča,« je opozoril Milosavljević.

Kakorkoli že, vlog je Bojan Požar doslej odigral že toliko, da mu igranje samega sebe verjetno ne bo predstavljalo posebnega izziva.

Sploh, če bo igral v zanj zelo priročnem kostumu...

Delite članek