REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pax Europaea: Do miru v Evropi lahko pridemo le z novo evropsko varnostno enačbo

Pax Europaea: Do miru v Evropi lahko pridemo le z novo evropsko varnostno enačboEvropski mir - a samo z Rusijo na krovu. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Tri tedne pred začetkom ukrajinske vojne, v začetku februarja 2022,  je Branko Cvetkovič na uredništvo Dela poslal pričujoči članek, ki ga objavljamo v nadaljevanju, s katerim je želel v takratni in žal tudi v sedanji situaciji opozoriti na popolnoma zgrešeno politiko Evropske unije, posebej Nemčije, v zvezi z Rusijo.

Dogodek lepo razkriva komplot osrednjih medijev, ki aktualno politiko vojne proti Rusiji podpirajo z utišanjem vseh mnenj, ki predstavljajo drugačen pogled na stvarnost od uradnega.

»Delo ni želelo objaviti tega članka pod raznimi pretvezami. Niti se niso odzvali na mojo intervencijo maja istega leta, češ da članek ni več aktualen. Žal se še vedno izkazuje, da je članek še zelo aktualen, zato vas prosim, da ga objavite.

Smatram, da je to moja državljanska dolžnost in dolžnost do mojih prednikov, ki so 'crkavali' v austroogrskih strelskih jarkih v Galiciji in suženjsko 'arbajtali' za nemški rajh med drugo svetovno vojno v Šleziji. Ne želim, da se to v takšni ali drugačni obliki ponovi, katerikoli generaciji,« nam je napisal Branko Cvetkovič.

Dogodek lepo razkriva komplot osrednjih medijev, ki aktualno politiko vojne proti Rusiji podpirajo z utišanjem vseh mnenj, ki predstavljajo drugačen pogled na stvarnost od uradnega.

Hkrati pa kaže, kje se - toda ne s širitvijo zveze NATO in novimi vojnami z Rusijo, nato s Kitajsko - skriva rešitev za svet in Evropo, ki drvi ali je že zdrvela v tretjo svetovno vojno...

Cvetkovičev – res še vedno zelo aktualen in argumentiran članek – zato v celoti objavljamo v nadaljevanju:

Novi stari nemški predsednik Frank Walter Steinmeier je ob svoji inavguraciji v Berlinu pozval predsednika Ruske federacije (RF) Vladimirja Putina z naslednjimi besedami: »Razrahljajte zanko okrog vratu Ukrajine! Pridružite se nam v iskanju poti za ohranitev miru v Evropi!«

Gospodu Franku Walterju Steinmeierju, ki je pred nedavnim v Ljubljani položil venec pod spomenik žrtvam vseh vojn v Ljubljani, bi zastavil naslednje retorično vprašanje: »Kdo komu nadeva zanko, ne samo v Ukrajini, ampak tudi v Evropi?«

Nemčija, posredno pa tudi celotna Evropa, se mora osvoboditi kolonialnega jarma in statusa talca ZDA.

Rekel bi mu tudi tole: »Nemci ne prevzemate dela odgovornosti, ki jo posledično nosite v evropski zgodovini. Sprožili ste, da ne omenjam Avstroogrske, dve svetovni vojni, začeti na evropskih tleh. Sedemdeset milijonov strohnelih trupel, groza, strah in obup, ogromna materialna škoda. Sprožili ste najslabše in najnizkotnejše instinkte človeške nravi in posredno razdelili Evropo v političnem smislu, Evropo za železno zaveso.«

Hitler je bil ta »genij« in z nacistično Nemčijo sta pripeljala Evropo ne samo do »končne rešitve«, ampak tudi do končne razdelitve Zahod : Vzhod.

Logično je Sovjetska zveza v prihajajoči hladni vojni z ZDA, vzpostavila svojo tamponsko varnostno cono, imenovano Varšavski pakt in novo socialistično paradigmo vzhodne Evrope.

Novembra leta 1989 je padel berlinski zid (vzrok za ta tekst ni pomemben). Pomembno je, zakaj je Sovjetska zveza pristala na združitev obeh Nemčij in na razpustitev Varšavskega pakta. Pogoj je bil, da se NATO ne širi na Zahod.

Pomembno je, zakaj je Sovjetska zveza pristala na združitev obeh Nemčij in na razpustitev Varšavskega pakta. Pogoj je bil, da se NATO ne širi na Zahod.

Po razpadu Sovjetske zveze in po oslabitvi Rusije se je NATO neskrupulozno širil na vzhod do ruskih meja.

Zadnja nevralgična točka je Ukrajina.

RF sedaj, z zamikom, izstavlja Ameriki in Natu račun in zahteva varnostna zagotovila.

Ustrezna varnostna zagotovila lahko da Ruski federaciji le Evropa, v prvi vrsti pa Nemčija in Francija. ZDA jih ne bodo dale nikoli. Rusija je namreč privolila v združitev Nemčij pod pogojem, da se NATO ne širi proti njenim mejam. Zato bi morala Nemčija to prva pojasniti svojim zaveznikom v Natu in v Evropski skupnosti.

To je njen in evropski temeljni varnostni interes.

ZDA pa naj pospravijo svoj jedrski arzenal z ostalim ofenzivnim orožjem na drugo stran Atlantika. Toda nasprotno, Evropska unija se obnaša kot bogata kurtizana s pokvarjenim zvodnikom, ki jo bo pripeljal do dokončnega propada.

Evropska unija se obnaša kot bogata kurtizana s pokvarjenim zvodnikom, ki jo bo pripeljal do dokončnega propada.

Evropa je v vojaškem in političnem kontekstu pridobila status privilegirane kolonije brez lastne obrambne politike in brez garancije sožitja z veliko zgodovinsko sosedo.

Nemčija, posredno pa tudi celotna Evropa, se mora osvoboditi kolonialnega jarma in statusa talca ZDA. Kako?

Na ozemlju bivšega Varšavskega pakta, od Baltika do Črnega morja, pa tudi Balkana, je potrebno vzpostaviti nevtralni status držav, kot ga poznajo Avstrija, Švica ter Finska. Brez namestitve ofenzivnega orožja.

Za tak status bi se morali sporazumeti Evropska unija in Ruska federacija (RF) z vsemi potrebnimi garancijami in geostrateškimi odmiki. Definitivno bi bil tak status »Vzhodne« Evrope najboljši približek in dejavnik miru in stabilnosti v Evropi.

Nemčija in Francija imata zgodovinsko priložnost, da pripeljeta, ob izpričanem interesu RF, do nove arhitekture miru v Evropi. V tem primeru so zmagovalci vsi.

Sedanji položaj je Evrope popolnoma nevreden glede na njeno ekonomsko moč in tehnično znanje, število prebivalstva, zgodovinske izkušnje in kulturo.

Dejstvo je tudi, da razrušena ali oslabljena Evropa ni v ruskem interesu. Evropa in RF si želita ekonomskega sodelovanja.

Dejstvo je tudi, da razrušena ali oslabljena Evropa ni v ruskem interesu. Evropa in RF si želita ekonomskega sodelovanja.

Rusija ima ogromne energetske in surovinske potenciale, Evropa pa tehnološke in tehnične. Komu je torej v interesu oslabljena in nekonkurenčna Evropa?

Komu je v interesu vojna v Ukrajini, če ni niti Ukrajini niti Rusiji niti Evropi? Komu? Velja si zapomniti, da se ekonomski in strateški interesi odpirajo proti Aziji in eden njenih protagonistov je Rusija.

Ameriški predsednik Joe Biden je nemškemu kanclerju v Washingtonu jasno povedal, da v primeru vojne v Ukrajini Drugega toka ne bo. Ne morem verjeti, da si Nemci dovolijo tako ponižujočo obravnavo, ki si je niso niti Jugoslovani v sporu s Stalinom leta 1948.

Toliko o manifestaciji kolonialnega statusa ene največjih evropskih držav. Čas je, da se Evropa postavi na lastne noge v vseh pogledih. Ameriški in angleški interesi so jasni in njihov neoimperialni know-how in pax americana sta vsem poznana in ekonomsko omejujoča.

Zavajanje, napihovanje cen surovin, rast mešetarskih borznih zaslužkov, orožarska industrija, vzdrževanje umetne vrednosti dolarja, ekonomska rast in širjenje vpliva z vojno.

Ameriški politiki, analitiki ter mediji brez dlake na jeziku govorijo o razbijanju Rusije in zakaj ne bi Amerika prišla do ruskih surovin, saj si jih zaslužijo. O tem lahko beremo na globalnih omrežjih.

Rusija je del Evrope, je vedno bila in je z ogromnimi žrtvami plačevala svoj evropski status.

Pa še nekaj o preteči ruski nevarnosti v Evropi ali o antagonizmih Anglosaksoncev in Slovanov. Francija je z Napoleonom vstopila v Rusijo 1812 in bila poražena na grozljiv način.

Napoleon je izgubil zadnjo bitko pri Waterlooju leta 1815 in zmagovalna prusko-ruska vojska pod feldmaršalom Blücherjem je vstopila v Pariz, obenem pa je rešila Angleže pod poveljstvom admirala Wellingtona pred pogubo.

Leta 1918 je brest-litovsko premirje končalo prvo svetovno vojno z boljševiško Rusijo. Spomladi leta 1945 je Sovjetska zveza vkorakala v Berlin in položila bojne prapore nacistične Nemčije na slavnostni paradi v Moskvi.

Rusija je velik zgodovinski in potencialni partner Evrope.

Kako je Sovjetska zveza rešila svet pred nacizmom... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Skrajni čas je, da se Evropa tega zave, čim hitreje, tem bolje.

Rusija je del Evrope, je vedno bila in je z ogromnimi žrtvami plačevala svoj evropski status.

Objektivno rečeno meji evropsko enoumje na geostrateško samouničevalno zablodelost in na morebiten casus belli.

Branko Cvetkovič

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek