REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Opozorilo RTV Slovenija: nova zakonodaja bi odnesla 500 delovnih mest in prizadela kulturne in umetniške programe

Opozorilo RTV Slovenija: nova zakonodaja bi odnesla 500 delovnih mest in prizadela kulturne in umetniške programeTarča: RTV SLO na merku vlade. Vir: Twitter

Večjih sprememb na RTV SLO in v drugih medijih, kljub želji vladajoče koalicije najverjetneje - ne bo.

Proti tem spremembam so v DeSUS-u, v SMC-ju, do nekaterih rešitev so zadržani celo v NSi, tako da bo velika medijska reforma, ki so jo načrtovali v vladni stranki SDS - najverjetneje padla v vodo.

Toda to ne pomeni, da morda ne bi bili lahko doseženi določeni popravki medijske zakonodaje, ki pa bi lahko naredili več škode, kot koristi.

Da je medijska reforma slabo zastavljena, so s posebnim zbornikom, ki so ga izdali na FDV, nedavno opozorili strokovnjaki.

Danes pa se je oglasilo tudi vodstvo RTV SLO.

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji novinarski konferenci izrazilo nestrinjanje s predlogi sprememb medijske zakonodaje in pozvalo ministrstvo za kulturo, naj jih umakne. Večkrat je bilo slišati opozorilo, da zakonski predlogi RTVS potiskajo proti komercialnim medijem, kar da je za javni medijski servis nesprejemljivo.

Ob uveljavitvi predlogov bi lahko na RTVS izgubilo delo do 500 oseb, kar je četrtina vseh zaposlenih, pri čemer bi bili najprej na udaru novinarji in kulturno umetniški ustvarjalci.

Generalni direktor zavoda Igor Kadunc je poudaril, da predlogi vseh treh novel medijskih zakonov, ne le novela zakona o RTVS, posegajo v sredstva, s katerimi razpolaga zavod.

Po njegovih besedah bi RTVS ob uveljavitvi zakonskih predlogov neposredno izgubil okoli 7,7 milijona evrov, izločitev oddajnikov in zvez pa bi ga prikrajšala za dodatnih nekaj manj kot deset milijonov evrov.

Zavodu že zdaj na letni ravni primanjkuje približno osem milijonov evrov.

Kadunc je spomnil, da je imel RTVS lani na razpolago šest milijonov evrov manj kot leta 2012. Od tega leta naprej se po njegovih besedah nobena vlada ni ukvarjala s prihodnjih razvojem RTVS.

Zanikal je očitke, da zavod težkega finančnega položaja ne rešuje z racionalizacijo in reorganizacijo.

V škodljivost zakonskih predlogov je prepričana tudi predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Simeona Rogelj.

Po njenih besedah bi ob uveljavitvi predlogov lahko na RTVS izgubilo delo do 500 oseb, kar je četrtina vseh zaposlenih, pri čemer bi bili najprej na udaru novinarji in kulturno umetniški ustvarjalci.

Opozorila je tudi na škodo, ki bi jo utrpela regionalna RTV centra Maribor in Koper.

Zanimivo pa je, da se kljub že iztekem času za javno razpravo s svojim prispevkom sedaj napoveduje - predsednik republike.

In to tako, da usmerja tok dogodkov v spremembe zakonodaje, kot kaže povabilo na posvet pri njem.

V soboto se je namreč iztekla javna razprava o predlogih novel treh medijskih zakonov - zakona o RTVS, zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA) in krovnega medijskega zakona.

Tudi v zadnjem tednu razprave so predlagane spremembe sprožile kritične odzive dela politike, stanovskih organizacij in mednarodnih združenj.

Enako sta opozorila tudi direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak in direktor Radia Slovenija Mirko Štular.

Televizija

Največ kritik so bili deležni predlogi drugačnega razdeljevanja rtv-prispevka, po katerem bi tri odstotke zbranega prispevka namenili za STA in pet odstotkov za uresničevanje javnega interesa na področju medijev, izločitev dejavnosti oddajnikov in zvez iz RTVS, vzpostavitev sklada za financiranje televizijske produkcije in predlog, da bi imenovanje nadzornikov STA prenesli z državnega zbora na vlado.

Generalni direktor Igor Kadunc je izrazil prepričanje, da zaradi odgovorne presoje strank in poslancev zakonski predlogi v zdajšnji obliki vendarle ne bodo sprejeti.

Generalni direktor Igor Kadunc je izrazil prepričanje, da zaradi odgovorne presoje strank in poslancev zakonski predlogi v zdajšnji obliki vendarle ne bodo sprejeti.

Pojasnil je, da so v zvezi s predlogi sprememb medijske zakonodaje na ministrstvo za kulturo naslovili obsežen nabor analiz in pripomb.

Poudaril je pripravljenost vodstva RTVS za tvorno sodelovanje pri pripravi strokovnih in celovitih sprememb.

Dodal je, da se nikakor ne strinja z razlago ministrstva o obstoju "teoretične možnosti", da bi RTVS s predlaganim zakonskim svežnjem lahko dobil dodatnih deset milijonov evrov. Po njegovih besedah namreč zakonski predlogi niso spisani na realnih finančnih predpostavkah.

Vendar na televizijo preži še ena nevarnost, na katero danes niso opozarjali.

V vladni proceduri je kar nekaj sprememb, tudi zakona o RTV Slovenija, ki bi lahko pripeljal do sprememb delovanja ključnih organov te institucije.

In te spremembe bo zelo težko ustaviti, nas opozarjajo naši viri.

Morda bi bilo tudi to lahko dovolj, da si vlada zagotovi več nadzora, zato bitka za medije še zdaleč - ni končana.

Delite članek