REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ob poplavah bi bili v Sloveniji koristni amfibijski oklepniki, a slovenski so v Ukrajini ali pa niso plovni

Ob poplavah bi bili v Sloveniji koristni amfibijski oklepniki, a slovenski so v Ukrajini ali pa niso plovniJužnokorejske amfibije v akciji. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Južnokorejski marinci so iz svojih velikih, toda tudi plovnih vozil reševali žrtve poplav v Pohangu.

Ko so pred točno letom dni Južno Korejo 8. septembra lani prizadele katastrofalne poplave so poleg helikopterjev, ki so lahko le omejeno pomagali v hudem neurju na pomoč priskočili južnokorejski marinci.

Južnokorejski marinci so tako iz svojih velikih, toda tudi plovnih vozil reševali žrtve poplav v Pohangu na več različnih lokacijah zaradi močnega deževja, ki ga je povzročil tajfun Hinnamnor.

V ta namen je 1. divizija mornariške pehote napotila v področje dve jurišni amfibijski vozili in 17 napihljivih čolnov za reševanje življenj po mestu.

Marinci so nekatere prebivalce, ki so pobegnili na strehe, da bi se izognili poplavam, prepeljali na varno z majhnimi napihljivimi čolni.

Jurišna amfibijska vozila so bila napotena na območja, kjer so jih gasilci zaradi poplavljenih cest težko dosegli.

Korejska amfibija
Racionalno v Južni Koreji, neracionalno v Sloveniji: Tako pomaga z amfibijami južnokorejska vojska. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

In kako je s tem v Sloveniji?

Kot smo lahko videli, so bile nekatere občine dolge dneve odrezane od sveta.

V tem primeru bi Sloveniji prav prišli podobni, vendar tudi plovni oklepniki, tako kot so v Južni Koreji.

Obrambno ministrstvo smo vprašali, koliko vozil v Slovenski vojski (SV) je sploh plovnih ali potencialno plovnih in zakaj niso bila v večji meri uporabljena ob zadnjih poplavah?

V uporabi v SV so lahka kolesna oklepna vozila Kobra 4x4, ki so amfibijska vozila. Uporaba teh vozil v hudourniških poplavah ni bila racionalna.

»V uporabi v SV so lahka kolesna oklepna vozila Kobra 4x4, ki so amfibijska vozila. Uporaba teh vozil v hudourniških poplavah ni bila racionalna. Je pa slovenska vojska pri intervencijah na poplavljenih območjih uporabljala druga oklepna kolesna vozila, zlasti za potrebe zdravstvene oskrbe prizadetih ter za prevoze v težko dostopne dele, ki so jih prizadele poplave in zemeljski plazovi,« so nam odgovorili iz obrambnega ministrstva.

To seveda kaže na določen problem, ki ga ima Slovenija s svojo vojsko.

Očitno je v skladu z zahtevami zveze NATO tudi Slovenska vojska prilagojena intervencijam - v tujini. Zato se že leta odpisujejo in odprodajajo tanki, kupujejo pa lahki oklepniki in transportna letala, ki jih lahko pod taktirko Američanov hitro spravijo na druge konce sveta.

Ploven, a podarjen Ukrajini
Ploven, a podarjen Ukrajini. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po drugi strani pa je Slovenija država z veliko rekami, ne glede na to pa - nima veliko amfibijskih vozil.

Iz odgovora Ministrstva za obrambo lahko razberemo, da razen vozil Kobra 4x4 Slovenska vojska sploh nima plovnih Patrij ali Valukov, prav tako pa je v Ukrajino poslala 35 jugoslovanskih oklepnih pehotno amfibijskih vozil.

Ta vozila niso samo gosenična, kar pomeni, da se lahko prebijejo tudi skozi teren, ki je neprehoden za vozila s kolesi (kot so Kobre), pač pa so v resnici – plovna.

In morda bi bilo prav, če bi se generali Slovenske vojske pri načrtovanju naslednjih nabav za vojsko najprej ozrli malce naokoli in kupili opremo, ki bo primerna za slovenske razmere, na pa le za puščave v ameriških vojnah po vsem svetu, večinoma pa na Bližnjem vzhodu in Afriki.

Vozila BVP M-80A so »popolnoma amfibijska in omogočajo prečkanje vseh vodnih pregrad brez predhodne priprave. Maksimalna hitrost v vodi je 7 km/h.«

Po drugi strani pa so tudi zelo drage slovensko-finske Patrie samo »pogojno plovne«, Slovenija pa takšnih različic očitno sploh nima.

Da bi bile plovne, morajo biti Patrie lažje od 18 ton, imajo pa tudi nekatere posebne dele.

Hrvaška vojska takšne Patrie, kot kaže video spodaj, ima. In brez težav plavajo tudi po Kolpi.

Glede na to je sicer lepo, da so Sloveniji v pomoč ob poplavah iz Ukrajine poslali bagre in drugo pomoč, a morda bi bilo celo boljše, če bi Sloveniji vrnili vsaj jugoslovanske oklepnike, ki so za razliko od skoraj vseh drugih vozil, ki jih ima slovenska vojska – plovni.

In morda bi bilo prav, če bi se generali Slovenske vojske pri načrtovanju naslednjih nabav za vojsko najprej ozrli malce naokoli in kupili opremo, ki bo primerna za slovenske razmere, na pa le za puščave v ameriških vojnah po vsem svetu, večinoma pa na Bližnjem vzhodu in Afriki.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek