REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nori Neron našega časa: Infantilni kralj-filozof Slavoj Žižek poziva zahod, da naj Ukrajincem izroči jedrsko orožje!

Nori Neron našega časa: Infantilni kralj-filozof Slavoj Žižek poziva zahod, da naj Ukrajincem izroči jedrsko orožje!Žižek, Neron našega časa

Ukrajinska vojna je primer prelomnega dogodka, ob katerem so v intelektualnem pogledu pogrnili že mnogi.

Ne samo politiki in njihova medijska trobila, tudi številni intelektualci in kvaziintelektualci.

Žal pa je prav slovenski filozof Slavoj Žižek, ki je poleg Luke Dončića, Melanie Trump in Aleksandra Čeferina zagotovo eden od najbolj znanih Slovencev na svetu hkrati tudi eden od tistih, ki so zabredli najglobje.

S svojimi popolnoma odbitimi, netočnimi analizami ukrajinske vojne je že ob začetku spopadov napisal avtorski prispevek za Guardian, v katerem je ognjevito pozival k vojni zoper Rusijo ter spopad infantilno predstavljal kot boj dobrega proti zlu, kot vojno dobrega, demokratičnega zahoda proti grdemu, avtokratskemu Putinu.

Tudi Slavoj Žižek spada med tiste svetovne intelektualce, ki so izdali svoje poslanstvo ter svoje intelektualne moči prepletli s silami hegemonije, imperializma in zatiranja svobodoljubnih narodov sveta. To je dokazal tudi s svojim zadnjim javnim nastopom.

S tem je seveda samo dokazal, da nima pojma o mednarodni politiki in da je pomešal lončke.

Že France Prešeren je svetoval, da naj »samo čevlje sodi kopitar«, a Slavoj Žižek očitno meni, da se kot filozof spozna za vse.

Če bi bilo to res, potem ne bi potrebovali svetovalcev za nacionalno varnost in inštitutov za geopolitiko, ker bi vse njihove naloge opravili kar tako vsestranski filozofi, kot je Žižek.

Svojo osupljivo intelektualno nesposobnost pa je te dni Slavoj Žižek pokazal znova prav zdaj, ko se je pojavil v pogovorni oddaji z Piersom Morganom v oddaji Necenzurirano.

Morgan je sicer, ko gre za vprašanje zadnje vojne v Evropi, v popolnosti usklajen s pogledi zahodnih vojnih hujskačev, Putinovo preventivno vojno v Ukrajini pa redno slika točno tako, kot jo vidi tudi Žižek in večina zahodnjaških geopolitičnih analfabetov – kot »neizzvano agresijo.«

In zato seveda ni nenavadno, da je Morgan že na začetku pogovora dejal, da je Slavoj Žižek, ki ga imajo nekateri za »najnevarnejšega filozofa« v resnici – kakšna ironija – »glas zdravega razuma.«

Slavoj Žižek je nato pojasnil, zakaj se ima za zmernega konservativnega komunista, zakaj je ruski predsednik Vladimir Putin temačni konservativni religiozni fanatik ter zakaj ga napadajo, da je protisemitski hamasovec in liberalni sionist in podobno.

Zelenski vodi svet - proti tretji svetovni vojni...
Ne Rusijo, ki se brani - če se želimo izogniti tretji svetovni vojni moramo ustaviti Žižka in podobne fanatične Natovske fundamentaliste! 

Kogar zanima, si lahko Žižkovo nakladanje ogleda spodaj. 

Sicer pa infantilno, otročje in neznanstveno pojasnjevanje zunanje politike ni zunačilno samo za kvazistrokovnjake, kot je Žižek.

Številni komentatorji infantilistične argumente in zbanalizirane razlage a la Žižek opažajo pri celem spektru zahodnih politikov, med katerimi po odbitih in podobno infantilnih razlagah mednarodne politike prednjači predvsem nemška zunanja ministrica. 

Razložil je tudi, zakaj je Elon Musk uničil njegovo spolno življenje (?!).

Glede vojne v Ukrajini in Putinove Rusije je Žižek dejal, da nekateri njegovi »nori prijatelji« pravijo, da mora biti Rusija dobra, ker je proti Natu. »So nori?! Poglejte, koga podpira Rusija v zahodni Evropi: samo skrajno desnico. Marine Le Pen, AfD in podobne,« je dejal.

Pri tem je dokazal, da ne razume, kako države delujejo v mednarodni politiki, da nima pojma o načelu ravnovesja sil, pomenu samoohranitve, strahu in negotovosti v svetovnem sistemu brez vrhovnega razsodnika, temeljnih predpostavkah okolja, pomenu varnosti v mednarodnih odnosih ter predvidljivega delovanja velikih sil, ki temelji na empiričnih primerih in večtisočletnih izkušnjah, nabranih v teku razvoja številnih držav in civilizacij.

Popolnoma jasno je, da nobena racionalna država ne bo podpirala političnih sil, ki z ekspanzijo vojaških blokov ogrožajo njeno neposredno soseščino, podpirala pa bo sile, ki razumejo njene varnostne interese kot so Žižku neljube stranke.

In tako ravna tudi Putin. Racionalno.

ZDA imajo, na primer, Monrojevo doktrino in so se na podoben način kot Rusija odzvale v »kubanski krizi.«

Racionalno.

A Žižek o vsem tem in racionalnosti ter zakonitosti delovanja velikih sil očitno nima pojma.

Norost držav ocenjuje po svojih političnih simpatijah do tujih politikov.

In edino to je seveda res - noro.   

Žižek je tudi spomnil, da je ruski predsednik Vladimir Putin pred napadom na Ukrajino grajal voditelja boljševikov Vladimirja Iljiča Lenina, ker je ta vzpostavil ukrajinsko republiko znotraj Sovjetske zveze.

V N1 so celo zapisali, da naj bi Putin dejal, da »Rusija mora postati Rusija Vladimirja Iljiča Lenina,« in da naj bi ob tem želel poudariti pravico Rusov, da si ponovno priključijo ukrajinsko ozemlje.

To je seveda laž.

Putin je samo naštel, katera ozemlja je Ukrajina dobila v času Lenina in spomnil na uničevanje spomenikov Lenina v Ukrajini. Potem jim je napovedal, da naj v tem primeru vrnejo tudi vse, kar jim je Lenin podaril. Torej ruska ozemlja.

A iz vrstnega reda dogodkov je jasno, da je bil Putin prisiljen zaščititi Ruse v Ukrajini potem, ko so zahodne države in Ukrajina prekršili dogovore iz Minska, ki jih nikoli niti niso želeli spoštovati.

»Putin vsekakor ni levičar. Putin je mračnjaški konservativni verski fanatik,« kljub temu trdi Žižek in za to ne navede niti enega dokaza.  

Dodal je, da so ruski mediji – isti, na katerih je prej pogosto gostoval - postali verskofundamentalistični, ker vojno v Ukrajini opisujejo kot vojno krščanske civilizacije proti satanizmu.

»Podobno kot Arabci so postali verski fundamentalistični fanatiki. Ustaviti jih moramo brezpogojno. Zahod mora končati s to dvoumno igro, da podpira Ukrajino, a ne preveč, da ne bi ujezila Rusije in da ne bomo preveč škodili naši življenjski ravni. /…/ Zato provociram s tem, da pravim, da morajo Ukrajincem dati jedrsko orožje. To pravim kot levičar,« je povedal slovenski filozof.

Spomnil je tudi, da želi Rusija izvajati imperialno ekspanzijo in da se ne bo ustavila pri Ukrajini. Potem bodo na vrsti Gruzija, Moldavija … Bolj kot bomo Rusijo tolerirali, toliko bolj grozljivo bo končno soočenje z njo, svari Žižek.

Vse to so popolnoma zgrešene in netočne trditve.

Mearsheimer je pravočasno opozarjal, da bo prišlo do vojne v Ukrajini
Mearsheimer je opozoril, da so si na zahodu izmislili, da je za vojno v Ukrajini kriva Rusija. To laž sedaj ponavlja Natov propagandist Slavoj Žižek.

Pridiha resničnosti jim ne more vdihniti niti to, da jih izreka znani filozof. Za trditev o imperialističnem ekspanzionizmu Rusije niso komentatorji doslej uspeli najti niti enega dokaza.

Prav tako ni mogoče najti nobene Putinove izjave, v kateri bi kot svoj cilj napovedal ozemeljsko povečanje Rusije ali kaj podobnega.

Kronologija dogodkov pa jasno kaže, da se je Rusija odzvala šele po ekspanziji zveze NATO leta 2008 in spreminjanju ukrajinskega režima leta 2014 v »udarnega ovna« na mejah Rusije.

Pri vsem tem je bila vojna v Ukrajini napovedana že sedem let vnaprej, napovedal pa jo je - kot logičen rezultat napak zahoda - ameriški politolog John Mearsheimer.

Ta je tudi opozoril, da so si na zahodu izmislili, da je za vojno v Ukrajini kriva Rusija.

To laž sedaj ponavlja Natov propagandist Slavoj Žižek!

Čikaški profesor Mearsheimer je namreč že leta 2015 opozoril, da bo Rusija »uničila« Ukrajino, še preden bi postala članica zveze NATO in njena sovražnica, če bo Washington nadaljeval s svojo nerazumno politiko.

In da je to popolnoma v skladu z realistično teorijo mednarodnih odnosov.

Mimogrede, le malo pred pogvorom z Žižkom se je Piers Morgan pogovarjal tudi z Mearsheimerjem, ki je popolnoma razsul argumentacijo Morgana in s tem praktično tudi Žižkovo.

Nekoliko bolj medlo je Mearsheimer odgovarjal le glede Morganovih kritik Putinove ocene začetka druge svetovne vojne, kjer je velik del krivde za to pripisal Poljakom.

A tudi tu je v resnici Putin imel prav, kar kaže že ta naš članek, ki opisuje to odobje in vse spletke, s katerimi so Britanci uspeli povzročiti vojno med Poljaki in Nemci, ki se je končala z drugo svetovno vojno.

Skratka, Putinovo ravnanje je strokovnjak za velike sile ocenil kot povsem racionalno iz vidika obstoja ruske države in velike sile.

Ampak filozofa Žižka to seveda ne prepriča. On je menda večji strokovnjak od Mearsheimerja, čeprav teorije mednarodnih odnosov ni niti povohal.

Popolnoma odbite in neresne so tudi Žižkove trditve o Putinovem verskem fundamentalizmu.

Putin ni izrekel nobene versko fundamentalistične izjave, izpodbija pa jih tudi mirno sobivanje kristjanov, muslimanov, budistov, Židov, budistov in ateistov v današnji Rusiji ter sodelovanje pripadnikov različnih narodov pri obrambi Rusije, tudi v enotah ruske vojske.

Povsem nora pa je seveda tudi Žižkova ocena, da bi bilo potrebno Ukrajini dati jedrsko orožje.  

Jedrska vojna med Rusijo in ZDA - na evropskih tleh?
Prihodnost, kot nam jo pripravlja slovenski kralj - filozof.   Vir: X

To bi brez dvoma lahko vodilo do uporabe jedrskega orožja in to ne samo v zahodni Ukrajini, kjer je ta nevarnost že danes največja.

S temi nestrpnimi izjavami slovenske gore list dejansko daje nasvete, ki svet pehajo v pogubo.

Da so filozofi najbolj poklicani, da upravljajo države, je bil sicer prepričan že Platon, ki je modrega vladarja videl v vlogi kralja-filozofa.

Toda že z obdobjem imperatorja Nera, ki ga je podučeval Seneka, so se iluzije o tem, da je to edina prava pot hitro razblinile.

In primer Slavoja Žižka jasno kaže, kako se zgodovina znova ponavlja - a tokrat kot farsa. 

Suetonius pripoveduje, da so mnogi Rimljani verjeli, da je veliki požar v Rimu sprožil Neron, da bi očistil zemljo za svojo načrtovano »zlato hišo«.

Tudi Neron se je imel za filozofa, kot Žižek, le da je bil ob tem še vladar Rima.

Večina rimskih virov ponuja pretežno negativne ocene osebnosti in vladanja Nerona.

Opisujejo ga kot tiranskega, samovšečnega in razuzdanega.

Zgodovinar Tacit trdi, da so ga Rimljani imeli za kompulzivnega in pokvarjenega.

Suetonius pripoveduje, da so mnogi Rimljani verjeli, da je veliki požar v Rimu sprožil Neron, da bi očistil zemljo za svojo načrtovano »zlato hišo«.

Tacit trdi, da je Neron kristjane označil za grešne kozle za požar in jih dal žive sežgati, pri čemer se zdi, da ga ni motivirala sla po pravičnosti, ampak osebna krutost.

Slavoj Žižek je Neronu zelo podoben a na srečo še vedno ni v vlogi kralja filozofa, tako kot je bil nori Neron.

Ima se sicer za kralja filozofov, a je na srečo le filozof s popolnoma zgrešenimi, neznanstvenimi pogledi na mednarodne odnose in nič več. 

Platon in domnevna Atlantida.
Platon in domnevna Atlantida.  Vir:X

Kljub temu pa so njegovi napačni pogledi izredno nevarni za ves svet.

Žižek je res najbolj nevaren mož na zahodu, kot ga predstavlja Morgan, a ne zaradi točnosti svojih analiz, pač pa zaradi popolnih dezinformacij, ki jih ta prodajalec filozofskega kačjega olja naivni svetovni publiki prodaja kot - čisto resnico.

Kajti, kot kažejo njegove izjave, v primeru vladavine Slavoja Žižka ogenj ne bi pogoltnil samo kristjane, pač pa bi po zaslugi njegovih »pametnih« filozofskih nasvetov v plamenih jedrskega spopada izginila celotna človeška civilizacija.

A tudi v vlogi, ki jo igra, ni njegova odgovornost za pokol, ki smo mu priča, prav nič manjša.

Tudi Slavoj Žižek spada med tiste svetovne intelektualce, ki so izdali svoje poslanstvo ter svoje intelektualne moči prepletli s silami hegemonije, imperializma in zatiranja svobodoljubnih narodov sveta.

In samo sreči se lahko zahvalimo, da ta naš sodobni Neron ni predsednik kakšne močne države. Če bi bil, bi Žižek zagotovo užival v brenkanju na svoje filozofske strune, medtem ko bi svet pod njim izginjal v termonuklearnem cunamiju.

S tem podpira vojno, ki je doslej že skoraj zagotovo odnesla za okoli pol milijona življenj - da o strahovitem opustošenju, ki ga vse bolj čutimo tudi v naših lastnih denarnicah, sploh ne govorimo.

Še več, Slavoj Žižek v Sloveniji velja celo za nekakšnega ideologa že na pol razpadle Levice, nekateri mediji (Mladina!) pa so ga zaradi njegovih intelektualnih halucinacij razglasili celo za »osebnost leta.«

Pri tem ne smemo pozabiti, da je bil Slavoj Žižek seveda vedno uslužen propagandist zveze NATO in zvest podpornik ameriških in zahodnih intervencij, s katerimi so disciplinirali različne narode.

To svojo strast je odkril že ob razpadu Jugoslavije in še posebej leta 1999, ko je, zmeraj v sozvočju s slovensko uradno politiko in javnim mnenjem, glasno pozival na bombardiranje Srbov, njihove države ali položajev in pridigal proti druženju srbskih in slovenskih študentov.

Vse to pa seveda v imenu obrambe »človekovih pravic«.

Žižek in RT
Včasih je bil stalen gost na RT.ju, danes po njih zliva golide besednega gnoja: Žižek je bil in ostal NAFO propagandist. Vir: Posnetek zaslona

Ko je šlo za človekove pravice Srbov, Rusov ali kogarkoli drugega, ki ni veljal za zaveznika zahoda, takrat »nepristranski« Žižek seveda ni postopal enako.

Ikona levice EU Slavoj Žižek, vojni propagandist Nata, ki se pretvarja, da je napredni intelektualec, izraža svoja rasistična in zahodnjaška supremacijska stališča, medtem ko predlaga, da bi bilo treba Ukrajini dati jedrsko orožje, je njegov zadnji izbruh ocenil eden od komentatorjev.

Zato nikoli ne smemo pozabiti, da so roke Slavoja Žižka in podobnih kvazistrokovnjakov krvave do komolcev.

Čeprav včasih pove kaj točnega, na primer o usodi Palestincev (ker je tudi pokvarjena ura dvakrat na dan točna!), je vendarle res, da je Žižek klavcem in razpihovalcem vojn, ki jih ima v oblasti vojaško-industrijski kompleks ZDA, dal v roke lažne levičarske argumente za podaljševanje neizmernega trpljenja ljudi.

In samo sreči se lahko zahvalimo, da ta naš sodobni Neron danes ni v vlogi kralja-filozofa in da NI predsednik kakšne močne države.

Neronovi grešni kozli so bili kristijani, Žižkovi pa so Rusi.

Ne Rusijo, ki se brani - če se želimo izogniti tretji svetovni vojni moramo ustaviti Žižka in podobne fanatične Natovske fundamentaliste! 

Če bi bil Žižek kralj-filozof, bi zagotovo užival v brenkanju na svoje filozofske strune, medtem ko bi svet pod njim izginjal v termonuklearnem cunamiju.

Ne Rusijo, ki se brani - če se želimo izogniti tretji svetovni vojni moramo ustaviti Žižka in podobne fanatične Natovske fundamentaliste! 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek