REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Napadalec na Fica nasprotoval prekinitvi vojaške pomoči Ukrajini, v Sloveniji tako politiko zastopa le ena stranka!

Napadalec na Fica nasprotoval prekinitvi vojaške pomoči Ukrajini, v Sloveniji tako politiko zastopa le ena stranka!Takoj po napadu na slovaškega predsednika vlade Roberta Fica so tudi politiki v Sloveniji poskušali nabrati nekaj političnih točk na neuspešnem atentatu in se preleviti v žrtve. A le ena stranka v Sloveniji zastopa podobna stališča kot napadeni Robert Fico. Vir: Posnetek zaslona, X

Takoj po napadu na slovaškega predsednika vlade Roberta Fica so tudi politiki v Sloveniji poskušali nabrati nekaj političnih točk na neuspešnem atentatu in se preleviti v žrtve.

Najbolj očiten je bil poskus Janeza Janše, ki je napadalca poskusil povezati s skrajneži - slovenskimi »levičarji«, ki naj bi sicer ogrožali tudi njega.

Sporočilo je bilo jasno – Janša in SDS sta na isti strani kot Robert Fico, ogrožajo pa ju skrajni »levičarji«, ki branijo »stare sile« na osrednjih televizijah.

K temu so nekateri pristaši SDS prilepili še vzklike »dol z janšizmom« in jih seveda znova (napačno) interpretirali kot osebne grožnje s smrtjo Janši.

A nič ne bi moglo biti dlje od resnice!

V resnici so namreč najpomembnejša stališča predsednika slovaške vlade, zaradi katerih je slovaški strelec Juraj Cintula izpeljal atentat nanj popolnoma nasprotna stališčem Janeza Janše in velikega dela slovenske politike.

V Sloveniji Janša in ostali v vladnih in opozicijskih strankah napadajo kot skrajneže ljudi, ki v Sloveniji mislijo podobno kot Fico! Edina stranka, ki v Sloveniji zastopa dejansko enaka stališča, kot jih zastopa Robert Fico je – Resnica.

In v resnici v Sloveniji Janša in ostali v vladnih in opozicijskih strankah napadajo kot skrajneže ljudi, ki v Sloveniji mislijo podobno kot Fico!

Edina stranka, ki v Sloveniji zastopa dejansko enaka stališča, kot jih zastopa Robert Fico, ko gre za odnos do Ukrajine, migracij, Svetovne zdravstvene organizacije in pandemij, odnosa do skupnosti LGBTQ, nesmiselnosti nekaterih skrajnih zahtev zelenega prehoda in pomena suverenosti je – Resnica.

Podrobnejši pregled motivov in ravnanj strelca pokaže, da so bila zanj zelo pomembna zunanjepolitična vprašanja in da si glede njih praktično vse slovenske parlamentarne politične stranke s slovaškim atentatorjem - delijo zelo podobne poglede na razmere v svetu.

To kažejo tudi zadnja poročila iz Slovaške, ki pa se kljub temu, da so osrednji slovenski mediji tja poslali svoje poročevalce, ne uspejo prebiti v slovenske medije.

Notranji minister Slovaške Matuss Sutaj Eštok je namreč osumljenca označil za nezadovoljnega s politiko Bratislave.

Slovaški premier Robert Fico je bil ranjen v streljanju po seji vlade v mestu Handlova. Slišati je bilo pet strelov, predsednik vlade pa naj bi bil hudo ranjen. Vir: Telegram
Aretacija atentatorja: Slovaški premier Robert Fico je bil ranjen v streljanju po seji vlade v mestu Handlova. Slišati je bilo pet strelov, predsednik vlade pa je bil hudo ranjen. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Strelec na slovaškega predsednika vlade Fica je namreč protestiral proti prekinitvi vojaške pomoči Ukrajini.

Moški, ki je v sredo hudo ranil slovaškega premierja Roberta Fica, je bil hud kritik njegove odločitve, da ustavi pošiljke orožja Ukrajini, je dejal notranji minister Matuss Sutaj Eštok.

Poskus atentata na slovaškega premierja Roberta Fica je bil vnaprej načrtovan, je na novinarski konferenci povedal podpredsednik slovaške vlade in minister za obrambo Robert Kalinjak.

Dodal je, da ni šlo za nesrečo, in opozoril, da se je napadalec pred tem udeležil protesta v Dolni Kupi, kjer je potekala seja vlade, kot so že poročali mediji.

Fico je bil v sredo večkrat ustreljen iz neposredne bližine, ko je pozdravljal pristaše v mestecu Handlova.

Napadalca so takoj aretirali, premierja pa v resnem stanju odpeljali v bolnišnico.

Lokalne oblasti so pred tem sporočile, da je za napadom »jasna politična motivacija«.

Mediji poročajo, da je 71-letni napadalec, ki naj bi bil ustanovitelj Slovaškega združenja pisateljev in podpornik opozicijske slovaške stranke Progresivna Slovaška.

Sutaj Eštok je v torek potrdil prejšnje medijske navedbe, da je »storilec obtožen naklepnega kaznivega dejanja poskusa umora« in poudaril, da gre za »politično motivirano dejanje.«

Na slovaških družbenih omrežjih se je pojavil tudi videoposnetek, ki domnevno prikazuje Juraja Cintulo, strelca na slovaškega premierja Roberta Fica, ki se udeležuje protivladnega in proukrajinskega shoda in vzklika »Izdajalci, kolaboracionisti, naj živi Ukrajina!«

Na slovaških družbenih omrežjih se je pojavil tudi videoposnetek, ki domnevno prikazuje Juraja Cintulo, strelca na slovaškega premierja Roberta Fica, ki se udeležuje protivladnega in proukrajinskega shoda in vzklika »Izdajalci, kolaboracionisti, naj živi Ukrajina!«

Po ministrovih besedah ​​je osumljenec pozorno spremljal domače in mednarodne dogodke ter protestiral proti številnim vladnim politikam, vključno z ukinitvijo posebnega državnega tožilstva in prekinitvijo vojaške pomoči Ukrajini.

Fico, kritik zahodnega stališča do ukrajinskega konflikta, je vodil svojo politično kampanjo na podlagi obljube o zmanjšanju dobave orožja Kijevu, kar je tudi storil, potem ko je po volitvah lani jeseni prevzel mesto premierja.

In to je bil eden glavnih razlogov za napad na predsednika vlade, skupaj z drugimi notranjepolitičnimi razlogi seveda.

»Navedel je razloge, zakaj se ne strinja z vladno politiko in zakaj se je odločil za atentat na premierja,« je dejal Sutaj Eštok.

Napadalca je opisal kot »tako imenovanega volka samotarja«, ki ni povezan z nobeno skupino.

Opozoril je tudi, da je dejanja osumljenca delno pospešila nedavna zmaga Petra Pellegrinija, Ficovega zaveznika, na predsedniških volitvah.

Mandat sedanje predsednice Zuzane Caputove, ki je prozahodno usmerjena, se izteče prihodnji mesec.

Fico je tako rekoč napovedal atentat nase, ki se mu je nato res zgodil.

Tako Pellegrini kot Caputova sta napad obsodila in ga opisala kot grožnjo demokraciji.

Po nekaterih še nepotrjenih informacijah naj bi bil napadalec tudi v zvezi z ukrajinsko begunko.

In žrtev?

Zanimivo je, da se je na družbenih omrežjih pojavil tudi posnetek, na katerem Fico pred samo mesecem dni opozarja na sovražno retoriko številnih osrednjih medijev in napoveduje, da bi to lahko prej ali slej vodilo do fizičnih napadov na državne uradnike.

In to se je zgodilo. Fico je tako rekoč napovedal atentat nase, ki se mu je nato res zgodil:

Nekateri analitiki v tem primeru zato poudarjajo, da je bil Fico dejansko žrtev množičnih medijev in prozahodnih, »atlantističnih« družbenih skupin.

A teh dejstev slovenski mediji pač preprosto nočejo opaziti.

Da je atentator podpornik Ukrajine so preprosto »spregledali«, Anže Božič (dopisnik POOP TV) pa je v Bratislavi celo odkril, da si je Fico pravzaprav sam kriv za to, kar se mu je zgodilo, ker je imel pač skrajna stališča.

Ponavljali pa so tudi laž, da naj bi bil strelec povezan s proruskimi skupinami – na podlagi ponarejenih fotografij (spodaj), razširjenih preko družbenih omrežij.

Prav to pa je retorika, ki v resnici vodi do nasilja.

Vir: Posnetek zaslona

Povsod po Evropi se v medijih ali drugače preganjajo politiki in novinarji, ki opozarjajo, da je vojna z Rusijo nesmiselna, da morajo države EU ohraniti suverenost, da mora zdravstveno varstvo ostati v rokah držav, da morajo migracije ostati omejene in nadzorovane in da LGBTQ skupnost ima posebne pravice, ne pa tudi pravice do privilegirane obravnave, propagiranja svojih »netradicionalnih odnosov« v državnih institucijah ali v stikih s še ne polnoletnimi osebami.

Na to številni mediji radi pozabljajo. Zakaj?

Zato, ker so ta dejstva očitno preveč neprijetna in »njihovo« stran izpostavljajo kot tisto, ki je posredno kriva za zelo podobno sovražno retoriko in klimo strahu, ki je v Slovaški pripeljala celo do atentata. A zelo podobno je tudi v Sloveniji in drugih državah EU.

V Sloveniji ima, na primer, zlasti stranka Resni.ca do vseh omenjenih stališč zelo podobna, praktično identična stališča kot jih ima stranka Roberta Fica.

To dokazujejo že javne objave stališč vidnih predstavnikov teh strank.

Kakšne kandidate za funkcije pa ima na primer vladajoča stranka Roberta Goloba pa kažejo vsebinsko prazne, zmedene izjave nekdanje poročevalke, sedaj pa vodilne kandidatke stranke Svoboda na evropskih volitvah:

Medtem pa je v Sloveniji zaradi povsem drugačnih stališč predvsem stranka Resni.ca na udaru številnih represivnih ukrepov državnih organov ali napadov osrednjih medijev tako v času prejšnje, desne, kot sedanje, leve vlade.

Slovaška je Sloveniji zato še bliže, kot se zdi samo na podlagi podobnosti imen in zastav...

Edina škoda je le, da Slovenija ne premore predsednika vlade, ki bi se bil glede ključnih vprašanj Evrope sposoben odzivati tako, kot se je na Slovaškem napadeni Fico. In jasno je, da Slovenija še dolgo ne bo imela boljšega predsednika vlade, vse dokler volivci ne bodo prenehali glasovati za stranke, ki ne prinašajo sprememb.

Za suverenost in za konec posredniške vojne v Ukrajini za račun ZDA se ne zgoraj omenjena kandidatka Svobode in ne kandidati kakšne druge vladne ali opozicijske stranke - ne zavzemajo.

To lahko slišimo le iz ust Zorana Stevanovića in Polone Frelih, kandidatov Resnice.

Prav zaradi njihovih mnenj sta na udaru pogosto zelo neutemeljenih kritik, češ da sta putinista, podpornika Rusije, anticepilca itd.

Gre za iste stereotipe, s katerimi so mediji na Slovaškem in na Zahodu nasploh dolga leta napadali tudi Roberta Fica. Vse do atentata. Sedaj pa opozicija vladi ponuja 100 dni miru...

Si res želimo iti po tej poti tudi v Sloveniji?

Prav uporaba stereotipov in etiketiranje predstavljata uporabo tiste retorike, ki v resnici vodi do nasilja - kot nam nazorno kaže tragičen primer iz Slovaške.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek