REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Naduto: Za bolj okužene iz EU meje Slovenije odprte, za manj okužene iz JV Evrope pa obvezna 14-dnevna karantena

Naduto: Za bolj okužene iz EU meje Slovenije odprte, za manj okužene iz JV Evrope pa obvezna 14-dnevna karantenaKoronavirus po Evropi
Od 15. maja namreč lahko v Slovenijo brez karantene vstopijo vsi, ki živijo v državah Evropske unije in imajo tam stalni ali začasni naslov.

Slovenska vlada, za katero delata tudi dva nekdanja ministra iz časov vlade, ki je »izbrisala« več deset tisoč stalnih prebivalcev Slovenije, je tudi ob izteku pandemije naredila zelo podobno napako.

Napako, ki so jo danes ponoči na hitro - in samo deloma - popravili.

Vlada je namreč odprla meje Slovenije za članice EU, kjer je v mnogih epidemiološka slika bistveno slabša kot v državah JV Evrope, od koder morajo potniki še vedno v obvezno 14-dnevno karanteno.

Nato je vlada naredila seznam držav, iz katerih prebivalcem ni potrebno v karanteno. Seznam pa ima - eno samo državo. Hrvaško.

Od 15. maja namreč lahko v Slovenijo brez karantene vstopijo vsi, ki živijo v državah Evropske unije in imajo tam stalni ali začasni naslov.

Koronavirus - JV Evropa
V JV Evropi je precej manj okuženih, Slovenija pa je vrata na stežaj odprla le zahodni in centralni Evropi. Vir: Univerza Johns Hopkins

Karantena v Sloveniji ob tem ne velja tudi za tiste, ki v Slovenijo prihajajo iz Islandije, Norveške, Lihtenštajna in Švice.

14-dnevna karantena pa velja za slovenske državljane in tujce, ki v Slovenijo vstopajo iz držav izven Evropske unije in vse, ki sicer živijo v Evropski uniji, ampak so pa zunaj Evropske unije bivali dlje kot 14 dni.

14-dnevna karantena pa velja za slovenske državljane in tujce, ki v Slovenijo vstopajo iz držav izven Evropske unije in vse, ki sicer živijo v Evropski uniji, ampak so pa zunaj Evropske unije bivali dlje kot 14 dni.

Takšne osebe dobijo naslednja navodila.

Izjema velja za diplomate, pa za prihod in odhod v istem dnevu zaradi pogreba ter za prevoz blaga in tovorni promet v tranzitu.

To pa je seveda precej nelogično.

Slovenska vlada je nato po sprejemu odloka o ukrepih na mejah, (s katerim je za državljane EU, ki niso zapustili področja EU za več kot 14 dni, dopustila vračanje brez karantene, ostalim pa predpisala obvezno 14 - dnevno karanteno ob vstopu v državo) - nenadoma spremenila.

Pa ne zaradi popravljanja nelogičnega ukrepa.

Izkazalo se je namreč, da večina voznikov avtoprevoznikov prihaja iz držav izven EU, na primer iz BiH, Srbije, Črne gore ali Makedonije in bi zato pred začetkom dela v Sloveniji morali po vstopu v Slovenijo v 14-dnevno karanteno.

Te epidemiološke slike, ki je že sedaj za zahodno Evropo bistveno slabša, kot npr. za države t. i. Zahodnega Balkana za te države sploh ne bodo pregledovali. Za 'južnjake' pa to ne velja - čeprav prihajajo iz manj okuženih držav se bodo redno pregledovali.

To pa pomeni, da bi bila številna prevozna podjetja praktično neoperativna še najmanj 14 dni. V igri je bilo veliko denarja.

Sedaj je ta odločitev spremenjena.

Toda ne v celoti - tisti, ki prihajajo iz bolj okužene zahodne Evrope, so še zmeraj privilegirani, ker jim v karanteno ni potrebno, ostali, iz JV Evrope, ki nimajo te izjemne sreče, da bi bili tovornjakarji, pa bodo tega izvzeti le na podlagi »epidemiološke« slike.

Te slike pa ni videti - nikjer.

Te slike, ki je že sedaj za zahodno Evropo bistveno slabša kot npr. za države t. i. Zahodnega Balkana za te, predvsem zahodnoevropske države naši budni borci proti Covidu-19 sploh ne bodo pregledovali.

Za 'južnjake' pa to ne velja - čeprav prihajajo iz manj okuženih držav bodo te države redno spemljane.

Seznam teh, drugih držav, ki bodo morda izvzete iz karantene naj bi bil objavljen na straneh NIJZ in MNZ, vendar ga tam še vedno ni, čeprav odlok že velja od 17. maja od 22 ure zvečer. Na seznamu je pravzaprav ena sama država - Hrvaška.

Da ne govorimo o tem, da sedaj vlada najprej odpira meje prav z Italijo, ki je za Slovenijo seveda največja nevarnost glede drugega vala smrtonosnega koronavirusa!

Je morda NIJZ pred tem ugotovil, da so vozniki tovornjakov še manj kužni kot ostali prebivalci? Seveda ne. Odločitev je bila znova arbitrarna in politična.

Med izjeme iz tretjih držav, ki jim ob vstopu ni treba v karanteno, je vlada uvrstila voznike mednarodnega prevoza in tiste, ki Slovenijo še isti dan zapustijo.

S tem so po besedah vladnega govorca Jelka Kacina rešili težavo voznikov, ki prihajajo v službo iz drugih držav, praviloma iz jugovzhodne Evrope. »Ko bo ta problem rešen, bodo tovornjaki pred polnočjo lahko krenili na pot. Zato se mudi,« je dejal za TV Slovenija.

Je morda NIJZ pred tem ugotovil, da so vozniki tovornjakov še manj kužni kot ostali prebivalci?

Seveda ne. Odločitev je bila znova arbitrarna in politična.

Odpiranje meja bo, razen za slovenske državljane in tujce s stalnim bivališčem v Sloveniji, postopno – glede na stanje v državah in dogovore med vladami.

Vlada bo (tako vsaj trdi Jelko Kacin - seznamov pa še ni!) odslej tudi sproti posodabljala seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, in sicer na podlagi ocene epidemiološkega stanja v sosednjih državah, ki jo bo podal Nacionalni inštitut za javno zdravje, in tehničnih dogovorov ministrstva za notranje zadeve z drugimi državami ali sprejetega splošnega dogovora na ravni EU-ja.

Jelko Kacin in njegove laži
Jelko Kacin je navajal neresnice (v sozvočju z mediji, ki jih vlada sicer označuje za levičarske) o prepovedi vstopa srbskih državljanov v Srbijo že ob začetku pandemije, ponovna pristranskost vlade do celotne JV Evrope pa ob njenem izteku res ne čudi, pač pa spada v že običajen modus operandi njenega predsednika. Ker pa gre za denar, so v vladi naredili izjemo - ampak samo za tovornjakarje iz držav JV Evrope. Nato so k temu dodali še prebivalce Hrvaške, vse ostale iz manj okuženega dela Evrope pa obsodili na 14-dnevno karanteno.

Sprememba vladnega odloka pa dokazuje, da so bili ukrepi vlade pred spremembo odloka o prehajanju meje nesorazmerni, nedomišlljeni, nelogični in da ostajajo brez prepričljive utemeljitve še danes.

Kako tipično in kako značilno za pravo desno vlado. Da ne govorimo o tem, da sedaj vlada najprej odpira meje prav z Italijo, ki je za Slovenijo seveda največja nevarnost glede drugega vala koronavirusa.

Vlada je namreč praktično popolnoma znova odprla meje z Italijo, Avstrijo in dovolila prihode prebivalcev Španije, Švice, Francije, Velike Britanije in drugih evropskih držav kjer je epidemiološka slika precej slaba in so imeli že doslej veliko okuženih in mrtvih zaradi Covida-19.

Istočasno pa ni omogočala in še vedno ne omogoča prihodov pod istimi pogoji tistim (tudi državljanom EU), ki so bili več kot 14 dni na področju izven EU, na primer v državah jugovzhodne Evrope, kjer je epidemiološka slika veliko boljša in kjer imajo tudi manj okuženih in manj mrtvih zaradi Covida-19 kot celo Slovenija.

To velja na primer prav za Hrvaško (s katero je bil sicer nato sklenjen dvostranski dogovor) pa tudi BiH, Srbijo, Črno goro, Makedonijo, Albanijo, Kosovo in ob tem še nekatere evropske države, ki so izven EU (Ukrajino, Gruzijo itd.).

In glede na to, da v Sloveniji niti omejitve prehajanja meja med občinami ne veljajo več, se je seveda postavilo vprašanje smiselnosti prvotnih vladnih ukrepov.

Večja je namreč verjetnost, da bi vas okužil sodržavljan iz vaše ali sosednje občine, kot pa tujec iz npr. Ukrajine.

Na prvi pogled se zdi, da so bili ukrepi povsem neutemeljeno »evropsko usmerjeni« in so znova privilegirali vse prebivalce v EU, ne glede na bolezensko stanje v njihovih državah, ter zapostavili prebivalce v JV Evropi in to kljub temu, da so prav »Evropejci« v povprečju še vedno veliko bolj kužni kot na primer predvsem Sloveniji najbližji prebivalci Zahodnega Balkana, ki se jim je znova zgodil (kako značilno!) »izbris« s slovenskih seznamov.

Meja Obrežje
Oholo, neumno in dvolično: Za bolj okužene Evropejce so meje Slovenije po sklepu Janševe vlade znova povsem odprte, za manj okužene zahodne Balkance pa veljajo strogi omejevalni ukrepi in obvezna 14-dnevna karantena.

Če bo ta napaka popravljena pa bo odslej mogoče ugotavljati le na podlagi seznamov držav, ki naj bi jih sestavljali na NIJZ.

Zanimivo je tudi, da so v NIJZ odpiranje meje z Italijo medtem prvič in zelo nežno kritizirali.

Večja je namreč verjetnost, da bi vas okužil sodržavljan iz vaše ali sosednje občine, kot pa tujec iz npr. Ukrajine.

Slovenski državljani pa radi potujejo tudi na Hrvaško. Po 9. maju je na Hrvaško vstopilo več kot 14.000 tujih državljanov, med njimi delež slovenskih državljanov presega 50 odstotkov.

Velja pa tudi obratno. Iz Hrvaške je namreč čez slovensko mejo odpotovalo 36.000 hrvaških državljanov, je v soboto zvečer za regionalno televizijo N1 pojasnil direktor hrvaške policije Nikola Milina.

Hrvaška sicer za zdaj omogoča vstop tujih državljanov le v primeru, ko gre za »poslovni ali drugi gospodarski interes za Hrvaško ali za neodložljive osebne razloge«.

Zemljevid okuženosti s koronavirusom - Evropa, maj

Od potnikov na mejnih prehodih zahtevajo ustrezno dokumentacijo o razlogih potovanja. Odprli so tudi elektronski naslov uzg.covid@mup.hr, na katerem je mogoče dobiti pojasnila o tem, kdo lahko potuje na Hrvaško.

Zanimivo je tudi, da so v NIJZ odpiranje meje z Italijo medtem prvič in zelo nežno kritizirali.

Milina je povedal še, da intenzivno pripravljajo aplikacijo, ki bo omogočala hitrejši vstop tujih državljanov na Hrvaško.

Pojasnil je, da bi turisti lahko s pomočjo te aplikacije prijavili svoje podatke, ki bodo povezani z informacijskim sistemom policije.

Tako bi pospešili običajni policijski postopek na mejnih prehodih, saj je trenutno treba podatke o vsakem posameznem potniku vnesti v informacijski sistem na mejnem prehodu.

Konec tedna so bile na slovenskih mejnih prehodih s Hrvaško kilometrske avtomobilske kolone, potniki pa so tudi več ur čakali na vstop v sosednjo državo.

Kako utemeljeno bodo na NIJZ in policiji dopolnjevali seznam držav, od koder bo vstop v Slovenijo morda mogoč brez karantene pa bomo še spremljali, ko se podatki o državah, za katere karantena več ne bo veljala in ki jih obljublja vlada - morda vendarle pojavijo.

Delite članek