REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na Hrvaško odslej dovoljeno zaradi nujnih osebnih razlogov, napovedane velike kulturne manifestacije čez poletje

Na Hrvaško odslej dovoljeno zaradi nujnih osebnih razlogov, napovedane velike kulturne manifestacije čez poletjeVrh 16+1 v Dubrovniku. Vir: Pixsell

Hrvaška ministrica za kulturo Nina Obuljen Koržinek je v pogovoru za nedeljski Dnevnik HTV povedala, da se je posvetovala z ravnatelji vseh nacionalnih kulturno-umetniških festivalov, tudi otroškega festivala v Šibeniku in mednarodnega folklornega festivala v Zagrebu in odločila, da bodo nacionalne kulturno-umetniške manifestacije potekale tudi letos.

Kot je poudarila, bodo predvsem spodbujali dogodke na prostem.

Na Hrvaškem bodo vzpodbujali predvsem dogodke na prostem.

Ministrica je še povedala, da spodbujajo tudi vse ostale prejemnike proračunskih sredstev, naj začnejo načrtovati finančno manj zahtevne prireditve z manjšimi produkcijskimi zmožnostmi.

Apelirala je, naj angažirajo hrvaške umetnike, da bi finančna sredstva prejeli tisti, ki so v preteklih dveh mesecih ostali brez prihodkov.

Dubrovniške poletne igre, filmski festival v Pulju, Splitsko poletje, Varaždinski baročni večeri in podobne hrvaške nacionalne kulturno-umetniške manifestacije bodo potekale tudi letos, so potrdili na hrvaškem ministrstvu za kulturo.

Programe bodo uskladili z epidemiološkimi ukrepi in okrnjenimi finančnimi zmožnostmi.

Priprave za organizacijo velikih poletnih kulturno-umetniških prireditev v času epidemije novega koronavirusa na Hrvaškem že potekajo.

Organizatorji 67. filmskega festivala v Pulju so tako danes objavili razpis za hrvaški program in manjšinske produkcije za največjo hrvaško filmsko festivalsko manifestacijo, ki je letos načrtovana med 18. in 26. julijem.

Potem ko je Hrvaška v nedeljo odprla svoje meje za državljane Evropske unije, je prvi dan vstop v državo zahtevalo približno 200 ljudi, med njim je bila okoli polovica Slovencev, so sporočile hrvaške oblasti.

Aktivna je tudi neodvisna kultura. V Zagrebu bo konec tedna potekal tridnevni filmsko-glasbeni drive-in spektakel, ki ga napovedujejo kot začetek nove platforme, Drive-in kultura.

Potem ko je Hrvaška v nedeljo odprla svoje meje za državljane Evropske unije, je prvi dan vstop v državo zahtevalo približno 200 ljudi, med njim je bila okoli polovica Slovencev, so sporočile hrvaške oblasti.

Hrvaška je v nedeljo znova dovolila vstop v državo državljanom EU zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov.

Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.

Delite članek