REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kam na počitnice? Slovenci, Hrvati in Srbi najbolj željni druženja, Hrvaška odpira vrata za Slovence, Grčija za Srbe

Kam na počitnice? Slovenci, Hrvati in Srbi najbolj željni druženja, Hrvaška odpira vrata za Slovence, Grčija za SrbeMorje: hrvaško in grško

Prebivalci Slovenije, Hrvaške in Srbije sodeč po anketi, ki jo je v regiji v času pandemije Covida-19 izvedel inštitut Mediana, najbolj željno pričakujejo druženje z družino in prijatelji. Slovenci pa so med omenjenimi najbolj pesimistični glede časa, ki bo potreben za normalizacijo življenja. Večina meni, da bo preteklo tri mesece ali več.

Medtem, ko se nameravajo prebivalci Slovenije po koncu epidemije novega koronavirusa družiti doma (45,8 odstotka), prebivalci Hrvaške in Srbije večinoma načrtujejo druženja v barih in restavracijah, izhaja iz rezultatov Medianine javnomnenjske raziskave.

V Sloveniji se namerava v barih družiti 30,9 odstotka vprašanih, na Hrvaškem je takšnih 46,6 odstotka, v Srbiji pa 48,6 odstotka vprašanih.

V Sloveniji se namerava v barih družiti 30,9 odstotka vprašanih, na Hrvaškem je takšnih 46,6 odstotka, v Srbiji pa 48,6 odstotka vprašanih.

Razlikujejo se tudi pričakovanja med prebivalci omenjenih treh držav glede normalizacije življenja.

Da bo do normalizacije življenja preteklo še tri mesece ali več, meni 68 odstotkov prebivalcev Slovenije v primerjavi s 63 odstotki prebivalcev Hrvaške.

Morje, Hrvaška
Počitnikovanje ob hrvaški obali, tako, kot je bilo nekoč - bo še kdaj enako?

Enako meni 48 odstotkov prebivalcev Srbije, ki so nasploh daleč najbolj optimistični. Normalizacijo stanja v dveh mesecih ali manj napoveduje 34 odstotkov vprašanih. V Sloveniji normalizacijo življenja v manj kot treh mesecih pričakuje le 25,4 odstotka vprašanih.

Prebivalci Hrvaške in Srbije v večji meri kot Slovenci načrtujejo krajša potovanja in rezervacijo poletnih počitnic, prebivalci Srbije pa zelo pogrešajo tudi obiske fitnesa in organiziranih športnih vadb.

Medtrem potekajo tudi konkretn dogovori o tem, kako med državami organizirati počitnice.

Slovenska in hrvaška država razpravljata o možnosti, da bi Slovenci vsaj del poletja lahko odšli na letovanje na Hrvaško. Spodobilo bi se, da imajo Slovenci vsaj dostop do nepremičnin v svoji lasti, je dejal minister Zdravko Počivalšek.

Za mnoge bo poleti najbolj enostavna pot do morja vodila kar do slovenske obale.

O ukrepih in načrtih za delovanje turizma v času izbruha novega koronavirusa sta na sestanku v Zagrebu razpravljala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za turizem Gari Cappelli.

Med drugim sta soglašala, da je treba najti načine vsaj za obiske slovenskih lastnikov nepremičnin na Hrvaškem, ki imajo tam v lasti približno 110.000 zasebnih nepremičnin.

Slovenija je po besedah Počivalška optimistična glede možnosti, da bi vsaj delno vzpostavili čezmejni turistični promet s Hrvaško.

Grčija bo svoje turistične objekte verjetno odprla med 15. junijem in 1. julijem, za to državo pa so gostje iz Srbije dobrodošli.

Če ne prej, vsaj do poznega poletja in pod posebnimi pogoji glede zdravstvene zaščite, je dejal.

Slovenija in Hrvaška sta po njegovih besedah tradicionalno turistični in prijateljski državi, njuna naroda pa veljata za dobre gostitelje.

»Dogovor s hrvaškim ministrom bom že danes popoldne predstavil koordinaciji, ki skrbi za nadaljnje sproščanje ukrepov v Sloveniji, in prenesel nalogo, da Nacionalni inštitut za javno zdravje v prihodnjem tednu stopi v kontakt s hrvaškim centrom in da se naredi ta protkol, brez katerega prehod meje ne bo mogoč,« je pojasnil minister Počivalšek, ki pa o podrobnostih ne želi špekulirati, saj morajo protokole doreči pristojni.

Slovenski gosti so eni najbolj zvestih in številnih na Hrvaškem, državi pa na področju turizma odlično sodelujeta, je poudaril tudi Cappelli. Na Hrvaškem je bilo lani skoraj 1,6 milijona slovenskih obiskov in nekaj manj kot 11 milijonov slovenskih nočitev.

Nekaj podobnega velja za Grčijo in Srbijo, ki sta tudi tradicionalno prijateljski državi.

Grčija bo svoje turistične objekte verjetno odprla med 15. junijem in 1. julijem, za to državo pa so gostje iz Srbije dobrodošli, so napovedali v Nacionalni zvezi turističnih organizacij Srbije (JUTA).

To pa ne velja za državljane iz drugih, bolj okuženih držav iz severne Evrope.

»Dobra vest za državljane Srbije je, da je Srbija med petimi ali šestimi državami, za turiste katerih bo Grčija odprla svoja vrata. Verjamemo, da bomo del sezone uspeli rešiti tudi s potovanji v Črno goro in Egipt, ki se drži relativno dobro, ko gre za pandemijo,« je dejal Aleksandar Seničić iz organizacije JUTA.

Poleg Srbije bodo v Grčiji dobrodošli tudi gostje iz Bolgarije, Romunije in Izraela, seznam ostalih pa bo verjetno še dopolnjen, vendar se vsaj za zdaj Slovenije še ne omenja ...

Delite članek