REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako pognati gospodarstvo? Nič lažjega – z vsakodnevnim testiranjem in nošenjem bedžev, menijo v ZDA

Kako pognati gospodarstvo? Nič lažjega – z vsakodnevnim testiranjem in nošenjem bedžev, menijo v ZDAJames Bullard ima izvirno idejo ... Vir: Twitter

Kako znova pognati gospodarstvo in se vsaj približno vrniti v čase, kot so bili pred nastopom pandemije smrtonosnega koronavirusa?

S tem vprašanjem se ukvarjajo po vsem svetu.

James Bullard, predsednik zveznih rezerv v St. Louisu v ZDA pa je glede tega predstavil novo idejo.

Po njegovi oceni je »dobra novica« za tiste, ki menijo da se bo ameriško gospodarstvo le stežka pobralo predvsem spoznanje, da »že obstaja tehnologija, s katero lahko popravimo ekonomski del.«

Rešitev problema: Vsak Američan bi se moral vsak dan testirati in nato nositi na sebi pripet bedž s svojim negativnim izvidom, ki bi bil podoben tistemu, ki ga v ZDA nosijo ljudje, ki so že glasovali.

Za CBS je dejal, da bi bilo za to početje zgolj potrebno, da se vsak Američan vsak dan testira in da nato nosi na sebi pripet bedž s svojim negativnim izvidom, ki bi bil podoben tistemu, ki ga v ZDA nosijo ljudje, ki so že glasovali.

To bi pomagalo gospodarstvu, kajti »ljudje bi lahko stopali v interakcije drug z drugim z veliko zaupanja.«

Istočasno pa bi tudi zdravstvo lahko hitro poskrbelo za tiste, ki potrebujejo pomoč, je prepričan ekonomist.

Brez takšnih in podobnih rešitev pa bi lahko ameriško gospodarstvo kriza zadela precej huje, kot so to doslej menili nekateri drugi ekonomisti.

Bullard je prejšnji mesec sprožil vrsto polemik, ko je ocenil, da se bi ameriška nezaposlenost zaradi pandemije lahko dvignila tudi nad 30 odstotkov.

Gospodarstvo je primerjal z avtom, ki upočasnuje, ko se približuje področju, kjer potekajo obnovitvena dela, posledice krize pa bodo v ZDA po njegovi oceni še najbolj občutili v drugem četrtletju.

Tudi to je verjetno še ena domislica iz nabora »hitrih rešitev«, ki so zelo všeč predvsem ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki pa z realnostjo nimajo veliko zveze.

Po njegovi oceni je tretji paket ukrepov v višini 2,5 trilijona dolarjev dovolj velik, da bo lahko pomagal Američanom, ki bodo izgubili delo zaradi krize.

Toda podatki kažejo, da cene nafte, borze in prodaja vseh dobrin že stagnirajo.

Nejasno je tudi, kako naj bi se ideja o »vsakodnevnem testiranju« izvedla.

Tudi to je verjetno še ena domislica iz nabora »hitrih rešitev«, ki so zelo všeč predvsem ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki pa z realnostjo nimajo veliko zveze.

Delite članek