REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Mogoče bi 700 milijonov dali zdravstvu, ploskali bi pa vojakom. Prelet lovcev bi jim bil ziher všeč«

»Mogoče bi 700 milijonov dali zdravstvu, ploskali bi pa vojakom. Prelet lovcev bi jim bil ziher všeč«Prvi val: ploskali smo zdravnikom, dejanskim junakom prvega vala pandemije, a lovci zveze NATO so spomladi zaznamovali konec Covida-19. Vir: Twitter

Potem ko je Državni zbor v petek žegnal sporen zakon o ogromni investiciji v nakup orožja za Slovensko vojsko (SV), se je stranka Levica odločila nameri vlade upreti s pobudo o referendumu.

Vendar Janševe vlade mnenje ljudstva, paradoksalno, v tem primeru očitno - ne zanima.

Na pobudo opozicije za razpis referenduma se je naposled odzval tudi premier Janez Janša z obtožbo, da s tem »ogrožajo zdravje in življenje ljudi«.

»Na podlagi česa to trdite?« je vprašal Janšo Luka Mesec in ga povabil, da pride pogledat na katero od stojnic.

Ljubljana, zbiranje podpisov za referendum. Vir: Twitter

»Ljudje striktno ohranjajo distanco, nosijo maske, si pred podpisom razkužijo roke, nihče se ne zadržuje na stojnicah. Skratka, ukrepe spoštujemo - za razliko od vaših ministrov,« je Janšo okrcal koordinator Levice.

Za razliko od koalicije vladajočih strank SDS, NSi, DeSUS in SMC, ki je naklonjena porabi 780 milijonov evrov iz javne blagajne za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, večji del opozicije trdi, da čas hude zdravstvene krize nikakor ni primeren za obsežno naložbo v vojsko.

Državni zbor je zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko (SV) v letih od 2021 do 2026 potrdil z 48 glasovi za in 36 proti.

Tonin se rad igra vojaka. Vir: Twitter

Večina predvidenih 780 milijonov evrov sredstev bo šla za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

V štirih opozicijskih strankah, LMŠ, SD, Levici in SAB, so zakonu nasprotovali, ker menijo, da bi v času epidemije Covida-19 morala Vlada prednostno poskrbeti za vlaganje v blažitev zdravstvene, socialne in gospodarske krize, ne pa v vojsko.

V opozicijskih strankah v isti sapi oporekajo Toninovim obtožbam, češ da želijo SV prikrajšati za težko pričakovan denar.

»Slovenski vojski ne jemljemo denarja, strinjamo se, da morajo biti vojaki dobro oblečeni in opremljeni, je pa nezaslišano, da vlada sredi največje krize nabavlja za 780 milijonov orožja. Zato bomo dali ljudstvu možnost, da vladi to prepove na referendumu,« je v odzivu na te napade poudaril Luka Mesec.

Spomnil je, da so si v Levici sprva prizadevali za posvetovalni referendum glede investicij v vojaške naložbe, a je njihova pobuda naletela na gluha ušesa.

Vojak SV meri - toda kam, v Tonina?
Tonin ni nikoli služil vojske, rad pa se postavlja v uniformi ... Vir: Twitter
Levica: 'Če dialog z vlado ni možen, ni druge možnosti, kot da damo možnost ljudstvu, da pove svoje mnenje.'

»Že takrat smo napovedali, da smo pripravljeni na zakonodajni referendum, torej na zbiranje 2500 podpisov v prvi fazi in nato na zbiranje še potrebnih 40.000 podpisov. Če dialog z vlado ni možen, ni druge možnosti, kot da damo možnost ljudstvu, da pove svoje mnenje,« je opozoril Mesec.

Hkrati je razkril, da Janševa vlada v šesti protikoronski zakon poskuša »podtakniti« prepoved protestov in referendumov.

Janševa vlada kupuje orožje za potrebe »pakta NATO za operacije v tujini

»Ljudstvo ima vso pravico, da odloča o svoji prihodnosti, nobena vlada pa sredi krize ne more delati proti interesom ljudstva,« je sklenil prvak Levice ob opozorilu, da orožje, ki ga namerava Janševa vlada kupiti, ni namenjeno zagotavljanju varnosti državljank in državljanov, saj ni primerno za uporabo v Sloveniji, poleg tega pa Slovenija niti ni vojaško ogrožena.

Zato ni dvoma, da se to orožje kupuje za izrecne potrebe »pakta NATO za operacije v tujini

Vsak državljan bo za novo orožje z davki plačal 390 evrov, štiričlanska družina pa kar 1560 evrov.

Novi orožarski posli Janševe vlade pod taktirko Mateja Tonina, glede na odzive prebivalcev Slovenije na družbenih omrežjih, pri večini vzbujajo skrb.

Preprosta računica namreč kaže, da bo za 780-milijonski posel z orožjem, ki ga Slovenija ta čas ne potrebuje, vsak državljan z davki plačal 390 evrov.

Štiričlanska družina pa kar 1560 evrov.

Vse to zbuja grenke spomine na v Sloveniji nikoli pravnomočno končano »afero Patria« v Janševem primeru, ko naj bi finsko podjetje Patria posrednikom plačalo podkupnine v višini 21 milijonov evrov, da bi pridobilo 278 milijonov evrov vreden posel s prodajo oklepnih vozil Patria AMV slovenskemu obrambnemu ministrstvu.

Glede na povedano, bi veljalo prisluhniti predlogu, ki ga je strnil Sašo: »Mogoče bi pa 700 milijonov dali zdravstvu, ploskali bi pa vojakom. Prelet lovcev bi jim bil ziher všeč.«

Toda vladajoči pod taktirko desnih strank in z obrambnim ministrom iz vrst krščanskih demokratov žal nimajo posluha za besede papeža Frančiška, da naj denar za orožje raje namenimo za odpravo lakote in razvoj.

Bodo prisluhnili ljudstvu, če se odloči za referendum?

Ali pa bodo tudi referendum poskusili prepovedati?

Delite članek