REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jelko Kacin ujet na trimčkanju brez maske - bo v državno blagajno prispeval najmanj 400 evrov?

Jelko Kacin ujet na trimčkanju brez maske - bo v državno blagajno prispeval najmanj 400 evrov?Jelko Kacin trimčka brez maske na javni površini. Vir: Twitter

V Sloveniji smo se nagledali raznih prvorazrednih, ki ljudstvu govorijo eno, sami pa počnejo nekaj povsem drugega.

To očitno velja tudi za javnega govorca vlade za Covid-19 Jelka Kacina, ki ga je fotograf ujel, kako trimčka na javni površini - brez maske.

Te iste maske pa medtem Janševa vlada zapoveduje vsem in strogo kaznuje celo navadne državljane, kadar si jih snamejo, da bi kaj pojedli.

Bo torej Jelko Kacin v državno blagajno prispeval najmanj 400 evrov? Močno dvomimo.

Znani so primeri nečloveškega ravnanja slovenskih policistov iz Kranja in središča Ljubljane, ko so nič hudega slutečim žrtvam izrekli globe v višini več sto evrov.

Za neupoštevanje ukrepov so namreč zagrožene kazni od 400 do 4000 evrov.

Zdravstveni inšpektorat je sicer tisti, ki je pristojen za nadzor vseh vladnih odlokov v povezavi z nalezljivo boleznijo Covid-19.

Kacin ob svojem bazenčku v Klimnu na Krku. Malo pozneje je žolčno obračunal s hrvaškimi novinarji in jih ozmerjal kot da so predstavniki celotnega hrvaškega ljudstva. Vir: Twitter
Bo pa verjetno znova zelo pameten, ko bo zaradi neupoštevanja epidemioloških ukrepov obtoževal vse po vrsti - mlade, stare, martinovanja, koline in tako naprej - le sebe nikoli.

Tudi za nepravilno nošenje maske vas lahko oglobijo.

V praksi inšpektor praviloma v hitrem prekrškovnem postopku najprej izreče najnižjo globo, lahko pa se odloči tudi za višji znesek – npr. če gre za ponovljeno kršitev ali druge okoliščine.

Kako je to videti v konkretnem primeru?

Inšpektorji lahko izrečejo globo za vsako posamezno kršitev.

Če se denimo med 21. in 6. uro zjutraj nahajate zunaj v večji skupini in ne nosite maske, so to tri kršitve in tri globe v skupni višini 1200 evrov.

Če ste ob tem še neupravičeno v regiji zunaj svojega stalnega prebivališča, pa to nanese še dodatnih 400 evrov.

Ob tem na Zdravstvenem inšpektoratu opozarjajo, da je nepravilno nošenje maske – pod nosom, pod brado – povsem enako, kot če oseba maske sploh nima.

Zdravstven inšpektorat je sicer v tem letu in še pred obveznostjo nošenja mask na zunanjih površinah razdelil za več kot 100.000 evrov kazni in 43.000 evrov samo za nenošenje mask.

Kacin je že 8. septembra poročal, da so inšpektorji tedaj izrekli osem kazni za nenošenje mask.

Bo torej Jelko Kacin v državno blagajno prispeval najmanj 400 evrov?

Močno dvomimo.

Gre namreč za vlado prvorazrednih, ki delajo napake, zaradi katerih niso kaznovani, ker jim jih predseednik vlade Janez Janša pač - dobrohotno spregleda.

Ostali, raja - pa plačujejo.

Bo pa verjetno Kacin kmalu znova zelo pameten, ko bo zaradi neupoštevanja epidemioloških ukrepov obtoževal vse po vrsti - mlade, stare, martinovanja, koline in tako naprej. Le sebe nikoli.

Delite članek