REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Miro Cerar izstopil iz SMC: »Njeni poslanci so pozabili, kdo jih je izvolil«

Miro Cerar izstopil iz SMC: »Njeni poslanci so pozabili, kdo jih je izvolil«Miro Cerar nič več v SMC

Nikakršnega dvoma ni več – na današnji seji državnega zbora bo Janez Janša potrjen za novega mandatarja slovenske vlade.

In dan pred tem se je zgodilo to, kar so mnogi pričakovali že nekaj tednov – Miro Cerar je izstopil iz stranke SMC, ki jo je pred šestimi leti ustanovil kot Stranko Mira Cerarja.

Pozneje se je preimenovala v Stranko modernega centra, vendar je bil prav on njen vodja vse do nedavne zamenjave septembra lani, ko je na čelo stranke prišel Zdravko Počivalšek.

To ni več stranka modernega centra. Razen če z modernostjo razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru, s centrom pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč.

Stranka je bila dejansko rezultat upora proti politiki korupcije in klientelizma, ki jo je v letih 2012 – 2013 poosebljal Janez Janša.

Prav zato, ker je stranka nastala kot političen odpor politiki Janeza Janše je še toliko bolj neverodostojno, da se je povezala s to stranko v novi koaliciji.

To pa se bo s potrditvijo Janše za mandatarja zgodilo danes.

Leta 2014 je SMC na državnozborskih volitvah prejela več kot 34 odstotkov glasov in v parlamentu zasedla 36 poslanskih sedežev, Cerar pa je postal predsednik 12. slovenske vlade.

Leta 2018 so svoj rezultat poslabšali, saj so osvojili le 10 poslanskih mest.

Janša in Počivalšek
Janša in Počivalšek

Vendar se je tudi to zgodilo pod vodstvom Mira Cerarja – in ne Zdravka Počivalška.

Danes je javnomnenjska podpora SMC zelo nizko, saj po zadnjih anketah ne bi niti več prestopili praga parlamenta.

Danes je javnomnenjska podpora SMC zelo nizko, saj po zadnjih anketah ne bi več prestopili niti praga parlamenta.

»Danes izstopam iz stranke, ki sem ji posvetil šest let svojega življenja in sem zanjo zastavil svoje ime. To ni več stranka modernega centra. Razen če z modernostjo razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru, s centrom pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč. SMC sem s somišljeniki ustanovil zato, da delamo dobro za Slovenijo ter varujemo socialno-liberalne vrednote in vladavino prava. SMC ni več moja stranka, ni več verodostojna v uresničevanju svojih vrednot. Njeni poslanci so pozabili, kdo jih je izvolil je danes javnosti sporočil Miro Cerar.

To ni edini izstop vidnih članov stranke SMC, ki jo vodi Počivalšek.

9. februarja je iz SMC in z mesta podpredsednice te stranke odstopila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer, član te stranke pa ne želi biti več niti Jani Möderndorfer.

SMCmladi
SMC, podmladek
Vendar sem po včerajšnjem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom dokončno ugotovil, da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov.

»Sam ne želim biti član, kaj šele častni predsednik stranke, ki je ostala brez časti. Realist sem, zato vem, da bodo celo to mojo načelno odločitev poskušali diskreditirati. Zato naj jasno povem: kljub načelnemu stališču, da ne bom sodeloval v Janševi vladi, sem resno premislil o pobudi predsednika Počivalška, da bi vodil Državni zbor. SMC bi tako lahko varovala načelo ločitve oblasti in zagotovila liberalni korektiv desni vladi. K temu so me v zadnjih dneh aktivno spodbujali tudi številni člani SMC in ljudje iz javnega življenja, izrecno podprli pa tudi nekateri poslanci.

Vendar sem po včerajšnjem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom dokončno ugotovil, da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov.

Kdor v svojem makiavelizmu in nezdravi ambicioznosti pozabi na osnovne vrednote sodelovanja, solidarnosti in tovarištva, ta pač ne more suvereno voditi socialno-liberalne stranke

V teh šestih letih sem gotovo storil marsikatero napako. A najbolj me boli, da sem se zmotil o nekaterih ljudeh, ki sem jih predlagal za vodilne pozicije: od ministrov do vodje poslanske skupine in drugih. Kdor v svojem makiavelizmu in nezdravi ambicioznosti pozabi na osnovne vrednote sodelovanja, solidarnosti in tovarištva, ta pač ne more suvereno voditi socialno-liberalne stranke,« je dejal Miro Cerar.

In kljub napakam, ki jih je storil, mu je potrebno priznati, da je s to svojo potezo naredil načelno dejanje, s katero je ostal zvest temu, kar je javno razglašal.

Delite članek