REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Anketa: LMŠ-ju podpora znova zrasla, SMC podvojila podporo, Šabeder pa med politiki vse bolj priljubljen

Anketa: LMŠ-ju podpora znova zrasla, SMC podvojila podporo, Šabeder pa med politiki vse bolj priljubljenŠarec in Cerar

Vrstni red strank na prvih treh mestih javnomnenjske raziskave Barometer za časnik Delo je razkril, da je na prvem mestu znova največja vladna stranka LMŠ, na drugem pa je opozicijska ohranja SDS.

Stranki LMŠ je velikem padcu junija in julija podpora znova nekoliko zrasla. Tako je avgusta znova na prvem mestu. V zgornjem delu priljubljenih politikov se je v močni konkurenci obdržal – in celo napredoval – tudi zdravstveni minister Aleš Šabeder.

SMC-ju je podpora narasla na 2,9 odstotka vprašanih - kar je skoraj dvakrat več kot julija. 

Ob zadnjem merjenju je imela 14,6-odstotno podporo, tokrat pa njena podpora znaša 16,8 odstotka. Kot že običajno ji sledi največja parlamentarna stranka SDS, z 14,2 odstotka (julija 14,3 odstotka) glasov. Tretji so socialdemokrati (SD) s 7,2-odstotno podporo. To je za 0,6 odstotka manj kot pred mesecem dni.

Na četrtem mestu je Nova Slovenija (NSi), ki bi jo volilo 6,7 odstotka vprašanih (julija 5,3 odstotka). Na petem mestu je Levica, ki ji je podpora padala za 1,2 odstotka na 6,5 odstotka.

Minister za zdravje Aleš Šabeder, foto: Skledar TV

Na šestem mestu je SNS, ki oma relativno trdno 3,3-odstotno podporo brez velikih nihanj.

Vse kaže, da se je »nepodpora« vladnemu zakon o visokem šolstvu in še nekaterim potezam splačala tudi SMC-ju, ki mu je podpora narasla na 2,9 odstotka vprašanih - kar je skoraj dvakrat več kot julija.

Na koncu lestvice so SLS z 2,3 odstotka (prej 1,4) DeSUS, z 2,2 odstotka (prej 3,2), SAB (1,8 odstotka) in Dobra država (1,7 odstotka).

Pri tem je 17 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da ne vedo, kako bi volili, 10,9 odstotka ne bi izbralo nobene od strank, 2,4 odstotka jih ni želelo odgovoriti, 0,9 odstotka pa bi jih oddalo prazno glasovnico.

Med politiki je najbolj priljubljen še vedno Borut Pahor, pred premierjem Marjanom Šarcem in evropsko poslanko SD-ja Tanjo Fajon.

Na četrtem mestu je minister za zdravje Aleš Šabeder, ki se je uvrstil pred tri evropske poslance: Milana Brgleza, Ljudmilo Novak in Romano Tomc. Sledijo še Janez Janša, Miro Cerar in Karel Erjavec.

Delite članek