REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Anketa: Nemci se najbolj bojijo Trumpovih politik

Anketa: Nemci se najbolj bojijo Trumpovih politikDonald Trump

Nemci se najbolj bojijo politik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je pokazala raziskava nemškega zavarovalnega podjetja. Strah pred terorizmom je medtem s prvega padel na peto mesto.

Zaradi Trumpovih odločitev je zaskrbljenih 69 odstotkov Nemcev. "Več kot dve tretjini ljudi se močno boji, da Trumpove politike svet spreminjajo v bolj nevarnega," je povedala direktorica raziskovalnega inštituta Infocenter, ki je del zavarovalne družbe R+V, Brigitte Römstedt.

"Trumpove neusmiljene politike Najprej Amerika, njegovih agresivnih stališč proti mednarodnim dogovorom in njegovih nič manj agresivnih stališč na področjih trgovine in varnosti, tudi proti zaveznikom, skrbi večino ljudi," je povedal politični analitik Manfred Schmidt.

Trumpove neusmiljene politike Najprej Amerika, njegovih agresivnih stališč proti mednarodnim dogovorom in njegovih nič manj agresivnih stališč na področjih trgovine in varnosti, tudi proti zaveznikom, skrbi večino ljudi

Ta strah pa še krepijo napadi ameriškega predsednika na Nemčijo. Do nemške kanclerke Angele Merkel je bil tako že večkrat kritičen na področjih gospodarstva in varnosti.

Na drugem mestu med strahovi vprašanih je množično priseljevanje, na tretjem pa družbene napetosti zaradi tega. Obojega se boji po 63 odstotkov anketiranih.

Na četrto mesto se je z 61 odstotki uvrstil dvom o sposobnostih nemških politikov za soočenje s kompleksnimi težavami.

Strah pred terorizmom, ki je bil v preteklih dveh letih zaradi napadov v Berlinu, Parizu in Bruslju na prvem mestu, pa je letos na petem z 59 odstotki.

Strah pred terorizmom, ki je bil v preteklih dveh letih zaradi napadov v Berlinu, Parizu in Bruslju na prvem mestu, pa je letos na petem z 59 odstotki.

Raziskavo Strahovi Nemcev, ki jo pripravljajo že 25 let, so izvedli na vzorcu 2335 ljudi, starejših od 14 let.