REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Marjan Šarec: »Smo pa proti posameznikom v državah, ki mislijo drugače«

Marjan Šarec: »Smo pa proti posameznikom v državah, ki mislijo drugače«Marjan Šarec | Vir: Cokos.si

Provokativni zemljevidi, ki so bili objavljeni na Madžarskem in v Italiji, so poskrbeli tudi za odziv predsednika slovenske vlade Marjana Šarca.

Zemljevidi »velike Italije« in »velike Madžarske« - drugega, o »nepravični« razdelitvi Madžarske je objavila celo madžarska vlada - so namreč vključevali tudi dele slovenskega ozemlja.

Šarec je dejal, da je vedno boljša prva zamera, kot pa zadnja, kajti če gredo stvari tako daleč, da pride do konflikta, je prepozno. Ob tem je dodal, da »imamo radi vse države, smo pa proti posameznikom v državah, ki mislijo drugače.«

Nenavadni stavek je med prvimi opazil Jože Biščak.

Težava z omenjeno izjavo seveda je, da spominja za parafrazo znane misli Rose Luxemburg, da je »svoboda svoboda tistega, ki misli drugače.« Le da se jo da razumeti tudi povsem obratno, kot dokaz želje po pregonu drugače mislečih.

Stavek predsednika vlade so zato nekateri hitro interpretirali povsem drugače od njegovega namena – kot dokaz, da se Marjan Šarec zavzema za pregon tistih posameznikov v drugih državah, ki mislijo drugače. Hitro je bil obtožen za fašista.

Marjan Šarec je sicer že prej jasno povedal, da so zemljevidi z vrisanimi deli slovenskega ozemlja kot deli Madžarske in Italije tisti, ki so vir problemov.

Matej Klarič pa je že veliko pred to razpravo opozoril, da Šarec že s tem, ko daje intervjuje tistim, ki mislijo drugače, postopa precej drugače od na primer Janeza Janše, ki se z drugačemislečimi sploh ne želi srečati - kaj šele pogovarjati.

Komentarji