REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Levica in desnica skupaj - proti modernizaciji Slovenske vojske

Levica in desnica skupaj - proti modernizaciji Slovenske vojskeLevica in SDS z roko v roki proti modernizaciji SV

V Levici namreč zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ-ja za obrambo, na kateri bodo predlagali odstop od nakupa oklepnikov Valuk, ki je po prepričanju vodilnih v stranki nesmiseln in netransparenten.

Po mnenju Levice namreč namerava Ministrstvo za obrambo (Mors) na podobno netransparenten način, ki »smrdi po korupciji«, kot je kupoval oklepnike Oshkosh, za potrebe Nata kupiti tudi oklepnike Valuk.

Zmotilo jih je dejstvo, da predstavniki Morsa namere o nakupu Oshkoshev kot tudi namere o nakupu Valukov javnosti niso nikoli predstavili, kljub vprašanjem poslancev Levice pa količine in vrednosti nakupa niso hoteli razkriti.

Predlogom Levice in SDS je skupno predvsem to, da bi se s tem ustavila pomembna in nujna posodobitev Slovenske vojske.

Zanimivo pa je, da je podporo temu predlogu – sicer iz popolnoma drugih razlogov – podala tudi stranka SDS.

Kot je dejal Žan Mahnič iz SDS, bi njihova poslanci ta predlog Levice lahko celo podprli, vendar zato, ker z nakupi oklepnikov 6X6 po njihovi oceni ni mogoče zgraditi srednje bataljonske skupine.

Država torej po mnenju SDS za oklepnike troši še premalo in zato predloga - ne bodo podprli.

In tako so v Levici, podobno kot v desni SDS prišli do popolnoma istega sklepa, čeprav na podlagi popolnoma različnih podmen, razmislekov in zahtev.

Vojska - Valuki, Pandurji v akciji
Pandurji med opravljanjem nalog. Uporablja jih (spodaj desno) tudi češka vojska.

Obema predlogoma pa je skupno predvsem to, da bi se s tem ustavila pomembna in nujna posodobitev Slovenske vojske.

To kažejo tudi premalo domišljeni ugovori zoper nakup, ki prihajajo tako s strani Levice kot s strani SDS in preprosto ne »držijo vode.«

Kar se tiče glavnega ugovora Žana Mahniča, češ da s temi nakupi ni mogoče zagotoviti dveh bojnih skupin je očitno, da ni točen.

Maja letos je namreč posebna skupina GŠ Slovenske vojske izdelala posebno taktično študijo in v njej predstavila štiri različice, s katerimi je mogoče uresničiti cilje v zvezi NATO. Vsem je skupna platforma 8X8, zato se na prvi pogled zdi, da ima Mahnič prav.

Kar se tiče glavnega ugovora Žana Mahniča, češ da s temi nakupi ni mogoče zagotoviti dveh bojnih skupin je očitno, da ni točen.

Toda podrobnejša analiza pokaže, da je v eni od različic predvidena tudi nabava vozil 6X6 in to prav moderniziranih in ne takih, kot jih je vojska imela že doslej.

Skratka, za dve bataljonski skupini bi bilo dolgoročno res potrebno nabaviti vozila 8X8, toda očitno je mogoče vojsko modernizirati tudi tako, da se najprej nabavijo cenejša vozila 6X6.

Kar je po svoje bolj logično in proračunsko vzdržno.

Z zavračanjem nujnih nakupov – češ da »niso dovolj ambiciozni« - pa SDS kaže svojo dvolično naravo, ker po eni strani vztrajno javka nad tem, v kako slabem stanju je Slovenska vojska, nato pa, ko dobi možnost, da naredi nekaj konkretnega za izboljšanje stanje te iste vojske, te napore zgolj zaradi nagajanja vladnim strankam preprosto »minira« s sklicevanjem na višje, morda še dolgo ne dosegljive cilje.

Valuk II - Pandur II Vir:GDELS
Valuk II - Pandur II lahko služi tudi kot sanitetno vozilo. Vir: GDELS

Namesto da bi dali vojakom SV vsaj vrabca (6X6) v roko, če jim že ne morejo zagotoviti goloba (8X8) na strehi.

Podobno je z glavnim argumentom Levice, češ da bi bilo ta denar bolje usmeriti v zdravstvo in šolstvo.

Poslanci Levice so namreč po svoji temeljiti analizi proračuna ugotovili, da bo strošek nakupa zajel skoraj celotno postavko »glavne opreme«.

Strokovnjaki opozarjajo, da je Avstrija modernizirala svoje večkolesnike Pandur pred svojo mirovno misijo na Kosovu leta 2015, prvenstveno zato, da bi pomagala in povečala zaščito posadk pred balističnimi izstrelki in eksplozijami improviziranih minskih sredstev.

In glede na to, da Avstrija po njihovih informacijah ta vozila kupuje po ceni tri milijone evrov na kos, naj bi na koncu ta nakup stal približno 42 milijonov evrov, opozarjajo v Levici in se čudijo, zakaj ta nakup ni dobil svoje proračunske postavke.

Iz Slovenske vojske so medtem sporočili, da oklepnike potrebujejo zaradi iztrošenosti starih.

Toda Levici se nakup oklepnikov zdi sporen tudi zato, ker gre zanje več deset milijonov proračunskih sredstev, ki bi jih bilo bolje porabit za zdravstvo in šolstvo, nakupa pa po njihovem mnenju ne opravičujejo trenutne varnostne razmere.

Tudi v primeru, da je 14 Valukov iztrošenih, jih SV ostane še 71, trdijo v Levici.

Težava tega argumenta je, da se ciklično ponavlja prav ob vsakem nakupu orožja.

Boxerji, vozila Oshkosh, vozila 6x6, vojaška oprema … vse to je Levici nekako odveč. Če bi bilo tako, kot želi Levica, bi bila Slovenska vojska gola in bosa ali pa, še bolje - je sploh ne bi bilo.

Avstrijski Pandur
Avstrijski »valuki« so se skozi zamete in neočiščene ceste prebijali tudi tam, kjer so druga vozila povsem odpovedala.

In zaradi takšne vztrajne argumentacije Levice, začinjene s »protiimperialistično retoriko«, ki je razvidna tudi iz njihovega predloga za sklic nujne seje odbora za obrambo, se zdi dolgo modrovanje o tem, ali je bilo prav, da oklepniki niso dobili ali so dobili posebno proračunsko postavko - nekoliko deplasirano.

Ob tem obstaja prav tako veliko število analiz, ki kažejo, da so oklepni transporterji iz leta v leto vse pomembnejša sredstva v sodobnih vojskah.

Obstaja namreč tudi na desetine in stotine študij, ki kažejo, da se varnostne razmere v Evropi poslabšujejo, dokument Levice pa jih sploh ne omenja.

Žarišča tlijo na Balkanu, v BiH, ki se iz leta v leto prebija naprej kljub grožnji razpada, na Kosovu, kjer je ozemeljski spor še zmeraj nerešen, na vzhodu Ukrajine, Gruzije in še kje …

Turčija intenzivno sodeluje z Rusijo in kupuje njeno najsodobnejšo orožje ter grozi z odpiranjem meja za begunce.

Ob tem obstaja prav tako veliko število analiz, ki kažejo, da so oklepni transporterji iz leta v leto vse pomembnejša sredstva v sodobnih vojskah. Vsega tega poslanci Levice ne vidijo.

Investicije za opremo - NATO 2018
Slovenija je na repu članic zveze Nato po vlaganjih v novo opremo.

Zmanjševanje postavk za vojsko pa ob tem odpira tudi staro filozofsko vprašanje – koliko opek je potrebno odvzeti hiši, da to ni več – hiša?

Kaj vse torej lahko sploh »odpišemo« in ne kupimo Slovenski vojski, preden ta institucija več ne bo – vojska?

V Avstriji imajo vojaki in častniki spodobne plače, politiki in javnost pa so z novimi oklepniki zadovoljni in jih vojski predajajo z velikim pompom in na državnih slovesnostih. V Sloveniji pa vsako modernizacijo vojske ne spremljata ponos in zadovoljstvo, pač pa le kritike in nerganje.

Glede na dejstvo, da je Slovenija med vsemi članicami zveze NATO na samem repu po vlaganju v opremo pa to ni več filozofsko, pač pa povsem praktično vprašanje.

Zato zaviranje posodobitev opreme Slovenske vojske, pri kateremu sodelujeta tako Levica kot SDS dejansko ne škodi slovenski vladi, pač pa zgolj Slovenski vojski in njeni pripravljenosti, da opravlja svoje ustavne naloge.

Ob tem v predlogu za sklic seje Levica opozarja, da naj bi imeli novi Valuki 6X6 premajhno balistično zaščito, pri tem pa pozabljajo, da ta vozila res niso tanki in da služijo povsem drugemu namenu, kar pa ne pomeni, da so ničvredna.

Prav nasprotno.

To dokazuje prav primer Avstrije, na katero se sklicuje Levica v svojem pozivu k izredni seji.

V poročilu, ki ga je že za leto 2017 pripravila organizacija Defence IQ na primer strokovnjaki opozarjajo, da je »Avstrija modernizirala svoje večkolesnike Pandur pred svojo mirovno misijo na Kosovu leta 2015, prvenstveno zato, da bi pomagala in povečala zaščito posadk pred balističnimi izstrelki in eksplozijami improviziranih minskih sredstev, ter da bi integrirala 360 stopinjsko, električno gnano, daljinsko vodeno oborožitveno postajo. Avstrijske oblasti so istočasno ugotovile, da so bila oklepna vozila kritično pomembna in uporabna, ko je bilo potrebno dostaviti zaloge do civilistov, ujetih v svojih domovih po velikih, ledenih in snežnih metežih, ki so prizadeli velika področja države.«

Pandur in avstrijska vojska

Tudi Slovenija ima seveda vojake na Kosovu, o tem, s kako zastarelo opremo so vojaki Slovenske vojske opremljeni, pa so bile posnete že številne oddaje in napisani številni članki. Tudi starejši Valuki SV – slovenski Pandurji - so že na Kosovu.

Ali ne bi bilo boljše, če bi bila vozila bolje zaščitena pred minami, ki so njihova največja nevarnost?

Ali ne bi bilo torej bolje, če bi v razmerah, ki se vse bolj zaostrujejo tudi na Kosovu imeli slovenski vojaki možnost, da z orožjem in optičnimi sredstvi upravljajo iz notranjosti vozila, ne pa da molijo glave iz vozil, kot morajo sedaj?

Ali ne bi bilo boljše, če bi bila vozila bolje zaščitena pred minami, ki so njihova največja nevarnost?

In tretjič – ali ni tudi Slovenija že doživela ledene zime, leta 2014 pa žledolom, v katerem je žled po prvih ocenah Zavoda za Gozdove Slovenije poškodoval 500.000 hektarov, tj. okrog 42 odstotkov slovenskega gozda, kar predstavlja skoraj celoleten posek v Sloveniji? Tudi tedaj je bil otežen dostop prebivalcev po številnih cestah.

Svečana predaja Pandurjev - avstrijskih Valukov - avstrijski vojski
Avstrija: svečana predaja Pandurjev - avstrijskih Valukov - avstrijski vojski

V takih ali celo hujših razmerah bi bili oklepniki 6X6 zagotovo lahko koristni tudi za civiliste. Tudi ob različnih drugih naravnih katastrofah.

Oklepniki 6X6 bi bili zagotovo lahko koristni tudi za civiliste. Tudi ob različnih drugih naravnih katastrofah.

Če so že bili koristni v Avstriji, bi lahko bili tudi v Sloveniji.

Očitno pa je, da je odnos avstrijskih državljanov in politike do njihove vojske drugačen od tistega v Sloveniji.

V Avstriji imajo vojaki in častniki spodobne plače, politiki in javnost pa so z novimi oklepniki zadovoljni in jih vojski predajajo z velikim pompom in na državnih slovesnostih.

V Sloveniji pa vsako modernizacijo vojske ne spremljata ponos in zadovoljstvo, pač pa le kritike in nerganje.

Delite članek