REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Igre z vojsko: bo Slovenska vojska namesto oklepnikov nenadoma kupila helikopterje?

Igre z vojsko: bo Slovenska vojska namesto oklepnikov nenadoma kupila helikopterje?

Proračunski delež sredstev za obrambo naj bi se povečal za deset odstotkov. A vlada ne bo kupila razvpitih osemkolesnikov – v igri so bili vrhunski in temu primerno dragi oklepniki znamke Boxer – temveč tri ameriške transportne helikopterje Bell-412. Vendar bi s tem država bistveno prekršila zaveze, ki jih je dala zvezi NATO. 

S spremembo zakona o izvrševanju proračuna za naslednjo leto naj bi bilo za obrambo namenjeno 1,1 odstotka bruto domačega proizvoda, s podobnim zvišanjem vsako leto pa bi do leta 1924 prišli na 1,5 odstotka, piše Reporter. Ta zaveza je bila sredi oktobra sporočena generalnemu sekretarju zveze NATO Jensu Stoltenbergu med obiskom Slovenije. Do konca leta mora vlada poslati na sedež Nata verodostojen načrt s podrobnostmi o višjih obrambnih izdatkih.

Zaradi zavez, danih zvezi NATO pa obrambni minister Karel Erjavec še vedno vztraja pri oklepnikih.  

Oklepniki Boxer bi sicer lahko Slovenijo v desetih letih stali kar 1,2 milijarde evrov o čemer smo v Insajderju.com že poročali. Oklepnike boxer si je sicer na podlagi neposrednega naročila vlade, ki bi pred tem pristopila organizaciji OCCAR zamislila in izbrala prejšnja, Cerarjeva vlada.

Ista vlada pa je pred tem več kot leto dni poskusila izvesti nakup dodatnih patrij, ki so jih nameravali kupiti na Poljskem ali na Hrvaškem, čeprav vozila niso povsem ustrezala zahtevam SV. Ko se je izkazalo, da imajo patrije prešibke oklepe se je vlada odločila za boxerje, ki pa so izjemno dragi. Zaradi zavez, danih zvezi NATO pa obrambni minister Karel Erjavec še vedno vztraja pri oklepnikih.

Delite članek