REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kmalu v izvedbi vrhunske igralske zasedbe: Hollywood in rivalstvo, kot ga prikažeta prvakinji slovenskih gledališč

promocijsko sporočilo
Kmalu v izvedbi vrhunske igralske zasedbe: Hollywood in rivalstvo, kot ga prikažeta prvakinji slovenskih gledališč

Teater Tivoli, Mini Teater, Cankarjev dom in vrhunska igralska zasedba – decembra bo gledališka scena poskrbela za ljubitelje ikoničnih Bette Davis in Joan Crawford, ki ju bosta pod snopom luči predstavili prvakinji slovenskih gledališč Nataša Barbara Gračner in Jana Zupančič v predstavi Kaj se je zgodilo z Bette Davis in Joan Crawford?. Predstava bo premierno prikazana 20 decembra 2023, v Cankarjevem domu. 

Vrh slovenskega gledališča 

Ljubitelji gledališča bodo lahko decembra v Cankrajevem domu spremljali zgodbo o rivalstvu ikoničnih hollywoodskih igralk Bette Davis in Joan Crawford, ki je, kljub časovni oddaljenosti, vsebinsko zelo aktualna tudi za današnji čas in družbo v kateri živimo. Zgodbo o uspehu, tekmovalnosti, rivalstvu in lepoti bosta na odru prikazali vrhunski Jana Zupančič in Nataša Barbara Gračner, ki sta v zadnjih dneh prejeli nagradi visokih kalibrov. Nataša Barbara Gračner je prejela nagrado za najboljšo igralko 36. festivala Gavelline večeri, Jana Zupančič pa nagrado Prešernovega sklada za leto 2024.

  

Jana Zupančič verjame, da »bo gledalca pritegnila zgodba dveh hollywoodskih legend, dveh velikih filmskih zvezd, umetnic in predvsem žensk. Zgodba o njunem sodelovanju, njunem delu, njunih ambicijah, strasteh, strahovih, pogumu, bolečini... o blišču in bedi njunih življenj.« Po mnenju Nataše Barbare Gračner bo predstava za gledalce zanimiva zaradi še vedno zelo aktualnih tem. »Ta zvezdniški spor, ki je bil zaradi medijske pozornosti seveda pretirano prikazan, osvetljuje teme seksizma in diskriminacije starejših, podžiga pa ga dejstvo, da je bila v zabavni industriji moška prevlada v vseh sektorjih nenadkriljiva. Diskriminacija starejših igralk je prisotna tudi danes, pravzaprav je vse, česar se dotikamo v predstavi, še kako aktualno, žal.« 

Gledalec vzporedno spremlja dogajanje na odru in za njim. Režiser z inovativnim pristopom plete vez med gledališčem in filmom, med resničnostjo in utvaro.  

Preseganje meja klasičnega, dodajanje novih dimenzij 

Gledalec vzporedno spremlja dogajanje na odru in za njim. Režiser z inovativnim pristopom plete vez med gledališčem in filmom, med resničnostjo in utvaro. »Na videz paradoksalna situacija, ko v gledališču razpravljamo o filmskih igralkah in filmskih problemih, me je navdušila za specifično razdelan režijski koncept. 'Live cinema' je nekakšna nadgradnja gledališkega jezika, kjer kamera doda element od blizu, ki ga v gledališču običajno ni. Za občinstvo je to posebna stopnja angažiranosti, ki okrepi taktilno izkušnjo gledališča,« je skorajšnjo premiero pospremil Ljuca. Za pristno kostumografijo je poskrbel vedno vrhunski Alan Hranitelj, vse našteto povezuje dramaturgija Mance Sevšek Majeršič

Sodelovanje, prepletanje, spoštovanje 

»Prvi razlog za sodelovanje pri predstavi je bilo vabilo Teatra Tivoli in želja po sodelovanju z Natašo Barbaro Gračner, drugi pa vsekakor tekst o dveh legendah ameriškega filma«, je razkrila Jana Zupančič. Nataša Barbara Gračner je medtem poudarila, da sta najpomembnejše vodilo njenih odločitev o sodelovanju v projektih zasedba in tekst. »In Marboeufov tekst je odličen, soigralka Jana Zupančič pa izvrstna.« Predstava je nastala v koprodukciji Teatra Tivoli, Mini teatra in Cankarjevega doma, kjer bo premierno prikazana v Cankarjevem domu, 20. decembra 2023.

Dodatno o predstavi si preberite na tej povezavi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek