REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako Janez Janša razume enotnost v boju proti »zunanjemu sovražniku«: S tožbo nad Marjana Šarca

Kako Janez Janša razume enotnost v boju proti »zunanjemu sovražniku«: S tožbo nad Marjana ŠarcaJanez Janša | Vir: Insajder

Ko sta se te dni Marjan Šarec in Janez Janša – odhajajoči in prihodnji predsednik vlade – pričela uvidevno izmenjevati pred mikrofoni zaradi grozeče nevarnosti koronavirusa, je bil to zagotovo eden od najlepših političnih prizorov v zadnjih desetletjih.

Janša si je celo nadel angelski izraz in zatrdil, da je koronavirus »zunanji sovražnik« zaradi katerega je potrebno pozabiti na vse delitve, bil na seji Sveta za nacionalno varnost samo v vlogi »svetovalca«, ker da ima odgovornost za situacijo pač neka »druga vlada«.

»Zadnje dni prihaja do kooperacije vlade v odhodu in vlade, ki prihaja, kar je lahko samo dobro,« je tvitnil Janez Janša.

Slišali smo tudi, da je »od petka« vzpostavljena »komunikacija« med vodilnimi iz odhajajoče in naslednje slovenske vlade.

»Glede koronavirusa obstajajo ukrepi, ki bi jih morali sprejeti že zdavnaj in h katerim smo pozivali. Sedaj se moramo osredotočiti na to, kaj lahko storimo v prihodnje. Zadnje dni prihaja do kooperacije vlade v odhodu in vlade, ki prihaja, kar je lahko samo dobro,« je tvitnil Janez Janša.

Tožba - SDS, Šarec

Ampak ta idila je trajala le kratek čas.

Potem ko je februarja iz odvetniške družbe Matoz, ki zastopa stranko SDS, Marjan Šarec prejel opomin oziroma opozorilo pred tožbo zaradi izjav o financiranju stranke SDS iz Madžarske je Šarec na Facebooku pravkar potrdil, da je prejel tudi kuverto s tožbo SDS.

»Medtem ko se večina ukvarja s tem, kako zajeziti koronavirus, drugi tožijo. Zvečer me je pričakala kuverta. Pestro,« je na Facebooku zapisal premier v odhajanju Marjan Šarec, ob tem pa priložil fotografijo tožbe SDS.

SDS namreč zahteva opravičilo za izjavo, ki jo je v oddaji na nacionalni televiziji podal Marjan Šarec 31. januarja.

Takrat je o stranki SDS dejal, da je z njo težko sodelovati, »saj izvaja metode, kakršne izvaja. Se pravi, sovražni govor, potem pa se tudi financira iz Madžarske in vse tisto, kar je znano v zvezi s to stranko«.

Sklep, da je plačevanje takšne propagande, ki koristi SDS enako financiranju stranke »iz Madžarske« je lahko brez dvoma povsem upravičen.

Šarec je tedaj dejal, da se opravičuje, »če je izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno

Tudi danes je javnost o novi pošiljki, ki ga je po njegovih besedah pričakala včeraj zvečer, obvestil po Facebooku.

Toda še bolj nenavadno je, da se SDS kot »pravna oseba« sploh čuti »užaljeno« in zahteva opravičilo. Predvsem zato, ker je za politike – to pa velja tudi za politične stranke – v Evropi v navadi, da lahko o njih izrečemo marsikaj, tudi šokantnega, ne da bi to veljalo za žalitev.

Poglejmo dejstva. Mediji, ki nedvomno podpirajo SDS se financirajo z Madžarske, v veliki meri tudi iz denarja, ki ima svoj izvor v centrih moči, ki jih obvladuje madžarska vlada.

Propaganda stane in če bi jo morala stranka plačevati sama, bi bilo to drago.

Koronavirus: Univerza na Primorskem zaprla vrata, Marjan Šarec miri javnost

Zato je sklep, da je plačevanje takšne propagande, ki koristi SDS enak financiranju stranke »iz Madžarske« lahko brez dvoma povsem upravičen.

Kot »financiranje z Madžarske« bi lahko obveljala tudi prodaja lastniških deležev v podjetju, ki npr. izdaja Demokracijo podjetjem z Madžarske.

SDS bi sicer lahko trdila, da je s to izjavo Šarec ciljal na to, da se SDS nezakonito financira z Madžarske, da dobiva nekakšne prispevke iz tujine, kar je res prepovedano, da zato Šarec stranko SDS žali, toda po drugi strani Šarec tega nikoli ni eksplicitno rekel na ta način.

Prodaja lastniških deležev strankarskega podjetja tujemu prav tako ni prepovedana, ampak če je tako, potem ne more biti kaznivo tudi to, da nekdo sklepa, da je šlo za »financiranje z Madžarske«, saj je stranka res dobila denar – iz Madžarske.  

Prodaja lastniških deležev strankarskega podjetja tujemu prav tako ni prepovedana, ampak če je tako, potem ne more biti kaznivo tudi to, da nekdo sklepa, da je šlo za »financiranje z Madžarske«, saj je stranka res dobila denar – iz Madžarske.

In celo če ne bi bil, če bi šlo za napačen sklep ali domnevo – to še ni »žalitev«, zaradi katere bi nekdo moral plačati kazen.

Ravnanje SDS je zato, kot smo opozarjali že v preteklosti, povsem nesprejemljivo in napačno ter v nasprotju z odločitvami najvišjega evropskega sodišča – Evropskega sodišča za človekove pravice.

Zato skorajda ni nobene možnosti, da Matoz in SDS ta spor kadar koli dobijo.

Toda zakaj se potemtakem sploh vlaga tožbo SDS?

Očitno le zaradi ustrahovanja vseh podobnih kritikov, ki bi si morda drznili ponavljati to, kar je sicer očitno, o čemer pišejo tudi tuji mediji in si je drznil povedati Marjan Šarec – da se SDS – vsa posredno – financira z Madžarske.

Mladina, prava in »popravljena« naslovnica

Toliko torej o izjavi Janeza Janše, da je potrebno »združiti vse sile«, ker gre za »zunanjega sovražnika«, ki se mi je potrebno »skupaj upreti«, ker »ne izbira levice in desnice«, pač pa gre za »skupen problem.«

To je res odbito: Janez Janša si želi 'enotnosti' in boja proti skupnemu sovražniku, istočasno pa njegova SDS za 10.500 evrov toži Marjana Šarca, predsednika vlade v odstopu, ki postaja vodja največje opozicijske stranke.

To seveda ni najboljša pot do enotnosti.

In je daleč od obnašanja v letih »osamosvojitve«, na primer leta 1990 in 1991, ko se takratni politiki, med njimi tudi Janez Janša in Milan Kučan v boju proti tedanjemu t. i. zunanjemu sovražniku vsaj niso obkladali s tožbami.

Ampak zato je bil politični projekt, pri katerem so sodelovali, tudi uspešen.

Kako uspešen bo »skupen boj« proti »zunanjemu virusnemu sovražniku« tako sprtih politikov, pa bomo še videli.

Ampak bati se je, da bo v tem primeru cena Janševe zamerljivosti in maščevalnosti – kajti SDS seveda dela točno tako, kot želi njen predsednik – izražena v številu dodatno okuženih in morda mrtvih.

Delite članek