REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izrael verjame lastnim pravljicam in pripravlja napad na Libanon, Golob pa pravljičari po srečanju s Harrisovo

Izrael verjame lastnim pravljicam in pripravlja napad na Libanon, Golob pa pravljičari po srečanju s HarrisovoRobert Golob in Kamala Harris med pravljičarsko urico... Vir: Posnetek zaslona, X

Medtem ko Izrael še naprej nekaznovano izvaja genocid nad Palestinci zahodni politiki važno vrtijo palce in frazarijo.

Zadnji krog tega smo lahko videli tudi v slovenskih medijih, kjer je slovenski predsednik vlade ob srečanju s podpredsednico ZDA in generalnim sekretarjem OZN znova govoril o tem, kako je potrebno takoj ustaviti spopade.

Premier Robert Golob se je ob robu Münchenske varnostne konference ločeno sešel s podpredsednico ZDA Kamalo Harris in generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniem Guterresem.

Da bi Združene države Amerike tako spopade kot genocid nad Palestinci lahko res ustavile takoj, če bi prenehale podpirati Izrael - premier Golob seveda ni niti črhnil.

Politik, ki bi bil res suveren in bi mu bilo do miru in pravičnosti bi izrazil vsaj ogorčenje, ker ZDA ne prekinejo dobav orožja Izraelu po zelo jasni sodbi Meddržavnega sodišča v Haagu, a to se seveda ni zgodilo.

Medtem ko Izrael še naprej nekaznovano izvaja svoj genocid nad Palestinci zahodni politiki važno vrtijo palce in frazarijo. Zadnji krog tega smo lahko videli tudi v slovenskih medijih, predvsem ob srečanju Goloba s Harrisovo.

Slovenski predsednik vlade se je držal predvidljivega, vsebinsko praznega besednjaka.

Takole so o celotni zadevi poročali pri RTV SLO, podobne vsebine, kopirane in lepljene z državne STA pa so se seveda razmnožile tudi po ostalih medijih.

Pod naslovom »Golob s Harris in Guterresem, ki je pohvalil dejavnosti Slovenije v Varnostnem svetu ZN-a« je bilo glavno sporočilo, da se je »Golob zavzel za takojšnjo prekinitev spopadov.«

»Robert Golob in Kamala Harris sta na dvostranskem srečanju obravnavala dogajanje na Bližnjem vzhodu ter potrdila odlične odnose med državama in se zavzela za krepitev sodelovanja, predvsem na področju energetike in gospodarstva. Gospodarski odnosi med državama so dobri, veliko je še priložnosti za izboljšaveso sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Tudi z Antoniem Guterresem sta razpravljala o dogajanju v Gazi, zlasti o skrb vzbujajoči situaciji v Rafi in vprašanju financiranja agencije ZN-a za podporo Palestincem (UNRWA).

Golob je izrazil močno podporo delu ZN-a in se Guterresu zahvalil za dozdajšnje izjemno sodelovanje, generalni sekretar ZN-a pa je dejavnosti Slovenije v Varnostnem svetu ZN-a ocenil kot izjemne in neprecenljive.

Golob je že pred začetkom varnostne konference napovedal, da se bo v vseh dvostranskih pogovorih zavzel za takojšnjo prekinitev spopadov v Gazi.

»Sami ne moremo doseči ničesar, če pa zoper vojno povežemo ves svet, pa lahko dosežemo vse. Vsa svoja srečanja s svetovnimi voditelji bom tako posvetil izključno temu, kako doseči mir v Gazije še dodal v videoposnetku, objavljenem na vladnem profilu na omrežju X.

Povezati je potrebno ves svet, pravi premier Robert Golob.

Kot da je pred nami še velik napor, ki zahteva ne en, ampak celo dva mandata!

Toda to so pravljice za naivne – oziroma za slovensko javnost.

Povezati je potrebno ves svet, pravi premier. Kot da je pred nami še velik napor, ki zahteva ne en, ampak celo dva mandata!

Kajti ves svet je že povezan, glasovanja v GS OZN so že pokazala, da prekinitev spopadov, takoj, zahteva ves svet – razen Izraela in njegove podpornice, ZDA ter še peščice lakajskih držav Washingtona.

Resolucija o tem je bila sprejeta že 12. decembra lani.

Sprejeta je bil z veliko večino, 153 glasovi za, 10 proti in 23 vzdržanimi glasovi.

Glasovanje v GS OZN
Glasovanje v GS OZN. Vir: Posnetek zaslona, X

Proti so glasovale le ZDA, Izrael, Avstrija, Češka, Gvatemala, Liberija, Mikronezija, Nauru, Papua Nova Gvineja in Paragvaj.

Med vzdržanimi so bili Velika Britanija, Nemčija, Madžarska, Italija, Argentina, Malavi, Nizozemska, Ukrajina, Južni Sudan in Urugvaj.

ZDA so pri zagovarjanju genocidne politike Izraela zato skoraj popolnoma osamljene.

In kaj naredi slovenski predsednik vlade, ko se sreča z drugo osebo v hierarhiji države, ki v resnici edina preprečuje premirje in neprestano pošilja bombe in granate Izraelu? Nič. Govoriči o »gospodarskem sodelovanju« ter »obravnava dogajanje na Bližnjem vzhodu«, potem pa izusti le prazno, pravljičarsko frazo.

In kaj naredi slovenski predsednik vlade, ko se sreča z drugo osebo v hierarhiji države (ZDA), ki v resnici edina preprečuje premirje in neprestano pošilja bombe in granate Izraelu?

Nič.

Govoriči o »gospodarskem sodelovanju« ter »obravnava dogajanje na Bližnjem vzhodu«, potem pa izusti le prazno, pravljičarsko frazo o nuji po povezavi »celotnega sveta«, čemur bo premier posvetil celo »vsa svoja srečanja«.

Verjetno se svetovni voditelji, željni novih pravljic, že kar tresejo od pričakovanja, kaj vse lahko še pričakujejo od slovenskega predsednika vlade po tako »odločnem« nastopu.

Smo se zato odločili za lastno državo? Da bi lahko politiki vlekli debele plače, potovali po svetu na račun davkoplačevalcev, se slikali s svetovnimi politiki in v trenutkih največjih svetovnih kriz izrekali prazne fraze?

Imidž Slovenije v svetu v zadnjem času rešuje le še dejstvo, da ima Slovaška, kar se zunanje politike tiče, precej bolj razumne politike, svetovna javnost pa na srečo, kot dobro vemo, pogosto zamenjuje Slovaško in Slovenijo.

In kaj se v svetu, če izstopimo iz Golobovega sveta pravljic - res dogaja?

Bombardiranje Gaze  Vir: X
»Izrael sporoča, da bo napadel južni Libanon in se boril proti Hezbolahu. To je noro. Izrael me spominja na zlobno kraljico v Sneguljčici — sami sebe so prepričali, da so najboljša vojska na Bližnjem vzhodu. Gledajo v svoj odsev in ne vidijo, kako se je svet spremenil,« opozarja Larry Johnson.

V enem stavku povedano samo to, kar je že dolgo časa jasno: da ima židovski lobi v ZDA v pesti ameriške politike, zato Izrael mirno, že četrti mesec zapored nadaljuje z genocidom proti Palestincem in se pripravlja na odpiranje nove fronte v južnem Libanonu, ki jo bo odprl takoj, ko bo ameriški pritisk za sklenitev premirja s Hamasom postal prehud.

Potem se bodo ZDA morale odločiti, ali naj Izrael pustijo na cedilu in ga seveda ne bodo, kar pomeni, da se bodo vpletle v večjo regionalno vojno, za katero sicer nimajo ne denarja in ne sredstev.

Smo se zato odločili za lastno državo? Da bi lahko politiki vlekli debele plače, se slikali s svetovnimi politiki in v trenutkih največjih svetovnih kriz izrekali prazne fraze?

In doživele nov poraz, tako kot so ga že pravkar, v Avdejevki.

Pravo resnico sporoča svetu Larry Johnson, nekdanji analitik CIE, ki sedanji trenutek opiše takole: »V svetu se veliko dogaja, kar na Zahodu vzbuja strah, ker so izgubili nadzor nad pripovedjo in bojiščem. Ukrajinski umik iz Avdejevke je razkril laž, da je ruska vojska izrabljena sila, ki jo sestavljajo prisilni, neizurjeni, slabo preskrbljeni naborniki. Zaradi tega se je NATO trudil najti način, kako obdržati Ukrajino v boju, toda ukrajinsko vojsko (Rusi) meljejo v prah in njena morala pada.

Vendar tu ni prava nevarnost. Izrael sporoča, da bo napadel južni Libanon in se boril proti Hezbolahu. To je noro. Izrael me spominja na zlobno kraljico v Sneguljčici — sami sebe so prepričali, da so najboljša vojska na Bližnjem vzhodu. Gledajo v svoj odsev in ne vidijo, kako se je svet spremenil. Niso več velikan, kot si predstavljajo, da so.«

Nato kot običajno objavi insert iz risanke o Sneguljčici in izjavo izraelskega, vase zaverovanega generala Halevija, ki se na podoben način sprašuje, kdo je »najlepši v deželi tej« in se v ogledalu, ki ga o tem sprešuje, skupaj s svojo vojsko vidi veliko lepšega, kot je v resnici.

In to, lažno podobo podpira 71 odstotkov izraelskih državljanov, ki zahtevajo vojno z Libanonom.

Hezbolahove "katjuše"  Viir: X
Hezbolahove »katjuše«. Vir: Posnetek zaslona, X

Nato Johnson konča: »Izrael je v zadnjem tednu izvajal močne zračne napade na vasi v južnem Libanonu, vendar to ni oslabilo Hezbolaha. Ravno nasprotno. Hezbolah krepi lastne raketne napade na izraelske naselbine. Saraya al-Qassam in družba zadevajo Aškelon z ogromnimi salvami izstrelkov, sprožajo raketne sirene in pošiljajo judovske naseljence v beg v zavetje

»Hezbolah naj bi v soboto, 17. februarja 2024, ob 1. uri popoldne z raketo Falaq 1 ciljal tudi na vojašnico Branit, pri čemer je dosegel neposreden zadetek.

Imidž Slovenije v svetu v zadnjem času rešuje le še dejstvo, da ima Slovaška, kar se zunanje politike tiče, precej bolj razumne politike, svetovna javnost pa na srečo, kot dobro vemo, pogosto zamenjuje Slovaško in Slovenijo.

Povprečen izraelski državljan ne razume, da ima Hezbolah pomembno eskalacijsko zmogljivost v smislu, da lahko izstreli velike rakete v izraelska mesta, ki prej niso bila tarča. Hezbolah ima tudi izurjeno vojsko. To ni skupina na hitrco skupaj zbobnanih teroristov. In Hezbolah ima dobro utrjene obrambne linije, ki lahko ustavijo izraelski napad.

Da bi stvari postale še bolj zanimive in nevarne, je Iran predstavil dva nova sistema zračne obrambe – obrambni sistem srednjega/kratkega dosega Martyr Arman in sistem zračne obrambe kratkega dosega Azarakhsh. Arman ima največji doseg zaznavanja 180 km z naslednjimi zmogljivostmi:

— Domet sledenja cilju do 160 km

— Največji doseg 120 km

— Največja višina za boj 27 km

— Reakcijski čas manj kot 20 sekund.

Azarakhsh ima veliko krajši doseg:

– Operativni doseg 50 km z radarsko zaznavo in 25 km z optičnim sledenjem

– Sposobnost prenašanja 4 prenosnih izstrelkov

– Sposobnost uničenja zračnih ciljev, vključno s helikopterji in letali s posadko/brez posadke

– Sposobnost delovanja v različnih vremenskih razmerah.

Če se Iran odloči Hezbolahu zagotoviti te sisteme, se bo Izrael soočil z novo grožnjo. Bistvo je naslednje - zdi se, da tako Izrael kot Hezbolah pritiskata na plin in se premikata proti popolni vojni

In tako se svet pomika proti novi vojni, medtem ko nam zahodni in slovenski politiki - pripovedujejo pravljice.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek