REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Igor Sancin: »Pol bi se jih prodalo tujcem, da bi le lahko še nasprotovali svojim ideološkim nasprotnikom!«

Igor Sancin: »Pol bi se jih prodalo tujcem, da bi le lahko še nasprotovali svojim ideološkim nasprotnikom!«Igor Sancin

Ob zadnjih izjavah Antonia Tajanija v Bazovici in prikimavanju desnih strank spornem nastopu predsednika Evropskega parlamenta (EP), je Igor Sancin opozoril na škodljivost takšnega ravnanja v Sloveniji.

Po njegovi oceni slovenska skrajna desnica s svojimi stališči do narodnoosvobodilnega boja v resnici legimitizira italijanski zgodovinski revizionizem in njegove teritorialne težnje. Svojemu deklarativnemu  »domoljubju« v brk.

Povod za razpravo je bila peticija, ki zahteva odstop predsednika Evropskega parlamenta. Podpisali so jo tudi številni intelektualci in javne osebnosti v Sloveniji.

Vroča razprava o fojbah pa je potekala tudi med komisarko Violeto Bulc in predsednikom EP Antoniom Tajanijem.

Bulčeva ga je opomnila na pomen zgodovinskih dejstev in povabila na skupen obisk spomenikov italijanskim in slovenskim žrtvam, Tajani pa je zapisal, da je »zgodovina - zgodovina« in dodal, da je »pripravljen« na takšen korak.

Se pravi skupen obisk spomenikov – kar je vendarle nekakšen pozitiven korak, ki ga je proizvedla celotna debata.

Še bolje pa bi bilo če bi italijanska vlada, tako kot je to storila že slovenska, sprejela zgodovinsko poročilo mešane slovensko-italijanske zgodovinske komisije, ki je bila ustanovljena leta 1993 in je po več letih dela izdala svoje zaključno poročilo. Italija namreč tega vse do danes še ni storila in tega poročila ni uradno sprejela.

Komentarji