REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Igor Koršič: Dve tragediji (bog ne daj tretje!) in dve farsi evropske krize

Igor Koršič: Dve tragediji (bog ne daj tretje!) in dve farsi evropske krizeUkrajinci, tako tisti rusofili na vzhodu kot oni evrofili na zahodu, so potem, ko jim je bila samostojnost nekako podarjena, želeli ostati samostojni in skupaj. Ker pa sami niso uspeli preseči svoje razdvojenosti, so tako postali žrtev interesov zunanjih, tretjih držav. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Prava, res žalostna tragedija je skorajšnji propad ukrajinske države.

Odločilna in joj kako silno enotna, farsična vloga v tragični farsi propada pripada EU. Njeno delovanje je utemeljeno na zanikanju vrednot, na katerih je utemeljen njen obstoj.

Druga tragedija je ruska, saj se ni znala izogniti vojaškem posredovanju in trikratno bratomorni (verski, nacionalni, evropski) vojni.

(Tretja, ki grozi, kot še nikoli doslej, pa bi bila terminalna.)

Odločilna in joj kako silno enotna, farsična vloga v tragični farsi propada pripada Evropski uniji.

Njeno delovanje je utemeljeno na zanikanju vrednot, na katerih je utemeljen njen obstoj.

Saj je EU nastala prav zato, da bi onemogočila - kaj že? Vojno vendar!

Pa je EU s svojo oholim vsiljevanjem sodelovanja Ukrajini šla na geostrateške limanice ZDA.

In kar ne more prenehati s samopohabljanjejem, s sankcijami in vojaško pomočjo Ukrajini, s katero je leta 2014 sprožila vojno v Evropi in zdaj omogoča masaker mladih vojakov. Tako je za dolgo časa razklala svoj kontinent, tako politično, gospodarsko kot kulturno.

Vneto zabija še zadnje žeblje v svojo krsto, denimo s prozornim sprenevedanjem o krivcu za uničenje Severnega toka 2, in s priznanjem Merklove, da je bil dogovor v Minsku prevara, zavlačevanje, s katerim so omogočili vojaško krepitev Ukrajine.

Tako je EU dokončno onemogočila diplomatsko rešitev vojaškega konflikta. Kdo le se bo pogajal z lažnivci in prevaranti!? Ker ne bo ameriške zmage, bo le na stotisoče žrtev na vseh straneh, uničenje Ukrajine, in duševne rane, ki bodo še dolgo obremenjevala odnose dveh sosednjih narodov.

Strici iz ozadja so seveda vojno, industrijsko, obveščevalni in medijski kompleks, ki ga obvladuje neokonservativno politika, zlizana z obveščevalnim aparatom (z znamenitimi sedemnajstimi obveščevalnimi agencijami, ki so dve leti potrjevale neobstoječo Trumpovo dogovarjanje z Rusijo, Russian colluision).

Gre seveda za le vse bolj histerično ameriško željo ohraniti svetovno prevlado. Rusija je postala velikokrat deklarirani novi, stari sovražnik, ki je zamenjala Sovjetsko zvezo in komunizem. Za komunizmom je prišel na vrsto terorizem, ki so ga ZDA sproti povzročale.

Vojni dobičkarji
Vojni dobičkarji. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ko se je ta faza s porazom v Afganistanu končala, so ZDA ponovno odkrile že demonizirano staro sovražnico Rusijo, saj je bila rusofobija , ki jo je zacementiral dolgoleten antikomunizem, še živa. ZDA so ničkolikokrat proglasile Rusijo za sovražno državo, predvsem zato, ker se je po Jelcinovem obdobju vsesplošnega razkroja, tako vojaško kot ekonomsko, ponovno postavila na noge.

Golob v dobri stari vazalski maniri vzame gospodarja v bran in razlaga, da gre ZDA za ekologijo, ne za ropanje Evrope. Žal s takim dvojnim, evro slovenskim vazalstvom nazorno kažemo nacionalno nezrelost in zapravljamo dobro ime in zaupanje, ki smo si ga pridobili z načelno politiko NOB in osamosvojitvijo.

Prav zaradi te spremembe je Putin tak peklenski zlikovec.

Resnična solzava farsa je naša, slovenska, je vazalsko delovanje slovenske politike in širše družbe v tej krizi.

Kako je mogoča taka slepota elit nekega naroda, da ne vidijo, da mora samoodločba s katero upravičujemo svojo suverenost, veljati za vse narode?

Seveda tudi za rusko govoreče dele Ukrajine.

Ali res ni jasno, da s svojimi tanki in inštrukcijami ukrajinske strani, ki je vse kaj drugega kot nedolžen branik demokracije, žagamo etično vejo na kateri smo se tudi po srečnih okoliščinah obdržali?

Ali mora res predsednik vlade Robert Golob kritizirati von der Leynovo in Borella, ki sta še nedavno histerično zahtevala premagano Rusijo, zdaj pa končno doumela, kdo je v tej igri koga prevaral.

Kordiš opozarja, a Golob ne sliši...
Kordiš opozarja, a Golob ne sliši... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Golob v dobri stari vazalski maniri vzame gospodarja v bran in razlaga, da gre ZDA za ekologijo, ne za ropanje Evrope.

Prav v tej nacionalni nezrelosti, tej razpoložljivosti za vazalstvo, je bistvo ukrajinske tragedije!

Žal s takim dvojnim, evro slovenskim vazalstvom nazorno kažemo nacionalno nezrelost in zapravljamo dobro ime in zaupanje, ki smo si ga pridobili z načelno politiko NOB in osamosvojitvijo.

Naši sosedje, Hrvati, Madžari in Srbi so kljub mnogim hendikepom, ki jih pestijo v primerjavi z nami, pokazali, da so državotvorni.

Saj vendar mora biti jasno, da je prav v tej nedržavotvornosti, nacionalni nezrelosti, tej razpoložljivosti za vazalstvo, bistvo ukrajinske tragedije!

Kdo je v tej igri koga prevaral. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ukrajinci, tako tisti rusofili na vzhodu kot oni evrofili na zahodu, so potem, ko jim je bila samostojnost nekako podarjena, želeli ostati samostojni in skupaj.

Ker pa sami niso uspeli preseči svoje razdvojenosti, so tako postali žrtev interesov zunanjih, tretjih držav.

Žal Slovenija ne razume lekcije, ki jo ponuja nesrečna Ukrajina.

Igor Koršič

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek