REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Ideja za demokratično ljudsko nepokorščino. Dokler Vizi ne odstopi, ne plačujemo davkov, ker... zakaj bi jih?«

»Ideja za demokratično ljudsko nepokorščino. Dokler Vizi ne odstopi, ne plačujemo davkov, ker... zakaj bi jih?«Veliki vodja, kot ga vidi @norakrava. Vir: Twitter, posnetek zaslona.

Objava razvpitega posnetka, ki je razkril, kako sta se pred leti pod mizo dogovarjala privatizacijski tajkun Bojan Petan in Andrej Vizjak, tedanji gospodarski minister, ki sta v javnosti sicer dajala videz kot da gre za huda nasprotnika iz dveh sovražnih taborov, takratne LDS in Janševe SDS, je dala marsikomu misliti.

Minister Vizjak je, kot je slišati na posnetku, Petanu, ki je bil pred 14 leti v naskoku za prevzem Term Čatež namreč zaupal, da je glupo (neumno) plačevati davke.

Skratka, šlo je za predlog, ki bi olajšal državno blagajno za kakšnih 30 (ali več) milijonov evrov, ki jih po Vizjakovem nasvetu Petanu pač ne bi bilo potrebno plačati…

Ta Vizjakova zvijača, s katero bi v času prve Janševe vlade rešil spornega poslovneža plačil obveznosti do države, je navdihnila Roka Trkaja za demokratično ljudsko nepokorščino.

Po na las enakem kopitu, kot je zdajšnji okoljski minister nekoč predlagal Petanu: »Dokler Vizi ne odstopi, ne plačujemo davkov, ker... zakaj bi jih?«

Zanimivo je, da je najbolj glasnim med desnosučnimi prišla na misel podobna ideja, na primer v povezavi z Ježkovo nagrado za leto 2021 igralki, dramatičarki, pesnici, pisateljici Svetlani Makarovič.

Eni bi namreč kot povračilni ukrep ne plačali TV prispevek, drugi pa iznajdli alternativno domoljubno nagrado za Velikega vodjo.

V ozadju afer, ki se vrstijo iz dneva v dan pa vladniki sporočajo, da ne bo nič od predčasnih volitev, če bo ljudstvo še naprej protestiralo.

To pomeni, da je vladna koalicija pripravljena.

Toda ne na predčasne volitve, ampak na proteste, zaradi česar že nabavlja nove količine solzivca.

Kar je lahko zaskrbljujoče, ker – kaj, če se trenutnim oblastnikom utrne ideja, povsem drugačna od tiste, kako je na Avstrijskem na obtožbe odreagiral zdaj že nekdanji kancler Kurz.

Spomnimo, Kurz je nepreklicno odstopil. Zares odstopil.

Glede na dosedanjo politiko (ne)odstopov, navkljub številnim aferam, ki pestijo to vlado, je za pričakovati, da se v Janševem štabu domislijo, da se na Slovenskem niti redne volitve ne morejo izvesti, dokler traja pandemija.

In predvsem dokler neubogljivo ljudstvo - protestira.

Morda se zdi iz trte zvito, toda, če s ozremo v zadnje leto in pol vladanja Janševe koalicije, je možen tudi najbolj odbit scenarij.

Zadnji tviti Janeza Janše razkrivajo, da gre prav v to smer in razmišlja o ponovnem zaprtju države.

Torej najslabši možen scenarij - prestavitev volitev - morda ni le fikcija...

Delite članek