REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razkrivamo še en močan Petanov razlog, da sklene »mir« z Janšo: Leta 2004 se je v strahu pred aretacijo skrival v tujini

Razkrivamo še en močan Petanov razlog, da sklene »mir« z Janšo: Leta 2004 se je v strahu pred aretacijo skrival v tujiniPetanova nočna mora - se bo na koncu vendarle znašel za zapahi? Vir: Twitter

Na zdaj že zloglasni posnetek, na katerem je slišati, kako takratni gospodarski minister Andrej Vizjak poslovnežu Bojanu Petanu svetuje, kako se izogniti plačilu davka, se je odzval še drugi akter pogovora - Bojan Petan.

Kot je Bojan Petan pojasnil v izjavi za javnost, ima resne pomisleke o avtentičnosti objavljenega domnevno 14 let starega posnetka.

Pravi da se takšnega pogovora ne spominja, zato se zavzema, da pristojni organi raziščejo njegov nastanek, avtentičnost in posredovanje v javnost.

Na seznamih tistih, ki so obiskovali kabinet Toneta Ropa v času vlade LDS so se znašli številni poslovneži in tudi novinarji.

»Glede na ponavljajoče se medijske objave v zvezi s posnetkom domnevnega pogovora med mano in ministrom Vizjakom poudarjam, da nikoli nisem snemal nobenega svojega pogovora s katerokoli osebo, vključno z ministri katerekoli od slovenskih vlad,« je zapisal Petan.

Pomisleke o avtentičnosti posnetka, ki ga je v ponedeljek objavil Pop TV, pa ima tudi Vizjak, ki meni, da gre za »konstrukt,« »lepljenko« in »manipulacijo.«

Vizjak je še napovedal, da bo proti snemalcem in tistim, ki so posnetke uporabili, vložil ovadbe.

Zadevo bo sicer preverila tudi policija, in sicer z vidika morebitnega obstoja razlogov za sum katerega koli kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti.

Toda že sama reakcija Petana znova potrjuje, da je posnetek najbrž - avtentičen.

Iz njegove reakcije je jasno, da »pakt«, ki ga je Petan sklenil z Janezom Janšo in SDS še vedno drži in da je posnetek posredoval nekdo tretji, ki želi škodovati obema, predvsem pa Janši.

Petan je z reakcijo počakal res zelo dolgo, kar je povečalo možnost, da je svojo izjavo prilagodil izjavam Vizjaka.

Bodu zaporu na Dobu tudi zrasle delnice, minister Vizjak?
Bodo zaporu na Dobu tudi zrasle delnice, kot pri Petrolu, minister Vizjak? Vir: Twitter

Poleg tega pa tudi poslovanje tajkuna Petana z državo in hkrati z družino Janša v preteklosti kaže, kako so se interesi enih in drugih usklajevali.

Če to zgodbo skrajšamo na en stavek, je prva Janševa vlada po izjemno ugodni ceni in skoraj zastonj Petanu prodala Terme Čatež, Petan pa je kmalu zatem od Rajka, brata Janeza Janše za izjemno veliko vsoto kupil dve ničvredni podjetji za prodajo spominkov.

Janšev brat mu je, rečeno z mafijskim žargonom, prodal zidak in Petan ga je kupil - za dva milijona evrov.

Kmalu zatem sta Rajko in Janez Janša kupila več premičnin in nepremičnin, obogatela pa je tudi Urška Bačovnik.

Ena od prvih stvari, ki jih je naredil Janez Janša po prevzemu vlade leta 2004 je bilo natančno preverjanje, kdo vse je obiskoval predsednika prejšnje vlade Toneta Ropa. Ob tem so v vladi iskali tudi vse, kar bi lahko kompromitiralo člane LDS, do tedaj vladajoče stranke. Tajkun Bojan Petan pa je bil član in tudi funkcionar stranke LDS.

In ne samo to – Petan je imel že leta 2004 veliko razlogov, da si je prizadeval za sklenitev poslov in za »mir« z Janševo vlado in to kljub temu, da so mediji v njegovi lasti tedaj pisali zelo kritično o politiki Janeza Janše.

Osma vlada Slovenije je namreč svoj mandat začela 3. decembra 2004 in končala 21. novembra 2008. Za predsednika vlade je bil izvoljen prvak Slovenske demokratske stranke Janez Janša, poleg SDS pa so takratno koalicijo tvorile še Nova Slovenija, Slovenska ljudska stranka in Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS).

Vlado je najbolj zaznamovalo prvo predsedovanje Slovenije Evropski uniji, s čimer je premier Janez Janša pol leta opravljal tudi funkcijo predsednika Evropskega sveta.

Toda ena od prvih stvari, ki jih je naredil Janez Janša po prevzemu vlade je bilo natančno preverjanje, kdo vse je obiskoval predsednika prejšnje vlade Toneta Ropa.

Ob tem so v vladi iskali tudi vse, kar bi lahko kompromitiralo člane LDS, do tedaj vladajoče stranke.

Tajkun Bojan Petan pa je bil član in tudi funkcionar stranke LDS.

Na seznamih tistih, ki so obiskovali kabinet Toneta Ropa v času vlade LDS so se znašli številni poslovneži in tudi novinarji.

Tragedija tajkuna: Petana je bilo zelo strah zapora že leta 2004, v tem strahu pa živi še danes...
Usoda tajkuna: Petana je bilo zelo strah zapora že leta 2004, v času prve Janševe vlade; v strahu, da bo končal za zapahi, pa očitno živi še danes... Vir: Twitter

Nevarnost je bila celo tako huda, da se je Bojan Petan tedaj za dlje časa celo umaknil v tujino in se v Slovenijo ni vračal v strahu pred grožnjami z aretacijo, ki jih je dobil od svojih zaupnikov, smo izvedeli od našega zelo dobro obveščenega, insajderskega vira.

To potrjuje tudi nazadnje objavljen posnetek Vizjak-Petan, ki razkriva, kako sta se dogovorila, da ne bodo »ratili« (netočen srbizem, popačenka od ratovali) oziroma ne bodo vodili medsebojnih »vojn«, ker oboji potrebujejo nekaj časa za »facesaving«, torej za reševanje lastnega »obraza« v javnosti.

Da bi se Petanu zelo verjetno lahko »kaj našlo« pa posredno kaže tudi dejstvo, da je bil – sicer šele nedavno – obtožen zaradi vrste kaznivih dejanj, povezanih prav s Termami Čatež, ki naj bi jih sicer storil prav v času prvega mandata Janševe vlade.

Posnetek Vizjak-Petan razkriva, kako sta se dogovorila, da ne bodo »ratili« (netočen srbizem, popačenka od 'ratovali') oziroma ne bodo vodili medsebojnih »vojn«, ker oboji potrebujejo nekaj časa za »facesaving«, torej za reševanje lastnega »obraza« v javnosti.

Petan je imel torej poleg materialnih razlogov tudi osebni razlog, da prepreči svojo aretacijo že leta 2004 ali najpozneje leta 2005 in tako sklene dogovor z Janševo vlado.

Se pa mora Petan od februarja letos zagovarjati na sodišču v Kopru, saj mu Specializirano državno tožilstvo očita zlorabo položaja pri oškodovanju Term Čatež, ki naj bi jih prek spornih poslovnih manevrov in povezanih družb spravil pod svoje okrilje.

Bojan Petan, predsednik uprave DZS, predsednik uprave Dnevnika, generalni direktor Term Čatež in prvi mož Marine Portorož, se mora zagovarjati zaradi dejanj, ki segajo v leto 2007.

V tej zadevi je skupaj osem obtoženih, med katerimi sta tudi dve podjetji – DZS in MS Invest.

Na zatožni klopi pa sedijo še Bogdan Pušnik, Marko in Vojislav Ignjič, Borut Kuharič in Matjaž Satler.

Terme Čatež
Terme Čatež. Vir: Twitter

Po presoji Specializiranega državnega tožilstva naj bi obtoženi sodelovali pri delniških in posojilnih poslih, ki so finančno izčrpavali Terme Čatež tako, da naj bi turistična družba za lastninjenje pod okriljem Petanovega DZS morala prispevati celo lastni denar.

Janšev brat je Bojanu Petanu, rečeno v mafijskem žargonu, prodal zidak in Petan ga je kupil - za dva milijona evrov.

Petan je bil takrat nadzornik v Termah Čatež in povezani družbi Marini Portorož, ki je bila prav tako vključena v lastninske aktivnosti.

Leta 2007 naj bi na skupščini Term Čatež usklajeno delovale družbe, povezane z DZS, ki so dosegle odkup in umik lastnih delnic Term Čatež, za kar bi morala družba najeti 31 milijonov evrov posojila.

Tega naj bi odplačevala še danes.

Krog, povezan z DZS in Petanom, pa naj bi – ne da bi pri tem plačal pošteno ceno – prišel do obvladujočega lastništva v Termah Čatež.

Pred sedmimi leti so v okviru tega primera preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) po vsej Sloveniji opravili več kot 30 hišnih preiskav.

Petana so začasno celo pridržali.

Delite članek