REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pogovor Vizjak - Petan je dokaz sistemske korupcije in ne zgolj dogovor o »neplačevanju davkov«

Pogovor Vizjak - Petan je dokaz sistemske korupcije in ne zgolj dogovor o »neplačevanju davkov«Kazniva dejanja ministra Andreja Vizjaka. Vir: Twitter
Vizjak trdi, da se iz tega dogovarjanja ni nič izcimilo, da ni bilo 'nikakršnih posledic'. Vendar to ni res. Prav v tistem času so družbe tajkuna Bojana Petana kupovale ničvredna podjetja Janševega brata Rajka Janše.

Kako se izvaja korupcija na najvišjih ravneh v Sloveniji?

To nam je v oddaji 24ur zvečer v ponedeljek razkril 14 let star posnetek pogovora enega najbližjih sodelavcev Janeza Janše, leta 2007 ministra za gospodarstvo, danes pa ministra za okolje Andreja Vizjaka, ter predsednika uprave DZS Bojana Petana.

Zaradi tega pogovora bi v vsaki vladi, ki kaj da na lastno verodostojnost in kjer si stranke želijo še kdaj priti v parlament - takoj odstopili.

Toda v Sloveniji se to ne bo zgodilo.

Predsednik vlade je že napovedal, da predčasnih volitev ne bo, minister Vizjak pa ne bo odstopil, ker trdi, da je vse skupaj zarota »smetlarske mafije.«

Vizjak trdi tudi, da se iz tega dogovarjanja ni nič izcimilo, da ni bilo nikakršnih posledic.

Vendar to ni res. Prav v tistem času so družbe tajkuna Bojana Petana kupovale ničvredna podjetja Janševega brata Rajka Janše.

Pogovor zato ni le dokaz o tem, kako je Vizjak Petanu predstavil rešitve o tem, kako mu ne bo potrebno plačati davkov, kot na to gleda večina medijev.

Je dokaz umazanih ponudb, ki jih je Petanu dajala Janševa vlada, transakcije v drugo smer pa kažejo, da jih je Petan, morda v drugi obliki - na koncu tudi sprejel.

In za to ne vladi, pač pa tesnemu sorodniku Janeza Janše, njegovemu bratu Rajku tudi nekaj dal – skoraj 2,3 milijona evrov.

Prav v tem času je namreč Petan poskušal pridobiti nadzor nad Termami Čatež in izriniti predstavnike kapitala države, kar mu je na koncu leta 2008 – po poslih z Janševim bratom - tudi uspelo.

Istočasno je tedanja Janševa vlada na Petana pritiskala zaradi časopisa Dnevnik, ki je bil takrat in je še danes v njegovi lasti.

Gre torej za še en primer korupcije, ki je ne policija ne mediji doslej niso mogli zlahka dokazati prav zato, ker je ves čas veljalo, da gre za velike nasprotnike, ki jih nikoli ni mogoče dobiti za isto mizo, kaj šele, da bi pod taisto mizo dosegli kakšen dogovor.

Vizjak, Petan in senčni posli družine janša
Akterji slovenske mafijsko-korupcijske hobotnice: Andrej Vizjak in Bojan Petan v ospredju, od njunih umazanih poslov pa so obogateli člani družin Janša - v ozadju. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Dogajanje v Termah Čatež, državni prevzem upravljanja družbe v letu 2007 in nato leta 2008 dejanski kapitalski prevzem Term Čatež s strani družbe DZS v lasti Bojana Petana, je ves čas veljalo za spopad med takratno vlado Janeza Janše in Petanom, ki naj bi bil Janši in SDS trn v peti, zlasti zaradi lastništva v družbi Dnevnik, pa tudi zato, ker je bil dolga leta član LDS.

Za Terme Čatež sta se ponujala dva kupca. Eden je bil Bojan Petan, drugi je bila skupina okoli Darija Južne, sicer že leta enega večjih lastnikov Petrola, pa tudi prijatelja Andreja Vizjaka.

Petan in Vizjak sta se sicer pogovarjala o nakupu državnega deleža družbe, ki je tedaj znašal 34 milijonov evrov.

S tem bi Petanu uspel prevzem družbe Terme Čatež.

Petan je na tem sestanku predstavil Vizjaku svoj načrt, da bo, ker v tistem trenutku že ima dobrih 23 odstotkov družbe (posredno pa še dobrih 10 odstotkov v povezanih družbah), v prihodnjih mesecih objavil prevzemno ponudbo za Terme Čatež.

Vir: Twitter

Terme Čatež so takrat hoteli kupiti tudi drugi investitorji, Vizjak pa je bil tisti, ki je kot desna roka Janeza Janše in takratni minister za gospodarstvo dejansko imel v rokah odločitev, katero prevzemno ponudbo bo država sprejela, saj je imela takrat država v svojih rokah 30-odstotni delež družbe.

Za Terme Čatež sta se ponujala dva kupca. Eden je bil Bojan Petan, drugi je bila skupina okoli Darija Južne, sicer že leta enega večjih lastnikov Petrola, pa tudi prijatelja Andreja Vizjaka.

Zato Vizjak v pogovoru Petanu reče: »Ne boš imel garancije, če boš manj ponudil kot oni. Jaz ti ne morem dat garancije. Jaz ti pa lahko rečem, da bomo, kar se države tiče, bolj dobrohotno gledali na to kot pa na uno (drugo ponudbo, op. avt.). Ker imamo za to razloge.«

V trenutku, ko je leta 2007 potekal ta pogovor, je bil Petan stisnjen v kot, tako je veljalo v javnosti.

V trenutku, ko je leta 2007 potekal ta pogovor, je bil Petan stisnjen v kot, tako je veljalo v javnosti.

Vojna med Janševo vlado in njim je namreč trajala že od leta 2005. Junija tega leta je nadzorni svet Term Čatež, ki ga je vodil Petan, zamenjal direktorja družbe Boruta Mokroviča. Takoj zatem so nadzorniki Petana razrešili z mesta predsednika nadzornega sveta, Gorana Brankoviča pa z mesta začasnega direktorja družbe. Prvi nadzornik je postal predstavnik državne kapitalske družbe (KAD) Mladen Stariha, novi direktor pa Mladen Kučiš, oba sta bila povezana z Janševo vlado.

Petan je sicer ostal član nadzornega sveta, ni pa imel več nadzora nad družbo.

Vir: Twitter

Toda po razkritju pogovora med Vizjakom in Petanom je jasno, da ni šlo za noben spopad, ampak dogovarjanja, kjer je na koncu Petan od Janševe vlade dobil izredno veliko vsoto.

Seveda, Petan je poskusil družbo najprej prevzeti brez dogovarjanja, ker bi bilo to bolj poceni. Ko mu ni uspelo, pa je seveda moral plačati določeno ceno, da je prišel do Term Čatež.

Leta 2008 je namreč Petan prek družbe Delo Prodaja prevzel Terme Čatež, in sicer tako, da je s prevzemom odkupil delež države oziroma Kapitalske družbe.

Država pa je prodala svojih dobrih 31 odstotkov v Termah Čatež Petanovi družbi Delo Prodaja - za prav za to izdane obveznice Dela Prodaje.

Petan z drugimi besedami ni dal za ta delež niti evra, ampak je državi dal obveznice v vrednosti dobrih 30 milijonov. Te obveznice so imele dospetje 10 let, obrestna mera pa je bila izjemno nizka: euribor plus 0,6 odstotka.

Vizjak in Janša sta svojemu domnevnemu največjemu nasprotniku dala desetletni kredit z izjemno nizko obrestno mero in mu prepustila družbo v večinsko last.

Leta 2018 Delo Prodaja teh obveznic ni poplačalo, država in Delo Prodaja sta morala skleniti podaljšanje dospetja za dve leti, družba Delo Prodaja je danes v prisilni poravnavi, obveznice pa je Delo Prodaja sicer prevzelo od države, a po izjemno znižani ceni.

Petan je tako od Janševe vlade dobil Terme Čatež skorajda zastonj. Dejansko je Janševa vlada vse naredila tako, da je nakup v resnici financirala država, shema pa je bila tako slabo »zavarovana«, da je na koncu država ostala tudi brez pomembnega dela poplačila tega posojila.

Petan je tako od Janševe vlade dobil Terme Čatež skorajda zastonj.

Dejansko je Janševa vlada vse naredila tako, da je nakup v resnici financirala država, shema pa je bila tako slabo »zavarovana«, da je na koncu država ostala tudi brez pomembnega dela poplačila tega posojila.

Zakaj je država to naredila, pojasnjujejo tudi nenavadne transakcije, ki so potekale v drugi smeri. Tudi DZS je namreč izvajal nerazumne finančne operacije, s katerimi je denar iz DZS-ja odtekal v smer – brata Janeza Janše.  

Podjetje DZS Bojana Petana je namreč aprila leta 2009 postalo lastnik podjetja Rajka Janše, imenovanega Promart Design, specializiranega za preprodajo poslovnih daril, posel pa je bil sklenjen v Luksemburgu prek podjetja Falcone.

Podjetje Falcone je Rajku Janši, bratu tedanjega predsednika vlade Janeza Janše, plačalo kar 1,15 milijona evrov kupnine, pa čeprav je bilo po oceni finske policije vredno zgolj nekaj evrov.

Preiskava pa je pokazala, da je Falcone denar za to podjetje dobil od DZS-ja.

Ob tem je kmalu zatem DZS preko podjetja Falcone odkupila še drugo podjetje Rajka Janše z imenom Atacama.

Skupaj naj bi Rajko Janša dobil od DZS-ja kar dobrih 2,3 milijona evrov.

No, v resnici za okoli 700.000 evrov manj.

Terme Čatež
DZS nakaže Rajku Janši prvi milijon evrov v trenutku vojne med Janševo vlado in DZS za prevlado nad Termami Čatež. Po tem »zmaga« DZS. Vir: Twitter
Petan in Vizjak nista nikoli bila v resnični vojni, ampak sta se neprestano dogovarjala.

Del kupnine – okoli 700.000 evrov – pa Petanu s strani podjetja Falcone namreč ni bil izplačan (to se družini Janša pogosto dogaja, ko koruptivno posluje preko posrednikov, to ni edini primer), zaradi česar je sprožil sodni spor.

Vse to pa se je zgodilo takoj zatem, ko je Janez Janša moral zapustiti prvo vlado – kar je še en indic, da so bile te transakcije povezane.

Januarja 2008 je Petan že zmagal v vojni za Terme Čatež.

Toda - kako je tajkun Petan zmagal?

V tem času je bila na ministrstvu za gospodarstvo kot državna sekretarka še zaposlena Andrijana Starina Kosem.

Junija 2007, v mesecih po tem, ko je DZS »poslala« denar Rajku Janši, je Kosmova odstopila in v javnem pismu napadla Janeza Janšo. Eden izmed vzrokov za njeno pismo so bile tudi Terme Čatež.

Na vprašanje Mladine, ali je tedaj prišlo do kakšnega dogovora med Petanom in Janševo vlado oziroma ministrom Vizjakom, Kosmova zdaj odgovarja: »Petan in Vizjak nista nikoli bila v resnični vojni, ampak sta se neprestano dogovarjala. V podrobnosti, v posamezne dnevne rede na tistih skupščinah sedaj ne bi šla, lahko pa načelno povem, da mi je bilo tedaj kristalno jasno, da Petan in Vizjak, oba someščana iz Brežic, sklepata dogovore in da je bil njun konflikt navidezen

Zato v tem primeru ne gre za dogovor o neplačevanju davkov, kot to razume večina ljudi – gre za sistemsko korupcijo, kjer so vodilni politiki tajkunom iz nasprotnega tabora prodajali državno premoženje za drobiž, toda tako, da so imeli od tega neposredno korist.

Seveda tako, da so vse prikrili preko transakcij »družinskih članov«, v tem primeru – Rajka Janše.

Rajko in Janez Janša na poroki leta 2009  Vir: Denis Sarkić
Rajko in Janez Janša na poroki leta 2009. Vir: Twitter

In ne gre samo zato, da to kaže na neetično ravnanje gospodarstvenikov in ministra, ki obremenjuje tudi predsednika vlade.

V tem primeru je zato res, da razkritje podtalnih dogovorov Petana in Vizjaka kaže na sum niza kaznivih dejanj: zloraba položaja (257. člen KZ), oškodovanje javnih sredstev (257.a člen KZ), nevestno delo (258. člen), goljufijo (211. člen), protipravno omejevanje konkurence (225. člen), davčna zatajitev (249. člen).

»Minister mora iti. Vlada mora iti,« je ob tem zapisal poslanec SD Dejan Levanič.

Vizjak pa medtem še naprej podaja odbite in kontradiktorne izjave.

Najprej gre za lepljenko različnih pogovorov o različnih temah. Nato izjavi, da je pogovor (!) nastal v času, ko je veljala drugačna korporativna zakonodaja.

Ta vlada res sramoti Slovenijo. Tudi na mednarodnem odru.

Vizjakova trditev, da je pogovor (torej je naposled priznal, da je šlo za pristen pogovor s Petanom!) nastal v času, ko je veljala drugačna korporativna zakonodaja, je seveda iz trte zvita – nikoli ni veljala takšna zakonodaja, da davkov ne bi bilo potrebno plačevati.

Še posebej pa nikoli zakonodaja ni dovoljevala trgovine z vplivom in absurdnih finančnih transakcij, v katerih bi se državni kapital selil v roke tajkunov, ki so za ogromne vsote očitno plačali le nekaj odstotkov podkupnin vrednosti, ki so jo na koncu dobili v roke.

Bogati so, tako kot Petan, postali ne zaradi tega, ker bi bili uspešni poslovneži, pač pa zato, ker so uspešno »podmazali« oblastnike.

Delite članek