REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sklenjen krog indicev: Zakaj je posnetek pogovora Vizjak - Petan o »izogibanju davkom«, najbrž avtentičen?

Sklenjen krog indicev: Zakaj je posnetek pogovora Vizjak - Petan o »izogibanju davkom«, najbrž avtentičen?Na delo veselo: Minister Vizjak, senčni posli podjetne družine Janša in Bojan Petan. Vir: Twitter

Kot vse kaže. se je predvolilna vročica že začela, dokaz za to pa je vedno več informacij o nečednih poslih vladnikov in domačih tajkunov, ki curljajo na vse strani.

Kot dokazuje zadnji posnetek, ki ga je objavil POP TV, je Andrej Vizjak, gospodarski minister v času prve Janševe vlade nagovarjal – danes precej zadolženega - podjetnika Bojana Petana, naj prevzem Term Čatež opravi tako, da mu ne bo treba plačati davka.

Na zvočnem posnetku je med drugim pri pogovoru o plačilu davka državi slišati Petana, podjetnika iz tedanjega LDS-a, ko Vizjaku pravi »enkrat ga bomo plačali«, nato pa mu Vizjak odgovori, »pa ni treba« in »sem ti povedal scenarij, ko ga ni treba.«

Vizjak je namreč Petanu tudi obljubljal sodelovanje države pri nadzornem svetu v Termah Čatež, če bo Petan sledil njegovim navodilom: »Jaz ti dam besedo. Kooperativnost dela skupščine. Moji bodo delali tako, kot se bomo zmenili.«

Tudi Petan je bil v tistem času v nemilosti Janševe vlade, predvsem zato, ker so mediji v njegovi lasti kritično poročali o tedanji vladi.

To se je dogajalo leta 2007, ko je prva Janševa vlada napovedala vojno tajkunom, ki so z bančnimi posojili lastninili slovenska podjetja.

Tudi Petan je bil v tistem času v nemilosti Janševe vlade, predvsem zato, ker so mediji v njegovi lasti kritično poročali o tedanji vladi.

Vizjak je v izjavi ob robu vladnega obiska Obalno-kraške regije dejal, da so ti posnetki lepljenka nekih izjav, morda nastalih celo v različnih časovnih obdobjih, in da dvomi o njihovi avtentičnosti.

Avtentičnost teh posnetkov pa bo moral dokazovati tisti, ki jih je objavil, je izjavil Vizjak in dodal, da razmišlja o vložitvi kazenske ovadbe.

Vizjaku gre ob nakupu delnic Petrola na smeh - državljanom pa na jok...
Vizjaku je šlo ob nakupu delnic Petrola na smeh - državljanom pa na jok... Vir: Twitter
Vizjak: »Po moji oceni gre za neko lepljenko, prirejeno zvočno kompozicijo z namenom, da se me diskreditira. Gre za hude obtožbe, ki jih obžalujem.«

Na večkratna vprašanja, ali torej on ni rekel, da je plačevanje davkov »glupo«, je Vizjak odvrnil, da bo »naredil vse«, da bi prišel do kompletnega posnetka.

»Po moji oceni gre za neko lepljenko, prirejeno zvočno kompozicijo z namenom, da se me diskreditira. Gre za hude obtožbe, ki jih obžalujem,« je dejal.

Zanikal je tudi dogovor s Petanom: »Ne, ni obstajal noben dogovor, še enkrat vam povem. Nobenega tovrstnega pogovora, v tem smislu. Jaz imam čisto vest, kajti nikoli se nisem z gospodom Petanom ne z nikomer drugim o takšnih stvareh dogovarjal ali kar koli dogovoril.«

Zatrdil je, da kot minister ni imel neposredne vloge pri prevzemu Term Čatež.

Neposredni lastnik namreč ni bila država, temveč sklada KAD in SOD.

Toda splošno znano je, da nadzornike v teh organih postavlja vlada kot večinski lastnik. Uradno bi nadzorniki seveda morali delati samostojno, toda, ker jih lahko vlada vedno tudi zamenja je večina kooperativnih in se pri svojem delu neredko opirajo na usmeritve vlade, ki so lahko posredne ali javne.

Vsa afera verjetno ne bo dolgo trajala zato, ker je osnovni problem avtentičnost posnetka.

Da bi obtožbe obveljale kot avtentične, jih bo seveda moral potrditi tudi Bojan Petan.

Pri tem pa bo naletel na problem: celo, če se izkaže, da je posnetek avtentičen – je lahko obtožen kaznivega ravnanja nepooblaščenega snemanja.

Ker Petan ni ne kriminalist, ki dela pod krinko in ne raziskovalni novinar, ki lahko tajno snema tudi zaradi interesa obveščanja javnosti, bi lahko imel težave pri argumentaciji, zakaj je naredil posnetek.

Opravičilo bi lahko bilo morda kakšno domnevno kaznivo dejanje, ki ga je želel s tem razkriti, toda tudi v tem primeru to seveda pomeni nove kazenske ovadbe ter dolge sodne postopke.

Terme Čatež
Terme Čatež. Vir: Twitter

Vizjak se je tudi na glas vprašal, zakaj je bil posnetek objavljen prav zdaj, po 14 letih, in si tudi odgovoril, da gre očitno za boj »mafije« proti njemu, saj je pravkar pripravil nov zakon o varstvu okolja, ki bo »presekal nedovoljene tajkunske prakse.«

»Doslej je vedno odpadkovna mafija likvidirala ministre, ki so bili na položaju, ko so predlagali nekaj, kar jim poslovno ne ustreza. Saj veste, ta konstrukt, oziroma ta po moji oceni zmanipulirana lepljenka je tudi plod sodelovanja Odlazka in njegovega imperija, ki se ukvarja tudi s smetmi,« je poudaril minister Vizjak.

Odzval se je tudi notranji minister Aleš Hojs, njegov tvit pa je razširila tudi vlada.

»Več let stari prisluh Vizjaka mi je bil predstavljen že pred časom, z opozorilom, da bo ob pravem času predvajan in uporabljen za rušenje njega in Vlade Republike Slovenije. Tudi, da zadevo vodijo iz Odlazkovih logov, mi je bilo povedano. Če spremljamo njihove portale, radie in tisk, je jasno vse,« ocenjuje nekoč odstopljeni Hojs.

V opozicijskih strankah pa medtem pričakujejo Vizjakova »pojasnila.«

Marjan Šarec (LMŠ) je po poročanju TV Slovenija dejal, da smo znova priča dimniškemu sindromu, navzven boj proti tajkunom in lobistom vseh vrst, v resnici pa sodelovanje ali celo svetovanje.

Ni pa to edino poslovanje Bojana Petana z vodilnimi iz SDS ali tistimi, ki so jim blizu.

V istem času je Petan sklenil tudi zelo slab posel z Janševim bratom Rajkom Janša in od njega preko podjetja DZS odkupil podjetje za prodajo spominkov.

Danes ima Rajko Janša že drugo oziroma tretje podjetje, prvi dve pa sta bili prodani precej nad tržno ceno.

Danes ima Rajko Janša že drugo oziroma tretje podjetje, prvi dve pa sta bili prodani precej nad tržno ceno. S tem si je Petan očitno kupil mir –, ki pa po toliko letih očitno več nima veljave.

S tem si je Petan očitno kupil mir –, ki pa po toliko letih očitno več nima veljave.

Predsednik SDS Janez Janša in njegov brat Rajko Janša sta bila pod drobnogledom zaradi pranja denarja prek Luksemburga v višini več kot dva milijona evrov.

DZS je aprila 2009 postala lastnica podjetja Rajka Janše, imenovanega Promart Design, specializiranega za preprodajo poslovnih daril.

Posel je bil sklenjen v Luksemburgu prek podjetja Falcone.

Poslovnež Rajko Janša, ki mu posli cvetijo, ko je na oblasti brat Janez. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Janša ima rad evre
Brat Janez in najljubša mu dobrina. Vir: Twitter

Aprila 2009 je DZS, pod vodstvom Bojana Petana, kupila Promart Design Rajka Janše, a je kupila je zgolj »lupino« podjetja, je o tem poročala Mladina.

Promart Design v podjetju ni pustil ničesar, saj je Rajko Janša vse prenesel na svoje novo podjetje Atacama.

Toda oktobra leta 2012 je bil brat Janez Janša zopet na oblasti. DZS je od Rajka Janše ponovno kupila »lupino« podjetja - tokrat podjetja Atacama. Za novih 1,12 milijona evrov.

Do tega nakupa je prišlo v trenutku, ko je bila skupna DZS vse bolj odvisna od državnih bank in se je začela utapljati v 150-milijonskih dolgovih.

Podjetje DZS naj bi Rajku Janši tako plačalo 2,3 milijona evrov. Brata Janša pa sta v tem času kupila veliko premičnin in nepremičnin.

Obogatela je tudi soproga Janeza Janše Urška Bačovnik.

Podjetje DZS  naj bi Rajku Janši tako plačalo 2,3 milijona evrov. Brata Janša pa sta v tem času kupila veliko premičnin in nepremičnin. Obogatela je tudi soproga Janeza Janše Urška Bačovnik.

Vendar je Rajko Janša od 1,2-milijonske kupnine prejel le 500.000 evrov in zaradi ostalega dela kupnine sprožil sodni spor.

V vsakem primeru pa sta Rajku Janši posla s Promart Designom skupaj prinesla najmanj 1,65 milijona evrov.

Pri pojasnjevanju, zakaj naj bi Petanov DZS (Petan pa je bivši lokalni funkcionar LDS) pomagal družini Janša, pa je kot najbolj točen najbrž odgovor, da si je Petanova družba DZS, ki ima med drugim v lasti časopis Dnevnik, v času izplačila kupnine Rajku Janši prizadevala za nadzor nad najpomembnejšim podjetjem v skupini, nad Termami Čatež.

In danes ima Rajko Janša novo podjetje, ki je sicer v lasti članov njegove družine, Empis, ki bogato služi z državnimi posli in jim prodaja kravate. Medalje za veterane pa državi nabavlja podjetje 3Kem, ki je registrirano za poslovno svetovanje in je prav tako povezano z Rajkom Janšo.

Ta je tudi edini, ki je bratu Janezu že doslej posojal večje količine denarja.

Vse to pa so, kot bi rekli kriminalisti, indici oziroma »sklenjen krog posrednih dokazov«, ki kažejo, da je posnetek, ki je pricurljal v javnost - »onkraj razumnega dvoma« - najbrž avtentičen.

In ki kaže, kako »desne« vlade in bolj »levosredinsko« usmerjeni tajkuni znajo dobro sodelovati – kadar imajo iste, finančne interese.

Delite članek