REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hočejo mavzolej? Zakaj je Pahorjeva želja, da bi se o »muzeju osamosvojitve« »posvetoval« z Golobom povsem nestrokovna

Hočejo mavzolej? Zakaj je Pahorjeva želja, da bi se o »muzeju osamosvojitve« »posvetoval« z Golobom povsem nestrokovnaOdhajajoči predsednik Slovenije Borut Pahor bo očitno vse do zadnjih dni služil interesom stranke SDS in njenega večnega voditelja. Vir: Zajem zaslona, Twitter, NoraKrava.

Odhajajoči predsednik Slovenije Borut Pahor bo očitno vse do zadnjih dni služil interesom stranke SDS.

Zahteva namreč »posvet« s predsednikom vlade zaradi dejstva, da nova vlada ne želi postaviti samostojnega »Muzeja slovenske osamosvojitve.«

Predsednik republike Borut Pahor tako »opozarja na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve in se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom

O združitvi »Muzeja slovenske osamosvojitve« z Muzejem novejše zgodovine Slovenije je sicer razpravljal s predsednikom Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojzetom Peterletom.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je Lojze Peterle Boruta Pahorja seznanil, da nasprotuje nameri ministrstva za kulturo o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

»Predsednik se ne želi izrekati o strokovnih argumentih, vendar v luči svojih prizadevanj, s katerimi je ob tridesetletnici osamosvojitve v zadnjih treh letih obeležil 16 prelomnih dogodkov, ki so privedli do osamosvojitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije, opozarja na državotvorni in narodotvorni pomen samostojnega muzeja osamosvojitve ter se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom pa so ob tem pojasnili v uradu predsednika republike.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je namreč oktobra oznanila, da pripravljajo vse potrebno za združitev »Muzeja slovenske osamosvojitve«, ki ga je kot samostojno institucijo zasnovala prejšnja vlada Janeza Janše, z Muzejem novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod oziroma nov muzej.

Odzivi na Pahorjevo intervencijo pri premierju, da ohrani Janšev muzej osamosvojiteljev. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Z združitvijo se ne ne strinjajo v SDS, zaradi česar so zahtevali sejo parlamentarnega odbora za kulturo.

Ob tem je zanimivo pogledati, kdo so sploh člani Peterletovega združenja - seznam je v tvitu, spodaj:

Nujna seja odbora na to temo bo v ponedeljek.

Že ta petek pa bodo o Muzeju slovenske osamosvojitve razpravljali tudi na pogovornem omizju, ki ga organizira VSO.

Pri vsem skupaj je očitno, da je odhajajoči predsednik države naredil vsaj dve strokovni napaki, medtem ko je zatrjeval, da se v strokovne argumente ne bo spuščal.

Prvič je napako naredil že s tem, ko je vprašanje, o katerem bi morali odločati zgodovinarji, poskušal spraviti na teren politike.

Gre za primer nedopustne politizacije strokovnega vprašanja.

Vajenec in učitelj. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Drugič, Pahor dela napako, tako kot vsi ostali – kar pa ga ne opravičuje! – ko vztraja pri muzeju »osamosvojitve.«

Države se ne »osamosvajajo«, ker niso odraščajoči otroci. Države – bolje rečeno entitete – razglašajo samostojnost in postajajo države. Slovenija se leta 1991 ni »osamosvojila«, pač pa je razglasila neodvisnost in šele nato postopoma postajala in postala država.

Takšnega muzeja namreč ne poznajo nikjer v svetu.

Države se namreč nikjer na svetu, razen v Sloveniji, niso »osamosvojile.«

Vse so bile kolonije ali deli drugih držav, dokler niso razglasile neodvisnosti.

Le v Sloveniji imamo menda opraviti s procesom, ki je še najbolj podoben odraščanju – kar pa je iz zgodovinskega in mednarodnopravnega vidika popolnoma napačna opredelitev dogajanja.

Države se ne »osamosvajajo«, ker niso odraščajoči otroci.

Države – bolje rečeno entitete – razglašajo neodvisnost in postajajo države. Slovenija se leta 1991 torej ni »osamosvojila«, pač pa je razglasila neodvisnost in šele nato postopoma postajala in postala država.

Ta proces pa se veliko bolje pojasni v zgodovinskem muzeju, ki povezuje vsa obdobja zgodovine.

V ozadju se seveda skriva namera, da bi »osamosvojitev Slovenije«, kot sicer samo eno od vrste zgodovinskih dogajanj, predstavili kot neko povsem izjemno in prelomno dejanje, ki bi zato bilo tudi fizično ločeno od vse ostale zgodovine Slovenije.

Leninov mavzolej v Moskvi Vir: Wikipedia
Leninov mavzolej v Moskvi. Vir: Wikipedia

S tem pa bi vsem, ki so v tem procesu sodelovali, predvsem pa večinoma še živečim politikom že v času življenja postavili spomenike.

In jih ovekovečili kot najpomembnejše politike v slovenski zgodovini – čeprav si mnogi teh oznak sploh ne zaslužijo.

Podobne muzeje – posvečene doseganju neodvisnosti države, ne pa osamosvajanju - sicer najdemo na Poljskem, v Bangladešu in tudi ZDA.

Praviloma gre za muzeje, ki imajo podobno nalogo, namreč dokazovanje izjemnosti in posebnosti določenih osebnosti in zgodovinskih obdobij.

Strokovno gledano seveda ni nobenega razloga, da bi se v Sloveniji določena zgodovinska obdobja ocenjevala kot »še posebej zgodovinska« in izločevala iz zgodovinskih muzejev, saj bi potem morali imeti vrsto zgodovinskih muzejev, posvečenih različnim podobno prelomnim obdobjem.

A kdor nadzoruje preteklost, ta nadzoruje tudi prihodnost.

Še posebej v SDS bi radi še v času življenja svojega večnega voditelja Janeza Janše osamosvojitev spremenili v muzej, ki bi bil glede na panegirike, s katerimi obkladajo svojega predsednika, na koncu morda celo mavzolej.

In glede na to, kako idealizirano in neresnično prikazujejo polpreteklo zgodovino je zelo verjetno, da bi takšen muzej služil nestrokovnemu zavajanju javnosti.

Ne pa pravi, objektivni zgodovini.

O tem, kakšne muzeje potrebujemo, bi zato morali odločitve vendarle prepustiti – zgodovinarjem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek