REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šok: Anton Krkovič »izdal Janšo« in razkril, kako je SDS poskusila zrušiti Roberta Goloba

Šok: Anton Krkovič »izdal Janšo« in razkril, kako je SDS poskusila zrušiti Roberta GolobaJanševo ladjo zapuščajo tudi njegovi najtesnejši sodelavci. Vir: Twitter

Eno izmed največjih presenečenj zadnjih dni, še večje od razkritja pogovorov Petan-Vizjak je »izdaja«, ki si jo je – verjetno vsaj v očeh Janeza Janše – danes privoščil Anton Krkovič, zvesti Janšev soborec že od časov osamosvojitve.

Krkovič je namreč nastopil kot zaveznik Roberta Goloba, strankarsko povezanega s stranko SAB, ki pa je na gospodarskem področju zelo uspešen.

Verjetno tudi zato, ker Krkovič v podjetju Gen-I skrbi za - prodajo sončnih elektrarn.

Podjetje Gen-I, ki ga Golob vodi, je lani ustvarilo kar za 2,2 milijarde evrov prihodkov in dobičke povečalo kar za štirikrat nad planirano vsoto.

Predsednik uprave GEN-I, dr. Robert Golob
Predsednik uprave GEN-I, dr. Robert Golob. Vir: Twitter

Robert Golob, predsednik uprave največjega slovenskega trgovca z energijo Gen-I, ki po intervenciji politike včeraj ni dobil novega mandata na čelu podjetja, je nato s sodelavci spregovoril o ozadju dogodkov, ki so se odvijali zadnje tedne.

Eno največjih presenečenj na tiskovni konferenci je bil prav nastop Antona Krkoviča, nekdanjega brigadirja in zavzetega podpornika Janeza Janše, ki je sedaj zaposlen v podjetju Gen-I kot svetovalec uprave.

Golob in Krkovič sta nato skupaj razkrila ozadje dogodkov, ki so se odvijali v zadnjih tednih v podjetju.

Krkovič je dejal, da je bil tudi sam »živa priča« političnim igricam. Dejal je, da je ob menjavi vlade Marjana Šarca poklical Roka Snežiča, ki se predstavlja za Janševega davčnega svetovalca.

Snežič in Janša sta se sicer spoznala v zaporu na Dobu, kjer sta si delila sobo.

Krkovič naj bi namreč želel vzpostaviti povezavo z aktualno vlado, saj je Gen-I podjetje s širšimi mednarodnimi povezavami. Tako bi naj prišlo do naslednjega pogovora, ki ga je Krkovič opisal kot »svojevrstno katastrofo.«

Krkovič v podjetju GEN-I skrbi za - prodajo sončnih elektrarn.

V pogovoru naj bi Snežič Krkoviča sprva vprašal: »A ti si na Gen-I? Saj tam je predsednik Robert Golob.«

Krkovič naj bi ga nazaj vprašal: »Ja, in?«

Nakar naj bi mu Snežič odgovoril: »Njega bomo umaknili.«

Krkovič naj bi nato Snežiča vprašal »Zakaj pa?« Nato je nastala - tišina.

Anton Krkovič. Vir: Twitter

Snežič je Krkoviču potem odgovoril: »Čakaj, sva na redni telefonski liniji. Dobili se bomo na kosilu skupaj z Borutom Dolancem (generalni sekretar stranke SDS, op. avt.), pa se bomo tam o tem zmenili.«

Ozadje Krkovičevega preloma z Janšo pa pojasnjuje prav tako eden iz nekdanjega ožjega kroga Morisovcev, Mitja Kunstelj.

Nato je spregovoril tudi Robert Golob.

Opisal je, kako je Janševa vlada ta teden poskušala v upravo Gen-I spraviti dva nova člana, Jureta Sokliča v vlogi predsednika uprave in Davorja Dimiča v vlogi člana uprave Gen-I.

Oba sicer na skupščini nista prejela zadostne podpore.

Golob je dejal, da »so« Sokliča zlorabili oziroma »skurili,« domnevno je sam dan prej dal soglasje k imenovanju za člana uprave, ni pa niti vedel, da ga bodo nadzorniki predlagali za predsednika uprave, zaradi česar se je na predstavitvi tudi blamiral, ker o samem razvoju družbe Gen-I namreč ni imel svojega stališča.

Čakaj, sva na redni telefonski liniji. Dobili se bomo na kosilu skupaj z Borutom Dolancem, pa se bomo tam o tem zmenili.

Golob je dal tudi vedeti, da si Janševa politika želi podjetje, ki je lani imelo 2,2 milijardi evrov prihodkov podjarmiti predvsem zato, ker gre za mednarodno podjetje, iz katerega je moč denar črpati v tujini.

Sicer pa je Golob večkrat poudaril še, da je Gen-I ena redkih slovenskih mednarodnih korporacij, ki služi v tujini in denar prinaša Sloveniji ter je gonilna sila slovenske zelene preobrazbe, s čimer opravlja nalogo vlade.

In da ne bo pristal na politično uničevanje tako pomembnega podjetja.

V SDS so vse navedbe obeh takoj zanikali, češ da so neresnične.

Vladne rošade z vodstvi državnih podjetij in tistih, kjer ima vlada na njihovo delovanje vpliv seveda niso presenečenje.

Presenečenje pa je, da je o tem spregovoril sam Anton Krkovič in da je potunkal Snežiča, ki ga pozna prav iz zapora.

Janša in majica z Doba
Janša in majica z Doba. Vir: Twitter
Na čas skupnega prestajanja zaporne kazni v Dobu, kjer so so Krkovič, Janša in Snežič skupaj odsedeli približno leto dni, namreč Janšo in Krkoviča veže tudi posebna spominska majica.

Zakaj je to storil pa pojasnjuje napis na majici, ki jo je nosil tudi Janez Janša.

Na čas skupnega prestajanja zaporne kazni v Dobu, kjer so so Krkovič, Janša in Snežič skupaj odsedeli približno leto dni, namreč Janšo in Krkoviča veže tudi posebna spominska majica, z logotipom, ki ga je že v času zapora izdelal Krkovič in na katerem piše: Dob -ID No O-137/214 Room No 34.

Ob tem pa je Krkovič na tiskovno konferenco prinesel prav to spominsko majico iz Doba, ki povezuje njega, Snežiča in Janšo, vendar je na hrbtni strani, kot poroča Topnews, dal natisniti posebno sporočilo: »Ne maram butlov in ne pokvarjenih barab tudi, če so 'naši' – A.De Niro.«

To je sicer ime benda Toneta Krkoviča, ki se imenuje De Niro AS Orchestra.

Napis De Nira  Vir: Topnews.si
De Niro AS Orchestra. Vir: Twitter

Krkoviča je namreč fasciniral film Pripravnik (The Intern), v katerem se oskarjevec Robert De Niro znajde v vlogi stažista v katerem je Krkovič našel del sebe na Gen-I.

Toda Krkovičev napad na SDS bo za Janšo, če sklepamo po njegovih podobnih odzivih, ne glede na še tako racionalne razloge, obveljal za - izdajo.

Prav zato so na družbenih omrežjih mnogi kar s slikami »cenzuriranega« Krkoviča že napovedali, kakšna stalinistična metoda izbrisa s skupnih fotografij sedaj Krkoviča čaka.

Nekateri pa seveda ostajajo kritični tudi do poteze Krkoviča...

Vendar je težko verjeti, da bo to ostalo brez posledic.

Vladna SDS nezakonito lomasti po državnih podjetjih in nastavlja svoje kadre tudi tam, kjer dosedanja vodstva delajo dobro.

Političnih verjetno ne bo, čeprav je jasno, da vladna SDS nezakonito lomasti po državnih podjetjih in nastavlja svoje kadre tudi tam, kjer dosedanja vodstva delajo dobro.

Bo pa Krkovič verjetno postal persona non grata tudi v Janševih trobilih.

Mazaške akcije so se že začele...

Janša se je namreč že v preteklosti sprl z Ivanom Hvalico in mnogimi drugimi poslanci, revijo Reporter, Damirjem Črnčecem, pokojnim tožilcem Antonom Drobničem in vrsto sebi nekoč zvestim oboževalcem – in jih nato, ko so se mu uprli - hitro zavrgel.

Dogodek pa seveda hkrati kaže, da vladni »Titanik« zapuščajo že tudi tisti iz najožjega kroga Janeza Janše.

Če Janeza Janšo zapuščajo celo tako zvesti kadri, kot je Anton Krkovič, potem je konec Janševega režima res blizu…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek