REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Karel ni Milojka«: spletka Žana Mahniča spodletela, obrambni minister uspešno prestal interpelacijo

»Karel ni Milojka«: spletka Žana Mahniča spodletela, obrambni minister uspešno prestal interpelacijoŽan Mahnič in Karel Erjavec

»Teflonski« minister za obrambo Karel Erjavec je preživel še eno interpelacijo. V SDS namreč z interpelacijo zoper ministra Erjavca niso uspeli. Podprlo jo je zgolj 35 poslancev, proti pa jih je bilo 39. Da bi interpelacija uspela, bi bilo potrebnih 46 glasov poslancev.

Interpelacijo so podprli v SDS, NSi in SNS, proti pa so bili koalicijski poslanci in poslanca obeh manjšin. Levica ni glasovala, vendar ne zato, ker ne bi želela podpreti Karla Erjavca, pač pa zaradi nezadovoljstva z načinom dela Marjana Šarca.

Erjavec: 'Če ne bi odreagiral, in če ne bi obveščevalno-varnostna služba v okviru svoje redne dejavnosti reagirala, bi to bila opustitev dolžnega ravnanja.'

Erjavcu je interpelacija očitala, da je zlorabil Obveščevalno-varnostno službo (OVS) ministrstva za obrambo, ker je ta služba po njegovem ustnem naročilu na poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) opravila zaslišanje poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca in pripadnikov SV, tudi na tej podlagi pa je bil Škerbinc 5. aprila razrešen s funkcije poveljnika. Škerbinca so na pogovor povabili zaradi informacij, da je na postroju neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba SV Alenke Ermenc.

Ministru so očitali tudi odgovornost za prekoračitev pristojnosti ter zavajanje, laganje poslancem in javnosti v primeru nočnega streljanja na Počku. Prav tako so mu očitali dejanja pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in institucije na področju obrambe.

Toda Karel Erjavec je kritikom takoj postregel z odgovori.

Erjavec, Mahnič, burja v kozarcu vode
Interpelacija zoper Karla Erjavca se je izkazala za burjo v kozarcu vode.

»Moram reči, da je zanimivo poslušati to moledovanje, da naj vendarle odstopim, da naj prostovoljno to naredim. Ne vem, zakaj  toliko moledujete glede tega? Če bi interpelacija imela pravo podlago, verjemite, da bi kolegi podprli to vašo interpelacijo. Ravno iz tega razloga, o katerem je govorila gospa poslanka Jerajeva. Verjemite, da si ta koalicija ne želi še ene Milojke (šlo je za nekdanjo zdravstveno ministrico - op. avt.). In Karel ni Milojka. Zakaj ni? Zato, ker ni bila zlorabljena Obveščevalno-varnostna služba, ampak je opravljala varnostne naloge v skladu z zakonom o obrambi in v skladu s pooblastili, ki jih daje zakon o pooblastilih policije. In ni šlo za zaslišanja, ampak je šlo za informativne pogovore.

Govoril je, da ima načelnca generalštaba Slovenske vojske psihološke težave. A ni to grozno? A ni to grozna kršitev pravil službe Slovenske vojske?

Ali se je ta grozen dogodek res zgodil? Jaz vam moram reči, da najprej nisem mogel verjeti, da bi podrejeni tako grdo govoril o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba - da ima psihološke težave. A ni to grozno? A ni to grozna kršitev pravil službe Slovenske vojske? In seveda, če ne bi odreagiral, in če ne bi obveščevalno-varnostna služba v okviru svoje redne dejavnosti reagirala, bi to bila opustitev dolžnega ravnanja. Ker šlo je za kršitev pravil službe Slovenske vojske. In zato stalno ponavljanje, da je tukaj šlo za zlorabo obveščevalno-varnostnih služb, je to žal zavajanje javnosti. In to ne drži. To so vam povedali pravni strokovnjaki, so bili na televiziji, so povedali, da tukaj ni zlorabe varnostne obveščevalne službe.«

Mahnič in Erjavec
Žan Mahnič je zaploskal, ko je Karel Erjavec navedel, da mora v vsem ubogati svojega predsednika SDS Janeza Janšo, sicer bi ostal brez poslanskega sedeža.

Erjavec, ki sicer ravno na dan interpelacije praznoval rojstni dan, je v odgovoru na interpelacijo, ki ga je podal na seji DZ, zanikal, da bi OVS prekoračila pooblastila in delovala nezakonito. Zatrdil je, da je pri menjavi poveljnika poveljstva sil Škerbinca ravnal v skladu z zakonodajo in pooblastili, prav tako da pri nočnem streljanju na Počku ni šlo za prekoračitev pooblastil, zavajanje ali laži.

Zatrdil je tudi, da svojo funkcijo opravlja »vestno in požrtvovalno v skladu s pristojnostmi in v duhu skrbi za napredek obrambnega sistema, za zaposlene in krepitev obrambne sposobnosti Slovenije«.

To se še ni zgodilo v Slovenski vojski, da bi nekdo tako grdo govoril o načelnici oziroma načelniku generalštaba, da ima psihološeke težave.

Največ časa je namenil ravno postopkom, povezanim z razrešitvijo Škerbinca, pri čemer je med drugim dejal, da ne obžaluje, da je sledil predlogu načelnice generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc za njegovo razrešitev, saj da je ravnanje Škerbinca po tem pokazalo, »da gre za častnika, ki je tesno povezan s politiko, s stranko SDS«.

Izredno sejo so za uro in pol na Erjavčev predlog zaprli za javnost z namenom, da so poslanci lahko prisluhnili razlagam nekdanjega poveljnika poveljstva sil SV Škerbinca, ki jih je dal OVS.

Žan Mahnič iz SDS je po vnovičnem odprtju seje izrazil razočaranje nad tem, kar so poslanci slišali na zaprtem delu.

Žan Mahnič

Po njegovih besedah ni bilo potrebe po izločitvi javnosti, saj da niso izvedeli nič novega. Minister pa je povsem drugače ocenil učinek slišanega na zaprtem delu seje. »Vidim, da je po zaprti seji državnega zbora veliko grenkobe v vaših nastopih. Zjutraj ste čisto drugače nastopili. Kar me seveda ne čudi,« je dodal.

V razpravi o tem, ali je bilo dovoljeno na vaji Eagle (Sokol) uporabiti minomete ali ne, so bila mnenja različna. Škerbinc je trdil, da o omejitvi ni vedel ničesar, Erjavec pa mu je očital, da je sam popravljal lastne ukaze in da so tu še drugi dokazi, da je bi obveščen.

»Naj vam pojasni, kako ni spoštoval sklepa vlade, ki ga je Škerbinc sam potrdil, ko je bil še predlog? ... In ta sklep vlade je, ko ga je prejelo ministrstvo, šel takoj v generalštab in generalštab ga je takoj poslal v poveljstvo sil, kjer je bil poveljnik brigadir Škerbinc. Zato nehajte zavajat, da on ni nič vedel in da za usmeritve ministra ni vedel. Vedel je, ker če ne bi vedel, tudi ne bi potrdil predloga, ki ga je pripravil generalštab …« je opozarjal Erjavec.

Franc Breznik, s katerim popijeva tudi kakšno pivo ve, da mora glasovat za interpelacijo. Ker če ne, ne bo več poslanec v tem Državnem zboru.

»Če ne bi tega ekscesnega, odklonskega primera obravnavali, kdo ve kaj bi bilo ... Ki pa je res presedan, to se še ni zgodilo v Slovenski vojski, da bi nekdo tako govoril o načelnici oziroma načelniku generalštaba, da (ta) ima psihološeke težave. Na zaprti seji pa sem o tem pokazal še dokumentacijo, ki govori še nekaj več o tej zadevi. Ta interpelacija pač nima vsebine, kot so mnogi v tej dvorani danes ugotovili. In gre predvsem za političen akt,« je na pravo naravo interpretacije opozoril Erjavec.

Opozicijski poslanci pa so mu ugovarjali.

SV je zaradi Erjavca ogrožena, je v razpravi menil poslanec SDS Franc Breznik. Bistvo interpelacije je po njegovih besedah menjava ključnih kadrov v SV. Načelnica Generalštaba SV po njegovi oceni nima potrebne legitimitete. Minister Erjavec je med drugim z neustreznim vodenjem in kadrovanjem zapravil še tisti ugled, ki ga je SV imela, pa je menil Branko Grims iz SDS.

Slovenska vojska

 Toda iz zornega kota obrambnega ministra Slovenske vojske ne spodkopujej on, pač pa tisti, ki preganjajo ravnanje v smeri zaščite integritete načelnice GŠ Slovenske vojske.

»Jaz vem, da vas motim, ampak politično življenje je pač takšno … Če se že pogovarjamo o rezultatu, ki sem ga dosegel (na evropskih volitvah - op. avt.), namenoma sem šel v slab okraj. Namenoma. Ja, vi se lahko smejete, zlasti vi iz SDS, ker je od vašega predsednika odvisno, kje bo kdo kandidiral. In slepo ubogate njegova navodila. Evo, Mahnič natančno ve, da mora ubogat predsednika, ker sicer bo dobil tak slab okraj, ali pa sploh ne bo smel kandidirati. Franc Breznik, s katerim popijeva tudi kakšno pivo ve, da mora glasovat za interpelacijo. Ker če ne, ne bo več poslanec v tem Državnem zboru. To je ta preprosta politična logistika,« se je Karel Erjavec ponorčeval tudi iz opozicijskih poslancev.

Evo, Mahnič natančno ve, da mora ubogat predsednika (SDS), ker sicer bo dobil tak slab okraj, ali pa sploh ne bo smel kandidirati.

Koalicijski poslanci so bili po drugi strani kritični do vlagateljev interpelacije. Po besedah poslanke LMŠ Tine Heferle je interpelacija sicer popolnoma legitimno orodje, vendar SDS s tako vsebino zmanjšuje vrednost temu institutu. Tokratna interpelacija po njeni oceni »ni na mestu in ni ničemur podobna«.

»SDS hoče za vsako ceno rušiti vse,« pa je ocenil poslanec LMŠ Robert Pavšič.

Karel Erjavec je prestal že vrsto interpelacij in za mnoge politične nasprotnike predstavlja precejšnjo oviro na poti do "njihove" vlade.  

Na koncu so poslanci, po celodnevni razpravi, ki se je zavlekla dolgo v noč, vendarle glasovali. Argumenti opozicije niso prepričali večine v Državnem zboru.

Karel Erjavec je tako dobil svojo rojstnodnevno darilo - ministrski stolček, ki ga je zasedal že doslej.

Karel Erjavec je tako od SDS dobil svojo rojstnodnevno darilo - ministrski stolček, ki ga je zasedal že doslej.

Opazno pa je bilo tudi to, da je Erjavec s svojimi jedkimi in sarkastičnimi dovtipi, po katerih je znan, znova uspešno poskrbel tudi za zabavo v poslanskih klopeh, ker je poslance tudi večkrat uspešno nasmejal.

Pri tem pa je predlagatelj interpelacije Žan Mahnič priznal, da se je »leta 2004, 2005, ko sem se začel zanimati za politiko« tudi sam smejal Erjavcu, in radovedno čakal, da sliši »kaj bo povedal«, ampak da zdaj to kar govori, »ni več smešno« in da se tudi ljudje pred televizisjkimi ekrani »več ne smejijo«.

Ampak istočasno se je zaradi Erjavčeve pripombe, da mora vedno pridno ubogati svojega šefa Janšo, ker če ne, pač na naslednjih volitvah ne bo več dobil primernega okraja in ne bo več poslanec - prav tako (sicer nekoliko) grenko nasmejal.

Delite članek