REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Državni zbor: Šiško se je moral sleči do spodnjic, v parlament je lahko vstopil le v »civilki«

Državni zbor: Šiško se je moral sleči do spodnjic, v parlament je lahko vstopil le v »civilki«Pred vrati Državnega zbora: Andrej Šiško | Vir: Insajder.com

Andreju Šišku, vodji »Štajerske varde« so preprečili, da bi v uniformi svoje paravojske sodeloval na seji odbora Državnega zbora, kjer obravnavajo zakon o omejitvi delovanja paravojaških skupin

Člani parlamentarnega Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo danes obravnavajo predlog, ki bi predvidoma omejil delovanje spornih skupin, kot je t. i. Štajerska varda.

Pri tem pa je prišlo do zapleta.

Člani te so se želeli v svoji uniformi udeležiti seje, kar so jim preprečili.

Vstop v prostore Državnega zbora (DZ) so jim omogočili šele, ko so se preoblekli, je poročala RTV Slovenija.

Slačenje pred Državnim zborom, 1. del: Šiškove spodnjice. Vir: Screenshot RTV SLO

Kot je povedal predsednik DZ-ja Igor Zorčič, »se tistim, ki prihajajo v Državni zbor v neki neformalni uniformi, to ne dovoli zaradi tega, ker nam to omogoča naš hišni red, ki pravi, da mora biti vsakdo, ki vstopa v DZ, oblečen dostojno in primerno aktivnostim v DZ-ju.«

Andrej Šiško, vodja omenjene varde se je moral pravzaprav celo večkrat preobleči, da je v tretjem poskusu le lahko vstopil v Državni zbor.

Najprej je to poskušal v uniformi svoje varde.

Slačenje pred vrati Državnega zbora, 2. del: Andrej Šiško in spodnjice. Vir: Screenshot RTV SLO

Ko so varnostniki to zavrnili, se je preoblekel. A je bila potem težava, ker mu vstopa niso dovolili niti v kratkih hlačah.

Po pravilih morajo imeti obiskovalci dolge hlače.

Ko mu je eden od vardistov, ki so ostali pred državnim zborom, posodil dolge hlače, je Šiško v tretje vendarle lahko vstopil v Državni zbor.

Andrej Šiško in kolega vardist, preoblačenje kar ob cesti. Vir: Screenshot RTV SLO

Šiško je ves čas protestiral, da v Državnem zboru ne ravnajo pošteno.

Opozoril je, na primer, da je pred tednom na sejo, ki so jo o spremembah zakonov o varovanju državne meje in javnem redu sklicali v državnem svetu, lahko brez težav vstopil v uniformi varde.

Vendar so bili varnostniki državnega zbora nepopustljivi.

V tretjem poskusu je Šišku uspelo »ubraniti« zgolj čepico na glavi.

Šiško si je moral, ker so ga varnostniki opozorili na pravila za preprečevanje okužb s koronavirusom, nadeti še masko in odpeljali so ga na vrh stavbe, na balkon nad veliko dvorano, ki je rezerviran za obiskovalce.

Vse kaže, da je medijska kritika vendarle dosegla nek učinek, saj so še lani člani varde brez težav v uniformah prišli vse do predsednika države.

In paradirali ter se šopirili v predsedniški palači.

Sedaj pa menda tudi Borut Pahor noče več vard v svoji palači.

Vendar problema vard ne bo rešilo več spodobnosti, pač pa le zakon, ki bo omejil delovanje vseh paravojaških skupin, ki poskušajo posnemati delo državnih organov.

Delite članek