REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dobrota je sirota: Nehvaležni Zelenski zdaj grozi, da bo teroriziral Evropo, če mu ne bo do konca stala ob strani!

Dobrota je sirota: Nehvaležni Zelenski zdaj grozi, da bo teroriziral Evropo, če mu ne bo do konca stala ob strani!Ukrajinski predsednik je dal vedeti, da se Ukrajinci v Evropi morda ne bodo več »dobro obnašali«, če bodo Ukrajino zahodni zavezniki z zmanjšanjem pomoči »stisnili v kot.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajinski predsednik je dal vedeti, da se Ukrajinci v Evropi morda ne bodo več »dobro obnašali«, če bodo Ukrajino zahodni zavezniki z zmanjšanjem pomoči »stisnili v kot.«

The Economist je objavil še en intervju z ukrajinskim predsednikom Vladimirjem Zelenskim.

Vključuje njegove običajne nerealne floskule o tem, da se vojne ne bo končalo, dokler se Rusija popolnoma ne umakne.

V pogovoru z angleškim medijem ni pozabil omeniti vedno napačno razumljene zgodbe o Chamberlainovi »predaji« v Münchnu: »Gospod Zelenski z glasnim udarjanjem po mizi odločno zavrača zamisel o kompromisu z Vladimirjem Putinom. Vojna se bo nadaljevala, 'dokler bo Rusija na ukrajinskem ozemlju', pravi.

Dogovor s pogajanji ne bi bil trajen. Ruski predsednik ima navado ustvarjati 'zamrznjene konflikte' na ruskih mejah (na primer v Gruziji), ne kot cilj sam po sebi, temveč zato, ker je njegov cilj 'obnoviti Sovjetsko zvezo'. Tisti, ki se odločijo za pogovor s človekom v Kremlju se 'motijo', podobno kot zahodni voditelji, ki so leta 1938 v Münchnu podpisali sporazum z Adolfom Hitlerjem samo zato, da bi gledali, kako je napadel Češkoslovaško.

Napaka ni diplomacija. Napaka je diplomacija s Putinom. Pogaja se le sam s seboj,« razloguje britanski tednik.

Ukrajinski predsednik je dal vedeti, da se Ukrajinci v Evropi morda ne bodo več »dobro obnašali«, če bodo Ukrajino zahodni zavezniki z zmanjšanjem pomoči »stisnili v kot.«

Nato Zelenski pride na plano z grožnjami, na precej nehvaležen način, tistim državam, ki so doslej dostavile pomoč Ukrajini, a morda želijo zmanjšati pomoč v prihodnje, da bi zmanjšale svoje izgube.

Zmanjšanje pomoči Ukrajini bo samo podaljšalo vojno, trdi Zelenski. In to bi ustvarilo tveganja za Zahod na njegovem lastnem dvorišču, saj ni mogoče predvideti, kako bi se milijoni ukrajinskih beguncev v evropskih državah odzvali na to, da bi bila njihova država zapuščena.

Ukrajinci so se na splošno »dobro obnašali« in so »zelo hvaležni« tistim, ki so jim dali zavetje. Te velikodušnosti ne bodo pozabili, doda Zelenski. Toda za Evropo ne bi bila »dobra zgodba«, če bi te ljudi »pognala v kot«.

Izjave Zelenskega je komentator Moon of Alabama ocenil tako: »Takšne grožnje sem videl pri nižjih posameznikov fašistične, banderovske vrste. Govorili so o terorizmu, ki ga bodo sprožili na Zahodu, če bo prenehal podpirati Ukrajino. To, da ukrajinski predsednik zdaj krepi takšne grožnje, kaže, kako globoko je padel v to miselnost.«

Toda ena prejšnja zgodba je že pokazala, da ima Ukrajina že vso potrebno infrastrukturo za vodenje terorističnih akcij.

V sodobni Ukrajini atentati segajo vsaj v leto 2015, ko je njena domača varnostna služba (SBU) ustanovila nov organ, potem ko je Rusija priključila Krim in si je samostojnost priborila vzhodna regija Donbas.

Elitni 5. protiobveščevalni direktorat je kot odgovor na invazijo začel življenje kot diverzantska sila.

Kasneje se je osredotočilo na tisto, kar evfemistično imenujemo »mokro delo«.

Dugina in Tatarski
Darja Dugina in Vladlan Tatarski, žrtvi ukrajinskih terorističnih napadov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Valentin Nalivajčenko, ki je takrat vodil SBU, pravi, da je do spremembe prišlo, ko so se takratni voditelji Ukrajine odločili, da politika zapiranja kolaborantov ni dovolj.

Zapori so bili prenapolnjeni, a le malo jih je spremenilo poglede.

»Neradi smo prišli do zaključka, da moramo teroriste odstraniti,« pravi Nalivajčenko.

Nekdanji uradnik ukrajinske tajne službe to opisuje podobno. »Morali smo jim (Rusom) prinesti vojno.«

Leta 2015 in 2016 je bil direktorat povezan z atentati na ključne poveljnike, ki jih podpira Rusija, v Donbasu: Mihail Tolstjki, alias Givi, ubit v raketnem napadu; Arsen Pavlov, alias Motorola, razstreljen v dvigalu; Aleksander Zaharčenko je bil razstreljen v restavraciji.

Kmalu zatem je bilo v Rusiji ubitih več civilistov in novinarjev.

Ni mogoče predvideti, kako bi se milijoni ukrajinskih beguncev v evropskih državah odzvali na to, da bi bila njihova država zapuščena, pravi Zelenski.

Tudi zahodne službe so kot najverjetnejše storilce navedle ukrajinske tajne službe.

Poznavalci ukrajinske obveščevalne službe pravijo, da ima peti direktorat SBU osrednjo vlogo v operacijah proti Rusiji.

Transspolni predstavnik ukrajinske vojske je pravkar celo odkrito zagrozil(a) novinarjem, ki ne podpirajo Ukrajine, kar v Rusiji vidijo kot dokaz teroristične narave ukrajinskega režima.

To jasno kaže, da je, kot pravi star slovenski pregovor, dobrota sirota.

Države Evropske unije in tudi Slovenija so sprejele ogromno ukrajinskih beguncev in zaradi vojne, ki so jo znova zakuhali Američani in Ukrajinci, zapravile stotine milijard evrov.

Sedaj pa bodo, v kolikor Ukrajine ne bodo podpirale neskončno, nagrajene še z ukrajinskim terorizmom, ki ga komaj prikrito napoveduje Zelenski...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek