REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Direktor policije pod pritiskom: bo po navodilu SDS zgolj prepisal staro, nezakonito odločbo o razrešitvi Muženiča?

Direktor policije pod pritiskom: bo po navodilu SDS zgolj prepisal staro, nezakonito odločbo o razrešitvi Muženiča?Janša in njegova izbranka na čelu NPU. Vir: Twitter

Razrešeni (nekdanji) direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič je nedavno na sodišču dosegel pravno zmago.

Uspel je namreč dokazati, da je bila njegova razrešitev nezakonita. Sodišče v Novi Gorici je odločilo, da zoper to odločbo pritožba tudi ni možna.

Tako naj bi Policija morala Muženiča postaviti nazaj na mesto direktorja NPU in mu v 15-dneh plačati tudi stroške postopka.

Toda dnevi minevajo, Muženič pa še vedno ni na svojem položaju. Kaj se torej dogaja?

Gre torej za ravnanje po sistemu 'Sodišče, to sem jaz!'

Preprosto, vlada bo očitno naredila vse, da izniči tudi to sodbo –, ker škodi interesom največje vladne stranke SDS.

Tudi ta primer bo zato najverjetneje dokazal, da pravna država ne deluje, če ne delujejo tudi ostali deli »pravne države.«

Kljub sodni odločitvi je namreč še vedno nejasno, kako se bo zgodba iztekla, vsaj kratkoročno.

Po navedbah naših virov je namreč direktor policije pod močnim pritiskom iz vladajoče stranke SDS, da ponovi nezakonito odločitev in tako na položaju šefice Nacionalnega preiskovalnega urada ubrani izbranko te stranke.

Kako je to mogoče?

Preprosto zato, ker sodišče Muženiča ni preprosto vrnilo na njegov prejšnji položaj, pač pa je razveljavilo prejšnjo odločbo direktorja in zahtevalo, da odloči ponovno.

Hojs in Travner - objektivno odgovorna za stanje v policiji
Hojs in Travner - objektivno odgovorna za stanje v policiji. Vir: Screenshot YouTube

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner je namreč spomladi s položaja direktorja NPU razrešil Darka Muženiča.

V vladajoči stranki so mu tedaj očitali »grehe iz preteklosti.«

Preiskovalna komisija Anžeta Logarja je namreč razkrila, da Muženič ni ravnal pravilno v primeru pranja milijarde evrov iranskega denarja v Novi Ljubljanski Banki (NLB).

Tožilstvu je celo predlagal, naj ne preganja odgovornih za pranja denarja, ki bi jih sam moral nadzorovati. Toda na koncu je tudi tožilstvo, ki se je prav tako znašlo na udaru kritike SDS, prav tako ugotovilo, da v vodstvu NLB, Banke Slovenija in NPU niso naredili karkoli takšnega, kar bi zahtevalo pregon.

Gorenak je že pred časom zapisal, da je bil Muženič razrešen povsem zakonito, saj je zakon, ki to ureja, leta 2013 nastal prav pod njegovo taktirko, zato menda ve, o čem govori.

Toda tudi ta zgodba nima konca, saj je samooklicani notranji minister Aleš Hojs (ki je »nepreklicno odstopil« in v skladu z ustavo sploh več ni notranji minister) nato odredil revizije nekaterih odmevnih primerov NPU, med drugim tudi revizijo preiskave lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh.

Tudi Policijski sindikat Slovenije (PSS) zahteva vrnitev Darka Muženiča na čelo Nacionalnega preiskovalnega urada, toda iz tvita Vinka Gorenaka, ki jim je sporočil, da naj ostanejo sindikat in ne »levo politično trobilo« je postalo jasno, da bo Janševa vlada naredila vse, da se Muženič vsaj v mandatu te vlade ne vrne na položaj.

Vinko Gorenak je v sporočilu, namenjenemu Policijskemu sindikatu Slovenije tudi napisal, da je odločba sodišča jasna in da mora generalni direktor Policije »ponovno odločiti in tudi bo.«

Muženič in Jurič
Muženič in Jurič. Vir: Twitter

To pa še ne pomeni vrnitve bivšega šefa Nacionalnega preiskovalnega urada na čelo NPU.

Gorenak je namreč že pred časom zapisal, da je bil Muženič razrešen povsem zakonito, saj je zakon, ki to ureja, leta 2013 nastal prav pod njegovo taktirko, zato menda ve, o čem govori.

»Priporočam kak izpit na pravni fakulteti,« je še svetoval članom Policijskega sindikata Slovenije.

Gre torej za ravnanje po sistemu »Sodišče, to sem jaz!«

Če bodo pritiski na Juriča učinkoviti – pri čemer je jasno, da je bil tudi Jurič enako kot Travner izbira SDS že od svojega imenovanja na mesto v.d. direktorja policije – potem je zel verjetno, da bo Jurič pod sugestijami Gorenaka »ponovno odločil« enako, kot je že prvič.

Torej v nasprotju z odločitvijo sodišča.

To ne bi bilo nenavadno, saj ima stranka SDS (ter njen prvak) za sabo dolgo zgodovino nespoštovanja sodnih odločb, neprejemanja sodnih dopisov in različnih drugih napadov na sodstvo.

Če bodo pritiski na Juriča učinkoviti – pri čemer je jasno, da je bil tudi Jurič enako kot Travner izbira SDS že od svojega imenovanja na mesto v.d. direktorja policije – potem je zelo verjetno, da bo Jurič pod sugestijami Gorenaka 'ponovno odločil' enako, kot je že prvič. Torej v nasprotju z odločitvijo sodišča.

In ker sodišče ne more samo uveljaviti svoje volje, organ, ki bi moral to storiti pa se bo temu v podobi Juriča najverjetneje uprl, bi Muženičeva sodba lahko ostala mrtva črka na papirju.

Da gre pri tem za nespoštovanje sodbe bo sicer jasno, toda po oceni pravnikov je ob takšnem dejanju težko dokazati naklepno kaznivo dejanje, zato bo sankcioniranje Juriča za ignoriranje razsodbe sodišča težko izvršljivo.

Muženič se bo lahko le znova pritožil in nekega dne verjetno dokazal vse nezakonitosti vrha Policije, toda medtem bo vlada pod taktirko Janeza Janše neomejeno - vladala.

NPU, ki bi moral preiskovati tudi njene nečedne posle pa bo imela »pod nadzorom«, saj je na ta položaj imenovala Petro Grah Lazar, ki bo delo opravljala kot v. d. direktorice.

Gospodična, ki ni v svojem življenju samostojno spisala niti ene kazenske ovadbe, bo pa lahko vodila najpomembnejši preiskovalni organ v državi.

Kar znova kaže, da država preprosto ne bo delovala, sodbe sodišče pa se ne bodo izvrševale tako dolgo, dokler ljudstvo ne bo poskrbelo, da se zamenja tudi sedanja vlada.

Delite članek