REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nacionalni preiskovalni urad znova obglavljen: na lastno zahtevo odhaja tudi Uroš Lepoša

Nacionalni preiskovalni urad znova obglavljen: na lastno zahtevo odhaja tudi Uroš LepošaUroš Lepoša odhaja z NPU ... Hojs pa ostaja notranji minister. Vir: Twitter

Z mesta vršilca dolžnosti direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) po poročanju 24ur.com odhaja Uroš Lepoša.

Kot razlog za razrešitev je navedel osebne razloge.

Lepoša je bil sicer že tretji človek na čelu NPU v zadnjega pol leta.

Na Generalni policijski upravi so potrdili neuradno informacijo, da je vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Uroš Lepoša predlagal, naj ga razrešijo.

Hitre in neprestane kadrovske menjave pa so seveda nekaj najslabšega za tisti del policije, ki bi moral izvajati najbolj resne in poglobljene preiskave. In se kaže, da si sedanja vlada prav to tudi želi.

Uradno naj bi želel razrešitev iz osebnih razlogov, a zamenjave na policiji se vrstijo druga za drugo, vse več je informacij o političnih pritiskih na to ustanovo.

NPU je bil v zadnjih mesecih tudi večkrat deležen različnih nadzorov.

Lepoša je bil sicer na položaju zgolj dobra dva meseca.

Šefi NPU-ja se torej menjavajo kot po tekočem traku.

V času pol leta te vlade odhaja že tretji. Vsak od njih je torej vzdržal le kakšna dva meseca.

Vlada Janeza Janše je v začetku maja najprej razrešila Darka Muženiča, za vršilca dolžnosti direktorja pa imenovala Igorja Lambergarja, nekdanjega namestnika predsednika KPK-ja.

Tega je junija z Lepošo zamenjal vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Andrej Jurič.

Hojs in njegova parcela
Hojs in njegova parcela. Vir: Twitter, Google Maps

Redki so primeri, ko se vodilni na tako pomembnih mestih v policiji tako hitro menjavajo, še redkejši so primeri, ko bi si iz vodilnih položajev želeli sami.

Že to kaže, da razmere v slovenski policiji niso običajne ali normalne.

Kar pa seveda ni nič nenavadnega, saj policijo vodi človek, ki je dejansko odstopil in se na položaju nahaja nezakonito, s kršitvijo slovenske zakonodaje in ustave.

Kuverta, Hojs in Janša
Kuverta, Hojs in Janša. Vir: Twitter

In glede na mahinacije s Hojsovo parcelo bi sedaj NPU morala preiskovati tudi tega istega, odstopljenega notranjega ministra Aleša Hojsa.

Policijo vodi človek, ki je dejansko odstopil in se na položaju nahaja nezakonito, s kršitvijo slovenske zakonodaje in ustave.

Hitre in neprestane kadrovske menjave pa so seveda nekaj najslabšega za tisti del policije, ki bi moral izvajati najbolj resne in poglobljene preiskave.

In vse kaže, da si sedanja vlada prav to tudi želi.

Delite članek