REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Brezpravna vlada: na Ustavnem sodišču padli vsi vladni protikoronski odloki, nezakonite tudi vse globe!

Brezpravna vlada: na Ustavnem sodišču padli vsi vladni protikoronski odloki, nezakonite tudi vse globe!14. novembra nezakonito kaznovan dostavljalec Wolta. Vir: Twitter

Ustavno sodišče je s svojo zadnjo odločitvijo, za katero je glasovalo sedem sodnikov (proti je bil le ustavni sodnik Jaklič) razveljavilo protikoronske ukrepe vlade, ki so bii od 5. novembra naprej napačno podaljševani in niso bili objavljeni v Uradnem listu, vlada pa jih prav tako ni ponovno ocenjevala vsak teden, kot je že v prejšnjih odločbah zahtevalo Ustavno sodišče.

To pomeni, na primer, da je bil nezakonito kaznovan tudi dostavljalec Wolta, ki so ga 5. novembra v središču Ljubljane drakonsko kaznovali ljubljanski policisti s 400 evri globe, ker je na prostem malical brez maske - in daleč od ljudi - želel pojesti burek!

Dogodek se je zgodil 14. novembra, devet dni zatem, ko so bili vladni odoki že neveljavno podaljšani.

Ustavno sodišče je sicer odločalo na zahtevo staršev otrok s posebnimi potrebami in jim dalo za prav ter odredilo, da se morajo učenci teh šol vrniti v šolske klopi.

Razveljavilo je tudi »šolanje na daljavo« šolske ministrice Simone Kustec, vendar je omogočilo Janševi vladi, da v roku treh dni o tem ponovno odloči in pravilno objavi svoje odloke.

Ustavno sodišče je sicer odločalo na zahtevo staršev otrok s posebnimi potrebami in jim dalo za prav ter odredilo, da se morajo učenci teh šol vrniti v šolske klopi.

Gre za še eno pravno šalamastiko vlade, ki kaže na popolno neresnost vladajoče koalicije celo pri sprejemanju lastnih sklepov in odločitev.

Znano je, da vlada svoje sklepe in odloke rada podaljšuje na nočnih sejah, jih sporoča preko raznih Covid-govorcev, ali pa o njih premier zgolj »tvitne« v poznih večernih urah, čeprav večina prebivalcev sploh nima aplikacije Twitter.

V takšni zmešnjavi ukrepov je tudi na spletnih straneh vlade težko ugotoviti, kaj v resnici velja in kaj ne velja, na tako dvomljivi pravni podlagi pa nato policisti, redarji in inšpektorji preudarno izrekajo globe.

In vse te so sedaj – neveljavne.

Ustavno sodišče - tabla
Vir: Twitter

Pravnika Andraž Teršek in Rajko Pirnat sta že pred odločitvijo Ustavnega sodišča ocenila, da gre pri neobjavi sklepov o podaljševanju zaprtja vzgojnih in izobraževalnih ustanov za hudo napako vlade.

Po Pirnatovih besedah to odraža njen odnos do vladavine prava.

Odločitev Ustavnega sodišča pomeni, da tudi vsi odloki, ki niso bili pravno pravilno podaljšani, ne veljajo, pa meni Teršek.

Po Pirnatovih besedah to odraža odnos Janševe vlade do vladavine prava. Odločitev Ustavnega sodišča pomeni, da tudi vsi odloki, ki niso bili pravno pravilno podaljšani, ne veljajo, pa meni Teršek.

Vlada ima sedaj le tri dni časa, da zagotovi pravno veljavnost vseh odlokov in ukrepov, trdi Teršek, ki je svojo oceno podal tudi na svojem blogu.

Ustavno sodišče je v četrtek odločilo, da so sklepi vlade in ministrice za izobraževanje Simone Kustec, s katerimi so podaljševali šolanje na daljavo, neveljavni. Če vlada ne bo ukrepala glede tega v postavljenem roku, se bodo morale šole vrniti k pouku po starem, sledi iz sklepa, objavljenega v Uradnem listu.

V kolikor se bo vlada odločila, da šole zaradi velikega števila okuženih še naprej ostajajo zaprte, pa bodo izpolnjeni pogoji za začasno zadržanje prepovedi izvajanja vzgoje in izobraževanja v šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami, je zapisano v delni odločbi in sklepu ustavnega sodišča.

Ustavni pravnik Andraž Teršek je na Facebooku zapisal, da je Ustavno sodišče sicer presojalo ustavnost sklepov iz naslova pouka, šol, otrok s posebnimi potrebami in učencev, vendar ima ta odločitev veliko večjo razsežnost, ker zadeva sklepe kot take, hkrati pa zadeva vse odloke, katerih veljavnost je bila podaljševana s temi sklepi.

Ustavno sodišče, sejna soba
Ustavno sodišče, sejna soba. Vir: Twitter

»Vlada ima tri dni časa, da postopkovno in vsebinsko zagotovi veljavnost sklepov oziroma da jih pravno pravilno objavi, ali sprejme nove odloke. Ker mora zagotoviti tudi veljavnost vseh odlokov! Če vlada tega ne stori, se bo nadaljevalo stanje, kot da sklepi ne bi bili sprejeti. In nadaljevalo se bo stanje, kot da odlokov, katerih veljavnost se je podaljševala s temi sklepi, ne bi bilo,« je pojasnil Andraž Teršek.

Gre za še eno pravno šalamastiko vlade, ki kaže na popolno neresnost vladajoče koalicije celo pri sprejemanju lastnih sklepov in odločitev. Znano je, da vlada svoje sklepe in odloke rada podaljšuje na nočnih sejah, jih sporoča preko raznih govorcev, ali pa o njih predsednik vlade zgolj »tvitne«, čeprav večina prebivalcev sploh nima aplikacije Twitter.

Po mnenju tako Pirnata kot Terška so možni odškodninski zahtevki za nazaj, saj je šlo za protipravno ravnanje vlade.

Po Terškovi oceni to za nazaj pomeni utemeljeno pravno podlago za vložitev kazenskih ovadb in za vlaganje odškodninskih tožb vseh ljudi, ki jih ti sklepi in odločba sodišča neposredno zadevajo.

 »To pa niso samo starši, otroci, učenci, učitelji in učenci s posebnimi potrebami. To so (ste) vsi državljani in državljanke RS, ki lahko utemeljeno dokažete, da vam je bila s tem povzročena škoda, ki jo je mogoče prepričljivo dokazati pred sodiščem,« ocenjuje ustavni pravnik.

Mestno redarstvo v Severnem parku - kontrola uživanja hrane Vir:Insajder.com
Mestni redarji pred srečanjem Janša - Janković preverjajo nošenje mask in druge neustavne ukrepe v Severnem parku v Ljubljani. Vir: Insajder.com

Po Pirnatovih besedah se v tem primeru »najbolj jasno vidi, kako ta vlada dela s pravom, vlada z odloki, ki jih podaljšuje, ne objavlja ... Nihče ne ve, kaj velja, najhujši pa so interventni zakoni, ki jih vseskozi spreminjajo in so popolnoma nepregledni

»Skratka odnos do prava je malomaren, neustrezen in povzroča brezpravje opozarja Pirnat.

Zelo verjetno je, da bo vlada sedaj na hitro poskusila ponovno na pravilen način sprejeti in objaviti svoje odloke, toda velika škoda je že narejena, zanikrn odnos Janševe vlade do prava pa spodkopuje tudi zaupanje državljanov v sposobnost vlade za uspešen boj proti koronavirusu.

A bo to težko pričakovani zadnji del trilogije? Vir: Twitter
Pokopi: bo to težko pričakovani zadnji del trilogije? Vir: Twitter

In tudi zato je Slovenija v tem boju žal še vedno neuspešna.

Delite članek