REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Boris Vončina: »Ergo, SDS je sedaj tudi uradno skrajno desna stranka« 

Boris Vončina: »Ergo, SDS je sedaj tudi uradno skrajno desna stranka« Janez Janša | VIR: Insajder

Boris Vončina se je odzval na informacijo, da nemška obveščevalna služba Generacijo identitete uvrstila med skrajna gibanja. Ker v Sloveniji gibanje podpira stranka SDS zato sklepa, da je SDS odslej tudi »uradno desna stranka.«

Skupini se očita širjenje sovražnega govora in rasistična ideologija, najdejavnejša naj bi bila v Avstriji, prisotna pa je tudi v Sloveniji, kjer uživa dejavno podporo stranke SDS, katere založba Nova obzorja (v solasti stranke) je izdala več publikacij skrajno desne skupine, njeni poslanci pa skupino promovirajo na družbenih omrežjih.

Generacija identitete pa bo v Nemčiji odslej pod strožjim nadzorom nemške obveščevalne službe.

Obveščevalna agencija BfV je pojasnila, da je protimuslimanska in protipriseljenska skupina "preverjeno skrajno desno gibanje".

Kot so pojasnili, gibanje med skrajna umešča dejstvo, da je njegov cilj "izključitev ljudi, ki ne izvirajo iz Evrope, iz demokratične participacije, pa tudi njihova diskriminacija na način, da posegajo v njihovo človeško dostojanstvo".

"Ti verbalni podžigalci pod vprašaj postavljajo enakost in dostojanstvo ljudi, govorijo o tuji infiltraciji, poveličujejo svojo identiteto, da bi očrnili druge in netijo sovraštvo do tistih, ki jih imajo za sovražnike," je pojasnil predsednik BfV-ja Thomas Haldenwang.

Identitarci so panevropsko gibanje skrajnih desničarjev, ki je med drugim uperjeno proti, kot pravijo, nenadzorovanemu množičnemu priseljevanju in domnevni islamizaciji. Gibanje se je začelo leta 2003 v Franciji in je evropska različica ameriške nove skrajne desnice (alt-right).

V Nemčiji naj bi štelo okoli 600 članov, a naj bi se njihovo število od ustanovitve leta 2012 hitro povečalo. Z Generacijo identitete v Nemčiji sodeluje parlamentarna skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD).