REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriška cenzura s pomočjo Slovenije osvaja EU: »Informacije iz ruskih in kitajskih virov ne smejo priti v Evropo!«

Ameriška cenzura s pomočjo Slovenije osvaja EU: »Informacije iz ruskih in kitajskih virov ne smejo priti v Evropo!«Vse ruske in kitajske informacije prestreči in blokirati, preden se pojavijo v katerem koli mediju, to je novi bojni načrt za Ukrajino, pri katerem sodeluje tudi Slovenija. Vir: Posnetek zaslona, X

Informacije iz ruskih in kitajskih virov ne smejo priti v Evropo, razen tistih, ki so označene kot laži »Made in the Kremlin« ali »Made in Beijing«. Zato je treba vse ruske in kitajske informacije prestreči in blokirati, preden se pojavijo v katerem koli mediju ali družbenem omrežju v Evropi.

Medtem pa se v zahodnih medijih še naprej širijo ameriške dezinformacije, na primer, kako Rusija onemogoča izvoz ukrajinskih žit. V resnici pa vsa ta žita že pripadajo ameriškim podjetjem, opozarja Alain Juillet, nekdanji vodja francoske ekonomske obveščevalne agencije:

Toda ZDA sedaj zahtevajo bolj ostro cenzuro vseh informacij, ki prihajajo z evropskega vzhoda. Ekipe specialistov-cenzorjev z ustrezno tehnično podporo bi morale biti del državnih uprav Evropske unije.

V javnosti naj jih podpirajo »ekipe somišljenikov«, katerih naloga bo s prstom kazati na »razkolnike« ameriške cenzure.

To je bistvo vsebine strateškega dokumenta ameriškega zunanjega ministrstva z naslovom »Okvir za boj proti informacijski manipulaciji tujih držav«, ki je v operativno uporabo stopil 10. junija.

Ekipe specialistov-cenzorjev bi morale biti del državnih uprav Evropske unije. V javnosti naj jih podpirajo »ekipe somišljenikov«, katerih naloga bo s prstom kazati na »razkolnike« ameriške cenzure.

Kot poročajo beograjske Novosti je snovalec tega inkvizitorskega načrta ameriški posebni odposlanec in koordinator Centra za globalno angažiranje State Departmenta James P. Rubin. Spomnimo, Rubin je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja glavni sodelavec razvpite ameriške državne sekretarke Madeleine Albright pri demonizaciji Srbov, zdaj pa je Srbijo že stigmatiziral kot »vrata za Rusijo na Zahodnem Balkanu

Rubin je deset dni po vzpostavitvi sedeža »informativne železne zavese« v Varšavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću v izjavi za albanski servis »Glasa Amerike« namreč prikrito in arogantno zagrozil, »da bi ZDA lahko pregledale njegovo preteklost.«

»Zastopam politiko Bidnove administracije in bi rad prosil za enako vljudnost, kot jo izkazujemo predsedniku Srbije, ki je imel pomembno vlogo v Miloševićevi administraciji. O tem se z njim ne pogovarjamo. Ne zamerimo mu, ko z njim sodelujemo«, je dejal Rubin.

GEC
Vir: Posnetek zaslona

Tak nastop je povsem v duhu njegove »učiteljice« Madeleine Albright. Bil je njen sodelavec za odnose z javnostmi, ko je bila ameriška veleposlanica pri OZN, najbolj pa se spominja njenega mandata ameriške državne sekretarke, ki ga opisuje kot »zelo drugačen čas: čas, ko so Ameriko spoštovali, ko so jo občudovali in bali so se je po vsem svetu«.

Kot zagovornik agresivne ameriške zunanje politike, kršitev mednarodnega prava in nezakonitih intervencij ZDA je bil James Rubin leta 2022 po več kot dveh desetletjih vrnjen v ameriško administracijo.

Imenovan je bil za koordinatorja centra Global Engagement (GEC), agencije, ustanovljene leta 2016, katere naloga je »voditi prizadevanja vlade ZDA za prepoznavanje, razumevanje, razkrivanje in boj proti tuji državni in nedržavni propagandi in dezinformacijskim prizadevanjem, katerih cilj je spodkopavanje ali vplivanje na politiko, varnost, ali stabilnost Združenih držav, njihovih zaveznikov in partnerskih držav.«

Slovenija bo tudi cenzurirala...
Slovenija bo tudi cenzurirala... Vir: Posnetek zaslona

Ti cilji so klasično področje delovanja tajnih služb in Rubin ne skriva, da pri svojih prizadevanjih tesno sodeluje z ameriško vohunsko agencijo CIA.

Kot vrhunec svojega dosedanjega dela ocenjuje podpis Memoranduma o soglasju (MOU) s pooblaščenim ministrom za zunanje zadeve Poljske Tomaszem Hlonjo 10. junija v Varšavi.

Pri tem projektu pa, kot je že rečeno – sodeluje tudi Slovenija!

To dejanje je sprožilo delo večnacionalne Ukrajinske komunikacijske skupine (UKG) v poljski prestolnici »za boj proti ruskim dezinformacijam o vojni v sosednji Ukrajini

Po Rubinovi zamisli gre za prvo ekipo proameriških cenzorjev, ki bi morala biti obvezen del vsake evropske državne uprave.

Ameriški neodvisni analitiki, na primer Scott Ritter že dalj časa opozarjajo, da sedanja administracija ZDA financira tudi različne ukrajinske organizacije, ki ameriške državljane postavljajo na svoje »liste za odstrel« ter ob tem tiste, ki se ne strinjajo s politiko Washingtona do Ukrajine označuje celo za »informacijske teroriste«, kar posledično lahko pomeni, da bodo državni organi proti »mišljenskim prestopnikom« na enak način kot proti teroristom vse bolj pogosto tudi ravnali.

Slovenija sodeluje z ZDA v boju proti "dezinformacijam"
Slovenija sodeluje z ZDA v boju proti domnevnim dezinformacijam. Vir: Posnetek zaslona

To se že opaža, ne zgolj zaradi primera ustanovitelja WikiLeaksa in novinarja Juliana Assangea, pač pa tudi v primeru novinarja Gonzala Lira, ameriško-čilskega državljana, ki je lani po mučenju umrl v ukrajinskem zaporu.

Cenzorski urad bo v stavbi zunanjega ministrstva Poljske, države, ki so privolile v sodelovanje, pa so Ukrajina, Kanada, Finska, Francija, Nemčija, Italija, Latvija, Litva, Poljska, Slovenija, pa tudi NATO in Evropska služba za zunanje zadeve.

»UKG bo združil enako misleče partnerske vlade za usklajevanje izmenjave sporočil, spodbujanje natančnega poročanja o ruski invaziji, krepitev ukrajinskih glasov in razkrivanje manipulacije informacij s strani Kremlja«, je dejal State Department v izjavi ob podpisu memoranduma.

Cenzorski urad, so sporočili, bo v stavbi zunanjega ministrstva Poljske, države, ki so privolile v sodelovanje, pa so Ukrajina, Kanada, Finska, Francija, Nemčija, Italija, Latvija, Litva, Poljska, Slovenija, pa tudi NATO in Evropska služba za zunanje zadeve.

»Verjamemo, da bo združitev skupine 10, 11 ljudi, ki sedijo skupaj s podporo njihovih vlad, izboljšala našo sposobnost odzivanja na rusko informacijsko vojno,« je navdušeno dejal Rubin na tiskovni konferenci.

Poznavalci vojaških in varnostnih zadev pravijo, da takšen »premik štaba na prvo bojno linijo« običajno pomeni, da vojna za to stran teče zelo slabo.

Toda ameriška administracija se skupaj z vladami vazalnih držav, ki pri tem sodelujejo, morda precenjuje.

V dobi spleta ni preprosto zajeziti neprijetnih informacij, ki se lahko širijo na najrazličnejše načine.

Vojni propagandist James Rubin bo širil - resnico?
Vojni propagandist James Rubin bo širil - resnico? Vir: Posnetek zaslona, X

Še najmanj primeren za posredovanje resnice pa je prav James Rubin, ki je v vlogi NATO propagandista nastopal v javnosti med intervencijo proti ZRJ leta 1999.

James Rubin je civilne žrtve napadov zveze NATO vztrajno opisoval kot »kolateralno škodo« in opravičeval napade na srbsko civilno infrastrukturo, ki so redno povzročali zelo veliko število civilnih žrtev.

Takrat je civilne žrtve vztrajno opisoval kot »kolateralno škodo« in opravičeval napade NATO na srbsko civilno infrastrukturo, ki so redno povzročali zelo veliko število civilnih žrtev – kar je povsem drugače kot danes, v primeru podobnih ruskih napadov v Ukrajini, kjer je število civilnih žrtev minimalno ali pa jih ni.

Novosti opozarjajo, da se je, ko se je leta 1998 poročil s slovito Christiane Amanpour s CNN, demonizacija Srbov »spremenila v nekakšen družinski posel.«

Po odhodu Clintonove administracije je Rubinova politična kariera šla navzdol.

V upanju na veliko vrnitev je bil svetovalec v kar treh propadlih predsedniških kampanjah: upokojenega Natovega agresijskega poveljnika Wesleyja Clarka, Johna Kerryja in Hillary Clinton.

Preselil se je v Združeno kraljestvo, kjer je zamenjal službo in odigral umazano vlogo pri širjenju dezinformacij o »Sadamovem kemičnem orožju«, ki je bilo uporabljeno za opravičevanje napada Nata na Irak.

Kasneje je to poskušal zanikati, a so ga britanski mediji razkrinkali.

Ko se je leta 2010 s skupino jastrebov Clintonove administracije vrnil v ZDA, je ustanovil Center za novo nacionalno varnost, ki je spodbujal prenovo ameriške militantno agresivne zunanje politike.

Demonizacija Srbov kot družinski biznis: James Rubin in Christiane Amanpour
Demonizacija Srbov kot družinski biznis: James Rubin in Christiane Amanpour. Vir: Posnetek zaslona, X

Ta organizacija je leta 2016 v strateškem dokumentu »Extending American Power: Strategies for Expanding US Engagement in a Competitive World Order« označila Rusijo in Kitajsko za glavni sovražnici ZDA ter zagovarjala, naj Američani urijo in opremijo ukrajinske oborožene sile, pri čemer napoveduje, da Združene države ne bodo uspele zmagati v vojni z Rusijo in da bo treba vključiti NATO.

Pod vodstvom vojnega propagandista najslabše vrste se torej EU - ob zavržnem sodelovanju Slovenije - pripravlja, da po slabih novicah z ukrajinsko-ruske fronte še dodatno zamegli in cenzurira resnico.

Nekako v stilu nacistične cenzure, ki je dolga leta prav tako prepovedovala širjenje neprijetnih novic s fronte, a to ni pomagalo, da Rdeča armada na koncu ne bi prodrla vse do Berlina.

Kako je to videti, pa občutijo že naši bralci, kadar objavljamo točne informacije, ki razkrivajo zavajanja zahodnih medijev in prikazujejo vojno v Ukrajini v precej drugačni luči od večine drugih medijev:

Meta že cenzurira. Vir: Posnetek zaslona, FB

Naše objave popolnoma točnih informacij,  konkretno, o tem, kako zavajajo slovenski mediji in kako ne poročajo celo o novici Reutersa o dezinformacijski kampanji Pentagona so namreč cenzorji na Facebooku odstranili že po nekaj minutah, menda ker gre za - »nezaželeno pošto«?!

Članek, ki kritizira cenzuro v osrednjih medijih na Slovenskem je za Meto - nezaželena pošta?! Vir: Posnetek zaslona, FB

V Sloveniji je podaljšana roka Mete portal Oštro, bogato napajan tudi iz strani ameriških agencij.

Pod vodstvom vojnega propagandista najslabše vrste se torej EU - ob zavržnem sodelovanju Slovenije - pripravlja, da po slabih novicah z ukrajinsko-ruske fronte še dodatno zamegli in cenzurira resnico. Nekako v stilu nacistične cenzure, ki je dolga leta prav tako prepovedovala širjenje neprijetnih novic s fronte, a to ni pomagalo, da Rdeča armada na koncu ne bi prodrla vse do Berlina.

Kako se torej zoperstaviti cenzorskim uzdam, ki nam jih natika Veliki brat z druge strani Atlantika?

Preprosto, z uporabo svetovnega spleta in širjenjem točnih informacij - kjerkoli je to mogoče.

In podporo vseh, ki nasprotujejo takšnemu omejevanju svobode govora.

Prosimo tudi, da nas zaradi cenzure na Facebooku in posledic, ki jih to seveda ima še naprej podpirajte s prispevki, ki so vse bolj nujno potrebni in nas v prihodnje raje spremljajte neposredno na naši spletni strani, ali pa na naših kanalih, na omrežju X oziroma na našem kanalu na Telegramu, dokler se cenzura pač ne razpase še tam.

V tem primeru pa vas bomo pravočasno obvestili o alternativnih poteh za dostop do naše spletne strani, ki bo aktivna ne glede na vse ovire.

Ne zato, ker bi podpirali Putinov režim, pač pa zato, ker verjamemo v moč svobodne besede.

Vsekakor pa postaja nujno, v kolikor želite biti obveščeni brez cenzure, da si tako kot prebivalci v številnih avtokratskih sistemih po svetu tudi sami omislite instalacijo programov VPN na računalnikih in telefonih.

Prebijanje te famozne evropsko-ameriške cenzure, s katero želijo prikriti poraze Ukrajincev in polom svoje politike je nadvse enostavno in se doseže že z nekaj kliki miške, zato je napor vseh držav, da omejijo dostop do ruskih ali celo kitajskih virov informiranja dobesedno patetičen.

Nato si kot točko, preko katere se povezujete v svet izberete kakšno od držav BRICS ali tiste, ki niso v EU, na primer Srbijo - in nato lahko enostavno prebijete cenzuro EU ter dostopate do v Sloveniji in Evropski uniji prepovedanih informacij.

Nekateri so tudi zastonj, kot lahko preberete v tem prevedenem članku (strojni prevod) na TechRadarju, čeprav so priporočljivi plačljivi, ker stanejo zelo malo - le nekaj evrov ali še manj mesečno.

Prebijanje te famozne evropsko-ameriške cenzure, s katero želijo prikriti poraze Ukrajincev in polom zahodne politike je nadvse enostavno in se doseže že z nekaj kliki miške, zato je napor vseh držav, da omejijo dostop do ruskih ali celo kitajskih virov informiranja dobesedno patetičen.

Istočasno je tudi v nasprotju s temeljnimi dokumenti Sveta Evrope in OZN, ki zagotavljajo svobodo izražanja.

Free VPN
Vir: Posnetek zaslona, X

In kako do programov VPN?

Preprosto, na spletu jih je kot listja in trave.

Tukaj je na primer test nekaterih, prevod članka v slovenščino (strojni prevod) pa je tukaj.

Nekateri so tudi zastonj, članek o tem je na voljo tukaj, prevod v slovenščini (strojni prevod) pa je tukaj.

Že to, da moramo sploh pisati o tem kaže, da se nam zgodovina ponavlja in da nam ameriške in NATO vojne že odnašajo eno od najpomembnejših pridobitev - svobodo govora.

Največje žrtve »cenzure na stereoidih«, ki se nam pripravlja, pa bodo znova – evropski državljani.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek