REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako zavajajo slovenski državni mediji: SiOL in MMC RTV SLO najraje lažeta o Ukrajini, Vladimirju Putinu in Rusiji

Kako zavajajo slovenski državni mediji: SiOL in MMC RTV SLO najraje lažeta o Ukrajini, Vladimirju Putinu in RusijiDržavni mediji opozarjajo na »dezinformacije«, sami pa najraje dezinformirajo o Rusiji in vojni v Ukrajini. Vir: Posnetek zaslona, X

V slovenskih medijih je vse polno oglasov, v katerih se iz državne malhe financira medije, ki opozarjajo o nevarnosti »dezinformacij«.

Predvsem pa je nesprejemljivo, da ti mediji ob tem celo zavajajo ne z delom na prostem trgu, pač pa lažejo in so za laži plačani z denarjem davkoplačevalcev.

Objavljajo se tudi izjemno dolge analize, v katerih se razkriva, kako naj bi na družbenih omrežjih določeni »proruski« krogi širili različne dezinformacije.

To bi lahko ocenili za družbeno koristno delo, če se medtem istočasno ne bi dogajalo troje:

Prvič, da ti isti mediji dobesedno odkrito lažejo o povsem preverljivih dogodkih, predvsem ko gre za Ukrajino, Rusijo, Putina in podobne teme.

Drugič, če ne bi bili ti mediji, pa tudi t. i. »preverjevalci dejstev« (v Sloveniji na primer »Oštro« s t. i. Razkrinkavanjem, STA z Ne/JA in podobni) financirani s strani držav EU in ZDA, istočasno povsem tiho o očitnih zavajanjih osrednjih domačih medijev, medtem ko se v svojih kritikah ukvarjajo izključno z mediji in izjavami, ki kritizirajo politiko zahodnih držav ali Washingtona.

In tretjič, če mediji v Sloveniji ne bi bili povsem tiho o ameriških in evropskih praksah zavajanja in dezinformacij, celo takrat, ko drugi zahodni mediji poročajo o najbolj v nebo razvpitih tovrstnih primerih.

Ko k temu dodamo še popolno in nezakonito cenzuro vseh vodilnih ruskih medijev na ravni EU dobimo na ta način povsem neverodostojno, enostransko in s propagando prežeto »medijsko krajino«, v kateri so laži o Rusiji, pa tudi o drugih, predvsem zunanjepolitičnih temah nekaj povsem vsakodnevnega.

Predvsem pa je še posebej nesprejemljivo, da ti mediji ob tem celo zavajajo ne z delom na prostem trgu, pač pa lažejo in so za laži plačani z denarjem davkoplačevalcev.

Lažniv članek MMC RTV SLO
Lažniv članek MMC RTV SLO. Vir: Posnetek zaslona

Navedli bomo samo tri očitne primere, ki dokazujejo naše trditve.

Putinovo ponudbo iz leta 2022 so torej na RTV SLO predstavili kot del mirovne ponudbe Putina leta 2024. S tem so Putina predstavili tudi kot politika, ki je pripravljen prekršiti ustavo lastne države, saj so štiri nove regije že del Ruske federacije. Na ta način je javna RTV poskusila ustvariti vtis, da gre Rusiji že tako slabo, da se je že pripravljena pogovarjati o vrnitvi vsaj dveh od petih regij.

Tako je na primer 14. junija 2024 MMC RTV SLO objavil članek, v katerem so zapisali: »'Ukrajinske sile se morajo umakniti iz Ljudske republike Doneck, Ljudske republike Lugansk ter iz Hersonske in Zaporoške oblasti. Takoj ko bo Kijev povedal, da je pripravljen to storiti, in začel umikati vojake ter se odpovedal načrtom za vstop v NATO, bomo nemudoma, dobesedno v tistem trenutku, prekinili ogenj in začeli pogovore,' je Putin dejal na srečanju z ruskimi diplomati.

Ponovil je še dva pogoja za umik, ki jih Moskva navaja že od začetka invazije, in sicer 'demilitarizacija in denacifikacija' Ukrajine. Dejal je tudi, da bi moral mirovni dogovor vključevati konec zahodnih sankcij proti Moskvi.

Ob tem je še dodal, da 'ne izključuje ohranitve ukrajinske suverenosti nad Hersonom in Zaporožjem pod pogojem, da ima Rusija močno kopensko povezavo s Krimom'.

Številni strokovnjaki že dolgo trdijo, da bi bil lahko ključni cilj ruske invazije v Ukrajino vzpostavitev kopenskega mostu med Rusijo in polotokom Krim, ki ga Rusija zaseda zadnje desetletje. Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje pa si je Moskva priključila septembra 2022 z mednarodno nepriznanimi referendumi.«

Tudi če pustimo ob strani ideološko pristranske ocene (»mednarodno nepriznanimi referendumi«) je očitno, da je zgoraj označen stavek popolnoma neresničen, saj je šlo za ponudbo Rusije iz leta 2022.

Ni nobenega dvoma o tem, da z državnim denarjem podprt portal slovensko javnost odkrito dezinformira.

Putinovo ponudbo iz leta 2022 so torej na RTV SLO predstavili kot del mirovne ponudbe Putina leta 2024. S tem so Putina predstavili tudi kot politika, ki je pripravljen prekršiti ustavo lastne države, saj so štiri nove regije že del Ruske federacije. 

Na ta način je javna RTV poskusila ustvariti vtis, da gre Rusiji že tako slabo, da se je že pripravljena pogovarjati o vrnitvi vsaj dveh od petih regij. A to ni res.

To je povsem razvidno tudi iz govora samega Vladimirja Putina ruskim diplomatom. Slovensko verzijo (strojni prevod) si lahko preberete TUKAJ.

Toda na RTV SLO se na to požvižgajo. Čeprav smo na to že opozorili lažno dezinformacijo še vedno objavljajo na svoji spletni strani.

Drug primer prihaja iz državnega SiOL-a, kjer se z raznimi članki o »ruskih dezinformacijah« že dalj časa izjemno trudijo, ne da bi dokazali ključno in najpomembnejše, namreč, da za raznimi objavami, ki jih kritizirajo zaradi dezinformiranja, res stoji – Rusija.

Po drugi strani pa ni nobenega dvoma o tem, da z državnim denarjem podprt portal slovensko javnost odkrito dezinformira celo o zlahka preverljivih dejstvih.

Poglejmo samo en primer, prigodo, ko je ruski predsednik Vladimir Putin tuje novinarje opozarjal, da ni res, da naj bi bila Rusija pripravljen napasti NATO.

Vir: Posnetek zaslona

Novinar je Putinove besede ocenil kot žalitev tam prisotnih novinarjev, češ da jim je dejal, da so »neumni kot miza« ob kateri je sedel: »Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu sploh prvič od ruske invazije Ukrajine februarja 2022 gostil več predstavnikov mednarodnih medijskih hiš, tudi zahodnih. Prisotnim novinarjem je med drugim očital, da so neumni kot miza, za katero sedijo, ker naj bi poročali, da namerava Rusija napasti katero od držav članic zveze Nato. Putin je dejal tudi, da se Rusija v Ukrajini, ki jo je napadla pred dvema letoma, v resnici brani, in ponovno poudaril, da Zahod podcenjuje pripravljenost Rusije na uporabo jedrskega orožja.

Nikoli ne bomo izvedeli, koliko ljudi se zaradi tega ni cepilo in so zaradi ameriških laži umrli. Natančno pa vemo, da zaradi ameriških laži vsak dan umre od nekaj sto do 1600 ukrajinskih vojakov, ob tem pa Evropa propada, svet pa drvi v katastrofo.

'Ali ste znoreli?' je Vladimir Putin vprašal novinarje in urednike za veliko mizo na gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu, med njimi so bili tudi predstavniki zahodnih medijev, kot je tiskovna agencija Associated Press, nato pa potrkal po njej in pripomnil, da so neumni prav tako kot miza.

Ruskega predsednika je po njegovih besedah razjarilo poročanje (zahodnih) medijev, ki so se v dobrih dveh letih od ruske invazije Ukrajine večkrat sklicevali na obveščevalske in vojaške vire v Evropi in ZDA, ki so opozarjali, da bi lahko Rusija napadla tudi katero od držav članic zveze Nato.

Putin je takšne navedbe med sestankom z novinarji označil za izmišljotine oziroma za propagando, ki jo države Zahoda servirajo domačemu občinstvu, da bi po eni strani lažje upravičile oboroževanje in pošiljanje orožja v Ukrajino, po drugi pa ohranile svoj ponos in status imperialnih sil.

Dodal je, da takšne grožnje - da bi Rusija napadla zvezo Nato - ne obstajajo in zatrdil, da se Rusija v Ukrajini, državi, ki se je je z vojaško silo lotila 24. februarja 2022 in si priključila petino njenega ozemlja, v resnici brani.«

Ne samo, da vrinjenih stavkov na koncu, o tem, da se je Rusija »z vojaško silo lotila (Ukrajine) 24. februarja 2022 in si priključila petino njenega ozemlja« ni izrekel Putin, neresnična je tudi trditev, da je Putin žalil prisotne novinarje.

Putin je namreč vprašanje, 'Ali ste znoreli?' postavil tujim politikom, sogovornikom tujih novinarjev, ki so podajali takšne trditve.

Jasno je povedal da so si oni, torej tuji politiki, izmislili, da želi Rusija napasti NATO in da je to neumnost in pasji drek.

Da je žalil novinarje je bila interpretacija ukrajinskih krogov.

Slovenski SiOL jo je nekritično prevzel.

Ni tudi dvoma, da bi se novinarji, če bi bili res oklevetani s strani Putina, takoj odzvali. A se niso.

To torej ni bila žalitev novinarjev, kvečjemu je bila ostra kritika tujih politikov. Tudi na omrežju X so komentatorji na pravilen način razumeli Putinovo vprašanje, le novinar SiOL-a je v tem videl grožnjo Putina novinarjem.

Zakaj?

Očitno zato, da bi Putina prikazal kot neuravnovešenega, žaljivega politika, ki je izgubil nadzor nad samim seboj.

Ob tem je neresnična tudi trditev o tem, da naj bi Putin grozil z jedrskim orožjem. Omenil ga je samo na izrecno vprašanje novinarke (Putin na to, da govori o tem le na pobudo novinarjev, celo opozori! op.avt.) in to tako, da je dejal, da ruska jedrska doktrina res dopušča uporabo tega orožja, a samo v izjemnih primerih.

In da sam ne ocenjuje, da imamo v tem trenutku opraviti s takšno izjemno situacijo.

To pojasnilo zagotovo ni nobena grožnja, prej obratno.

Laži o Rusiji in rusko-ukrajinski vojni so še bolj kot tistim, ki so jim namenjene, nevarne tudi njihovim avtorjem, ki jim morda edini verjamejo. A v organizacijah, ki jih propagira in plačuje vlada, jih ne vidijo. Vir: Posnetek zaslona

To, da se poskuša s perfidnimi prijemi Putina predstaviti kot norca je povsem v skladu z zgrešenim pogledom na predsednika Rusije, ki ga širijo prav NATO propagandni krogi in s tem zamegljujejo prave vzroke vojne v Ukrajini.

Brez prave diagnoze pa so vse operacije neuspešne.

In več kot zanimivo je, da takšnih neresnic ne opazi nobena od organizacij, ki se predstavljajo za »preverjalce dejstev« in jih kot take propagira (in bogato plačuje) tudi slovenska vlada.

Te iste spletne strani dobivajo za svoje delo ne le denar slovenske vlade, ampak tudi od številnih tujih veleposlaništev ter organizacij, ki so podaljšana roka tujih tajnih služb, kot je na primer ameriški NED, ki napaja tudi slovenski portal »Oštro«, ki deluje tako v Sloveniji kot v »jadranski regiji«, denar pa dobiva tudi od Mete, ki je v tesni navezi z ameriškimi obveščevalnimi službami.

Laži v škodo Rusije ne vidijo.

»Oštro« sodeluje v programih Mete in dobiva denar od NED-a, podaljšane roke ameriških tajnih služb, v Sloveniji pa se hvali z neodvisnostjo. Zelo radi vohljajo za ruskim premoženjem in ruskimi dezinformacijami, ameriških laži pa ne vidijo. Vir: Posnetek zaslona

A ne gre samo za to, da slovenski mediji neresnično poročajo in plačani z denarjem slovenskih davkoplačevalcev (to velja tako za SiOL kot za RTV SLO) dezinformirajo javnost o Rusiji ali rusko-ukrajinski vojni.

Ni problem samo to, da lažnivo poročajo o tem, kar sami vidijo, gre tudi zato, da marsikaj pomembnega ne vidijo ali nočejo videti.

In to celo takrat, ko gre točno za to, o čemer tako radi pišejo, namreč, ko gre za dezinformacije.

Ko gre za ameriške in evropske prakse zavajanj in dezinformacij so namreč povsem tiho, celo takrat, ko drugi zahodni mediji poročajo o najbolj v nebo razvpitih primerih.

Zadnji primer je zgodba Reutersa o tem, da je Pentagon vodil dezinformacijsko kampanjo o kitajskem cepivu Sinovac.

Reuters in Sinovac - poroča samo Insajder.com...
O Pentagonovi dezinformacijski kampanji zoper cepivo Sinovac slovenski mediji niso poročali. Glede na to, da o tem tuji mediji, tudi ameriški, poročajo, je jasno, da so slovenski celo bolj papeški od papeža. Vir: Posnetek zaslona

Glede na to, da je pandemija prizadela tudi Slovenijo in gre za temo, ki se dotika vsakega prebivalca je zelo nenavadno, da o tem osrednji slovenski mediji niso poročali niti z besedo. To zgodbo je objavil šele Insajder!

Slovenski mediji za denar davkoplačevalcev najraje zavajajo in lažejo o Rusiji in Putinu. Ob tem radi pogosto pišejo o 'ruskih dezinformacijah,' a skupaj s 'specialisti za dezinformacije' nikoli ne odkrijejo največjih ameriških laži, celo takrat, ko o njih poročajo vodilni zahodni mediji.

Le kako je to mogoče, če gre za tako pomembno razkritje?

Kako tega ne opazijo organizacije, ki neprestano spremljajo dezinformacije?

In kaj počnejo drugi mediji, z desetinami, stotinami zaposlenih, da se takšna zgodba v celoti prezre?

Glede na to, da o tem tuji mediji, tudi ameriški, poročajo, je jasno, da so slovenski celo bolj papeški od papeža.

Nauk te zgodbe je jasen: o zadevah, ki so neugodne za ZDA slovenski mediji torej ne poročajo niti takrat, ko o tem poročajo ameriški mediji.

Gre še za enega od jasnih znakov, da Slovenija ni suverena država, pač pa je podkolonija Ukrajine in Zahoda.

Toda prav zaradi takšnih laži in zavajanj ter sočasne »slepote« zahodnih medijev za resnično pomembna dejstva vsi načrti zveze NATO v Ukrajini propadajo, ker so utemeljeni na napačnih dejstvih in lažeh.

Laži so namreč še bolj kot tistim, ki so jim namenjene, nevarne tudi njihovim avtorjem, ki jim morda edini verjamejo.

In tako živijo v svojem (dez)informacijskem balončku, v svojem svetu laži, v katerem ukrajinska vojska zmaguje, ker se pravično bori proti hudobcu Putinu.

Pentagonove dezinformacije o Sinovacu - v Sloveniji drugi mediji o tem molčijo
O zadevah, ki so neugodne za ZDA slovenski mediji ne poročajo niti takrat, ko o tem poročajo ameriški mediji. Gre še za enega od jasnih znakov, da Slovenija ni suverena država, pač pa je podkolonija Ukrajine in Zahoda. Vir: Posnetek zaslona

Zanimivo je tudi, da se takšne laži v slovenskih medijih niti slovenski predsednici, nekdanji novinarki, ne zdijo problematične, saj jih do sedaj ni niti opazila ali pokritizirala, čeprav rada razpreda o »dezinformacijah«.

Svojega svetovalca (tvit spodaj) je celo poslala na dogovarjanje o nasprotovanju »ruskim dezinformacijam« v ameriško veleposlaništvo – prav tisto, ki predstavlja državo, odgovorno za številne dezinformacije in katere obrambno ministrstvo je po poročanju Reutersa lagalo o kitajskem cepivu proti covidu-19.

Nikoli ne bomo izvedeli, koliko ljudi se zaradi tega ni cepilo in so zaradi ameriških laži umrli.

Natančno pa vemo, da zaradi ameriških laži vsak dan umre od nekaj sto do 1600 ukrajinskih vojakov, ob tem Evropa propada, svet pa drvi v katastrofo.

A predsednica o tem ne zine nobene. Nima poguma? Ne ve? Ne razume?

Ameriško ribanje slovenskih diplomatov pred potji na Kitajsko
»Ribanje« slovenskih dipplomatov v ameriškem veleposlaništvu pred odhodom na Kitajsko bi bilo za vsako normalno državo škandal brez primere, v podkoloniji Sloveniji pa je to običajna praksa, ki se omenja čisto mimogrede. Vir: Posnetek zaslona

Svojega svetovalca Zlatka Šabića pošilja Nataša Pirc Musar v isto veleposlaništvo, v katerega romajo »po svoje mišljenje« tudi slovenski diplomati po ukazu MZZ Tanje Fajon in zahtevi poslani po elektronski pošti (zgoraj) z ameriškega veleposlaništva tudi predno gredo na primer na uradne obiske na Kitajsko.

To bi bil za vsako normalno državo škandal brez primere, v podkoloniji Sloveniji pa je to očitno običajna praksa, ki se omenja čisto mimogrede.

Kljub lažnivi pomoči, ki jo uživajo pri širjenju propagande Nata, je zato jasno, da takšne in podobne laži ne bodo imele učinka na Rusijo.

Lahko pa naredijo veliko škode sami Sloveniji in to se že dogaja.

Posledice za zdaj čutimo le v denarnicah zaradi inflacije in deindustrializacije, a najhuje morda šele prihaja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek