REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»3.600 evrov bi ministrica preživela, 300.000 evrov bo težko. Ni več kredibilna«

»3.600 evrov bi ministrica preživela, 300.000 evrov bo težko. Ni več kredibilna«Nova Pivčeva v slovenski vladi: Sanja Ajanović Hovnik. Bo odletela? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik se je po razkritju pregrešno dragega potovanja v New York (njena karta je stala 3612 evrov, soprogova pa 973 evrov, štiri spremljevalke so ob tem porabile še 22.000 evrov) konec tedna znašla tudi pod očitki o nepravilnostih pri razdeljevanju denarja na razpisu za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij.

Med največjimi prejemniki sredstev je bil namreč Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi njena prijateljica in nekdanja sodelavka Kaja Primorac.

Ta je tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija tudi ministrica za javno upravo, ki je nato svoj delež prepisala na mamo.

V petkovih Odmevih na RTV SLO je ministrica zagotovila, da ni imela nobene besede pri odločanju o tem, kdo bo dobil denar na spornem razpisu.

V trenutku, ko je bila sprejeta odločitev za razpis, je namreč pristojnost za odločanje o njem prenesla na strokovno komisijo.

»Tako nisem imela vpliva na odločitve,« je zagotovila.

Odzivi na potratnost ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik na račun slovenskih davkoplačevalcev. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Mladina je sicer poročala, da je Smart center na razpisu ministrstva sodeloval tudi kot svetovalni servis in od nekaterih prijaviteljev prejel sedem odstotkov provizije.

Če pustimo letalske karte, je Sanja Hovnik šolski primer vsega tistega, kar pomenijo prirejeni razpisi, klientelizem in korupcija.

Pri tem je na razpisu, na katerem je izpadla vsaka tretja vloga, po poročanju tednika denar dobilo vseh pet vlog, pri katerih je kot svetovalka sodelovala Kaja Primorac.

Ministrica je v zvezi s tem v petek povedala, da je takoj, ko je izvedela, da je Kaja Primorac pomagala pri pripravi dveh vlog za razpis, o tem obvestila pristojne službe na ministrstvu in Komisijo za preprečevanje korupcije.

To je menda naredila zato, kot pravi, »ker se ne strinjam, da kdor koli, ki je povezan z menoj, dobi cent iz razpisa«.

Ministrica Ajanović Hovnik očitno ni edina, ki »racionalno dela« z davkoplačevalskim denarjem. vir: Posnetek zaslona, Twitter

Sicer pa pogodbe z na razpisu izbranimi nevladnimi organizacijami po njenih besedah še niso podpisane, sama pa čaka opredelitev strokovnih služb, kako je razpis možno razveljaviti.

»Takoj ko bo pravna podlaga za to, verjemite, da bom to storila,« je zatrdila Sanja Ajanović Hovnik.

Komentarji na družbenih omrežjih so večinoma zelo ostri.

Večina zahteva razveljavitev razpisa in odstop ministrice za javno upravo.

»Zadnja TarcaRTVSLO bo šla v zgodovino.

Če pustimo letalske karte, je Sanja Hovnik šolski primer vsega tistega, kar pomenijo prirejeni razpisi, klientelizem in korupcija. 3.600 evrov bi ministrica preživela, 300.000 evrov bo težko.

Ni več kredibilna«, je ocenil Dejan Steinbich.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek