REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dno dna: V Ukrajini novačijo s fotografijami SS divizije, ki je pobijala tudi po Sloveniji, postrojene pred Himmlerjem!

Dno dna: V Ukrajini novačijo s fotografijami SS divizije, ki je pobijala tudi po Sloveniji, postrojene pred Himmlerjem!Himmler pozdravlja ukrajinske klavce - klanjajo pa se jim tudi slovenski politiki... Vir: Posnetek zaslona

Medtem ko se slovenski politiki klanjajo pred zločincem Vladimirjem Zelenskim pripadniki njegovega režima v zahodnem delu Ukrajine v ukrajinsko vojsko novačijo s slikami SS divizije Galicija, postrojene pred vodjo SS-a.

Nič nenavadnega, če vemo, da je Zelenski podpisal tudi zastavo te divizije v sredo.

Da s tem slavi nacistične zločince Zelenskega očitno ni motilo, enako kot ne moti slovenskih politikov, ki ga podpirajo.

Res je, da je bila podoba Himmlerja na fotografiji prekrita z emblemom SS divizije, sama reklamna pasica pa je posvečena 80. obletnici bitke pri Brodiju 22. julija leta 1944.

Le zakaj bi se pritoževali, če pa tudi slovenski zavezniki slavijo neonaciste in jih celo urijo. 

Gre za novo zavezništvo - na 80 let podlage.

Slovenski mediji, ki opozarjajo na fašizem pa tega sploh ne opazijo...

V Ukrajini so ob tem te dni izobešeni reklamni panoji s fotografijami reichsführerja Heinricha Himmlerja, ki se sprehaja pred nacistično divizijo SS Galicija.

Res je, da je bila podoba Himmlerja na fotografiji prekrita z emblemom SS divizije, sama reklamna pasica pa je posvečena 80. obletnici bitke pri Brodiju 22. julija leta 1944.

Prav tako niso pozabili vstaviti klica za posodobitev podatkov v TCC, njihovem rekrutacijskem centru.

V Tržaški Rižarni, krematoriju za Primorce, niso pobijali Nemci, ampak predvsem njihovi nacisti iz Ukrajine, ki so jih posebej v ta namen pripeljali v Trst.

Vendar pa proruski Telegram kanali opozarjajo, da »bitke pri Brodiju ni bilo, je pa prišlo do poraza in skoraj popolnega uničenja SS divizije Galicija.«

Brodi je sicer mesto v ukrajinskem delu zgodovinske pokrajine Galicije v Zoločivskem rajonu in Lvovski oblasti.

Brodi je bilo sicer tudi ime zadnjega psa nekdanjega slovenskega predsednika Janeza Drnovška

Med bitko, ki je potekala 13. in 22. julija 1944 med Lvovom – »Operacija Sandomierz« in blizu mesta Brodi so sovjetske čete 1. ukrajinske fronte porazile 13. korpus 4. tankovske armade nacistične Nemčije, ki je vključevala divizijo SS Galicija.

Od 14.000 vojakov in častnikov divizije je bilo ubitih ali pogrešanih 10.115 ljudi.

Na fotografiji, ki jo v Ukrajini uporabljajo kot motivacijski vzvod za vstop novih kandidatov za enosmerno pot na fronto sicer reichsführer Himmler pregleduje divizijo, preden je bila poslana na fronto po zaključku nabora aprila 1944.

Po tem je bila divizija »Galicija« v ruskem mlinu za meso na vzhodni fronti po treh mesecih že popolnoma uničena. In glede na to napis na transparentu »Včeraj - oni, danes – vi« dobi popolnoma »dvoumen pomen«, opozarjajo ruski komentatorji.

Pri tem ne smemo pozabiti, da se je omenjena divizija potikala tudi po slovenskih krajih in bila odgovorna za številne zločine. Divizija je 31. januarja 1945 v dveh ločenih skupinah odšla iz Slovaške proti Mariboru v Slovenijo, tja pa je vkorakala, ker železniške proge niso bile na voljo.

Divizija se je tukaj okrepila in ponovno oborožila.

Divizijske enote so bile razporejene na slovenskem Štajerskem in sosednji avstrijski deželi Štajerski. Svoj prihod so opravili do 28. februarja. Tam se je divizija Galicija soočila z jugoslovanskimi partizani, ki so bili veliko bolje organizirani in bolj sposobni kot partizani na Slovaškem.

Vodja SS v Ljubljani je bil zadovoljen z zgodnjimi uspešnimi operacijami divizije proti lokalnim jugoslovanskim partizanskim enotam in se je odločil razširiti njihovo vlogo ter poslal nekaj ukrajinskih enot na pomoč Wehrmachtu v gorah južno od Ljubljane.

Vojaki SS Galicije z PAK 38, 50 mm topom  Vir: Wikipedia, posnetek zaslona
Vojaki SS Galicije s PAK 38, 50 mm topom. Vir: Wikipedia, posnetek zaslona

Izvedli so dve obsežni operaciji proti jugoslovanskim partizanom, od katerih nobena ni bila uspešna, saj so se partizani uspeli izogniti diviziji Galicija in ji uiti zaradi goratega terena, ki je upočasnil premike divizije in dal partizanom čas, da so zaznali njihovo približevanje.

Pripadniki SS Galicije leta 1941mVir: Wikipedija, posnetek zaslopna
Pripadniki SS Galicije leta 1941. Vir: Wikipedija, posnetek zaslona.

Med svojim bivanjem na tem območju je bila divizija Galicija okrepljena z drugim ukrajinskim bataljonom pod nemškim vodstvom, znanim kot Ukrajinska samoobrambna legija, skupaj z Ukrajinci iz različnih drugih nemških enot, ki so se želele pridružiti diviziji, ko se je Tretji rajh soočal s propadom.

Aprila 1945 so sprejeli tudi približno 2500 kopenskega osebja in pilotov Luftwaffe iz 10. padalske divizije.

Nürnberško sodišče je divizijo Galicija spoznalo za odgovorno za genocid.

Miloš Ivančič je na Telegramu tudi opozoril, da banderovci, ki so na Poljskem pobili več sto tisoč ljudi, niso bili ukrajinski nacionalisti, ampak fašisti, točneje nacisti v nemških kolaboracionističnih nacističnih enotah SS in njihovih uniformah.

Le kdaj se bo Zelenski za to opravičil Slovencem, se sprašujejo potomci žrtev.

Nacisti z oznakami SS, ki jih je vodil nacistični kolaboracionist Stepan Bandera niso pobijali samo na Poljskem, ampak tudi v Belorusiji in Rusiji, pa tudi v Sloveniji.

Še danes pa jih v Ukrajini slavijo.

Skupaj so izven Ukrajine dobili več kot 300.000 ljudi in to na najbolj zverinske načine.

V bojih na Menini planini so bili pripadniki ukrajinske SS Galicija!

V Tržaški Rižarni, krematoriju za Primorce, niso pobijali Nemci, ampak predvsem njihovi nacisti iz Ukrajine, ki so jih posebej v ta namen pripeljali v Trst.

Ti so bili tisti nacisti, ki so pobijali, tolkli po Slovencih s kladivi po glavah, preden so jih vrgli v peči.

Okoli 5.000 so jih pobili in zažgali, med njimi pa so številni sorodniki še danes živečih Slovencev.

Le kdaj se bo Zelenski za to opravičil Slovencem, se sprašujejo potomci žrtev.

»Ne rabi se, saj so mu v zahvalo dali celo tanke zagrenjeno dodaja Miloš Ivančič.

In tako se slovenski tanki danes v boj proti Rusom podajajo celo z nacističnimi oznakami.

Knjigo Miloša Ivančiča Fašizem za Butalce, ki tudi neukim pojasni, zakaj je to absolutno neprimerno, pa si lahko preberete tukaj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek