REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novo zavezništvo nacistov in banderovcev: Medvedjev o sporazumu Ukrajine z Nemčijo

Novo zavezništvo nacistov in banderovcev: Medvedjev o sporazumu Ukrajine z NemčijoSkupina nemških vojakov ob tanku opazuje zračno bitko pri Kerču, maj 1942. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Dogovor med Kijevom in Berlinom o dolgoročnih varnostnih obveznostih je novo, skoraj dobro pozabljeno staro, je spomnil namestnik predsednika Varnostnega sveta Rusije Dmitrij Medvedjev.

Nemški kancler Olaf Scholz in ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sta namreč v Berlinu podpisala sporazum o dolgoročnih varnostnih obveznostih.

»Zgodovinski korak. Nemčija bo še naprej podpirala Ukrajino proti ruski napadalni vojni,« je Scholz sporočil na družbenem omrežju X.

»Novo zavezništvo med nacisti in banderovci. Geslo: Slava Ukrajini! Odgovor: Nemčija nad vsem!« je Medvedjev zapisal na Telegramu in izpostavil ukrajinski nacistični pozdrav in verze nemške himne (Deutschland über alles), ki so povezani z nacistično ideologijo.

Medvedjev je na ta način spomnil na nacistično preteklost obeh držav, tako Nemčije kot Ukrajine.

Eden od ciljev posebne vojaške operacije, ki jo je Rusija sprožila pred dvema letoma, je denacifikacija Ukrajine.

Ruska stran poudarja, da danes v Ukrajini obstajajo ostanki nacizma, največji problem pa je, da so v vladajočih krogih ljudje, ki so nagnjeni k tej ideologiji, s čimer je ogrožena varnost Ruske federacije.

Ukrajinska vstajniška armada je bila ustanovljena oktobra 1942, delovala je predvsem v zahodni Ukrajini in se borila proti sovjetskim enotam ter sodelovala z nacisti Adolfa Hitlerja.

Njunega tovariša Jaroslava Hunko, nekdanjega pripadnika zloglasne 1. galicijske SS divizije, so nedavno v kanadskem parlamentu pozdravili z aplavzom zgolj zato, ker se je med drugo svetovno vojno boril proti Rusiji.

Zagrešili so številne zločine, vključno s poboji v Voliniji in vzhodni Galiciji (volinski pokol) leta 1943, ko so v cilju izvajanja etničnega čiščenja množično pobijali poljsko prebivalstvo v Voliniji in na tisoče predvsem rusko govorečih Ukrajincev, ki niso hoteli sodelovati z nacisti.

Vprašanje interpretacije masakra v Voliniji, pa tudi odnos do takratnih voditeljev ukrajinskih nacionalistov, je eno najtežjih vprašanj v odnosih med Poljsko in Ukrajino.

Maja 2015 je tedanji ukrajinski predsednik Petro Porošenko podelil Ukrajinski vstajniški armadi status »borca ​​za neodvisnost« Ukrajine, njenim udeležencem pa pravico do socialnih jamstev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek