REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Spoznajte »Centurio«, ukrajinsko neonacistično vojsko, izurjeno na Zahodu

Spoznajte »Centurio«, ukrajinsko neonacistično vojsko, izurjeno na ZahoduUkrajinska različica neonacizma se širi po Evropi. Vir: Posnetek zaslona, X

Centuria, ultra nasilna ukrajinska neonacistična skupina, je utrdila svoje položaje v šestih nemških mestih in zdaj išče nove rekrute.

Časopis Junge Welt poroča, da skupina, ki poziva k iztrebljanju manjšin, deluje v Nemčiji brez ovir. Skupina je bila ustanovljena avgusta 2020 na neonacističnem vrhu v bližini Kijeva. Skupino so ustanovili nekdanji pripadniki kijevske fašistične ljudske milice, ki je od leta 2017 »izvajala brutalno maščevalno pravico« po vsej Ukrajini.

Avgusta lani, na 32. obletnico neodvisnosti Ukrajine, je »Centuria« v Magdeburgu organizirala »nacionalistično zborovanje«, na katerem so mahali z zastavami Organizacije ukrajinskih nacionalistov, ki jo je ustanovil nacistični sodelavec med drugo svetovno vojno Stepan Bandera, in grozili »sovražnikom« Ukrajine z »viharjem iz pekla« ter obljubil, da ukrajinski begunci »za nekaj sto evrov ne bodo pozabili svoje nacionalne identitete«.

Nemški časnik zdaj poroča, da »Centuria« zbira sredstva za vojaško enoto, ki jo bo vodil Andrej Bilecki, ustanovitelj bataljona Azov, ki je leta 2014 dejal, da je poslanstvo Ukrajine »voditi belo raso sveta v zadnji križarski vojni proti 'Untermenschom' (nižjim rasam)«.

»Ustvarjamo novo generacijo herojev«, so sporočili iz »Centurie« in povabili prostovoljce, da se jim pridružijo.

Ker se Washington postopoma odpoveduje sponzoriranju Kijeva v konfliktu z Rusijo, je odgovornost za vodenje ukrajinske vojaške kampanje – in zelo gotov neuspeh – prepuščena Berlinu, piše Greyzone.

Če se bo dobava ameriškega orožja še naprej »tanjšala«, bo Nemčija postala glavni dobavitelj orožja Kijevu.

In Nemci bodo najbrž dokaj hitro ugotovili, da bi beseda »ne« Ukrajini lahko povzročila zelo neprijetna presenečenja doma.

Za razliko od ZDA Nemčija nima prednosti oceana med seboj in fašističnimi proksi bojevniki, ki jih sponzorira v Ukrajini.

Potem ko je ukrajinska protiofenziva konec leta 2023 propadla, je predsednik Vladimir Zelenski v intervjuju za The Economist prikrito zagrozil: »Ni mogoče predvideti, kako se bodo milijoni ukrajinskih beguncev v evropskih državah odzvali, če boste prepustili usodi njihovo državo.«

Čeprav so se Ukrajinci na splošno »dobro obnašali« in so »zelo hvaležni« tistim, ki so jim dali zatočišče, za Evropo »ne bi bilo dobro«, če bi te ljudi »stisnila v kot«, je opozoril Zelenski.

Medtem ko se »Centuria« močno zanaša na ukrajinske migrante kot rekrute, uživa podporo tudi »evropske elite«.

Andrej Bilecki, ustanovitelj bataljona Azov, ki je leta 2014 dejal, da je poslanstvo Ukrajine »voditi belo raso sveta v zadnji križarski vojni proti nižjim rasam«. Vir: Posnetek zaslona, X

Septembra 2021 je Inštitut za evropske, ruske in evrazijske študije Univerze George Washington (IERES) objavil podrobno in zelo zaskrbljujoče poročilo, v katerem je dokumentiral, kako so pripadnike »Centurie« urili »evropski tradicionalistični« vojaški častniki, ki želijo preoblikovati svoje vojske in države po desničarskih ideoloških linijah in obrambi »kulturne in etnične identitete« evropskih narodov pred bruseljskimi politiki in birokrati.

V zvezi s tem so se številni člani neonacistične skupine urili v de facto Natovi bazi Jaworiv blizu meje s Poljsko.

Skupina prav tako trdi, da ima člane, ki služijo kot častniki v ukrajinski vojski, in vabi »prostovoljce«, da se prijavijo v naborne centre, v zameno za dostop do »zahodnega usposabljanja, vojsk in programov izmenjav«.

Pripadniki »Centurie« v Kijevu. Vir: Posnetek zaslona, X

Nekateri člani »Centurie« trenirajo tudi v Veliki Britaniji.

Večina zahodnih medijev je ustrezno »spregledala« skrb vzbujoče poročilo IERES, razen Kanade, ki je pohitela z objavo, da so fotografije članov »Centurie«, ki so se pojavile na družbenih omrežjih, »spremenjene« in da so del »ruske dezinformacijske kampanje.«

To je trdila predvsem Kanada za katero je znano, da je urila in dajala zatočišče ukrajinskim fašistom, kanadski poveljnik vojske pa se ni hotel opravičiti za stoječe ovacije ukrajinskemu nacistu Jaroslavu Hunki v kanadskem parlamentu.

Decembra 2020 je »Centuria« prek družbenih medijev jasno povedala, da je infiltracija v najvišje sloje ukrajinske vojske le prvi korak v veliko širšem ideološkem bliskovitem napadu.

»'Centuria' oblikuje prvo vojaško elito te vrste, katere cilj je doseči najvišje položaje v oboroženih silah in postati avtoritativno jedro, ki je sposobno pomembnega vpliva,« so sporočili.

Po utrditvi moči v ukrajinski vojski se namerava skupina infiltrirati v vrste »ukrajinske politične elite«, da bi »narekovala družbene spremembe«.

Spomnimo, denacifikacija Ukrajine je bila eden od razlogov za začetek ruske posebne vojaške operacije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek