REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Asimetrični spopadi: Rusija z »raketno pomočjo« Severni Koreji že poslala svoj odgovor na provokacije ZDA

Asimetrični spopadi: Rusija z »raketno pomočjo« Severni Koreji že poslala svoj odgovor na provokacije ZDAOb neprestanih pošiljkah zahodnega, vedno znova menda čudežnega orožja Ukrajini se zdi, kakor da se Rusija na to sploh ne odziva. A ta videz vara... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ob neprestanih pošiljkah zahodnega, vedno znova menda čudežnega orožja Ukrajini se zdi, kakor da se Rusija na to sploh ne odziva.

Včasih sicer odgovori z večjimi raketnimi napadi, sicer pa se zdi, da ni rdeče črte, ki bi jo Zahod lahko prestopil, da bi Moskva naredila kaj res prelomnega – in morda nespametnega.

Zato vidimo, kakor da so frontne linije bolj ali manj stabilne in se razen bojev nekje daleč na vzhodu Ukrajine ne dogaja nič posebnega.

A ta videz vara.

Prejšnje pogosto vprašanje, kaj bi dosegla ukrajinska protiofenziva, je prišlo in izginilo.

Zdaj je morda Rusija na vrsti za ofenzivo. Kdaj, to je že drugo vprašanje, kajti ruski obrambni minister predvideva nadaljevanje vojne še v letu 2024 in vse v leto 2025

Zdaj je morda Rusija na vrsti za ofenzivo. Kdaj, to je že drugo vprašanje, kajti ruski obrambni minister predvideva nadaljevanje vojne še v letu 2024 in vse v leto 2025

Nekateri analitiki na proruskih kanalih menijo, da je Rusija naredila napako, ker ni v začetku posebne vojaške operacije nastopila močneje in s polno močjo udarila po ukrajinski vojski in tako hitro končala konflikt.

Tudi vplivna odgovorna urednica ruskega državnega televizijskega kanala RT, tiskovne agencije Rossiya Segodnya in tiskovne agencije Sputnik Margarita Simonyan meni, da bi si morala Rusija po napadu na Sevastopol nehati zatiskati oči pred neposredno vpletenostjo Zahoda v vojaški spopad, omejen na običajna opozorila in svarila.

»Čas je, da postavimo ultimat v najstrožji obliki ne le Kijevu, ampak tudi njegovim pokroviteljem v NATO bloku je dejala.

V uspešen napad na središče poveljstva ruske Črnomorske flote so bili namreč vpleteni zahodni obveščevalci in francoske rakete.

Ob tem ameriški predsednik Joe Biden v Ukrajino pošilja celo rakete ATACMS dolgega dosega in tanke M1A1 Abrams.

Putinova nezmožnost ukrepanja je odprla večji del Rusije raketnim napadom, svarijo kritiki ruske pasivnosti.

Eskalacija izhaja iz nepripravljenosti ruskega predsednika Vladimirja Putina, da bi uporabil dovolj sile za končanje konflikta, so prepričani.

Bosta Putin in ruski zunanji minister Sergej Lavrov kdaj nehala bojevati vojno zgolj z besedami?, se sprašujejo.

Rusija vidi ZDA kot zelo nestabilne in nezmožne racionalnega načrtovanja ter sprejemanja dejstva o propadu ameriškega imperija.

Toda temu mnenju nasprotujejo drugi komentatorji, ki opozarjajo, da Rusija vidi ZDA kot zelo nestabilne in nezmožne racionalnega načrtovanja ter sprejemanja dejstva o propadu ameriškega imperija.

Zato je pametno pustiti času čas, da se ZDA prilagodijo in medtem ne izvajati nenadnih premikov, ki bi lahko povzročili nevarne panične reakcije propadajoče supersile, pojasnjujejo rusko strategijo ti komentatorji.

To je podobno stališču Kitajske glede provokacij ZDA.

Američani namreč nimajo več drugih sredstev za obrambo svojih interesov v svetu, nimajo več mehke moči ali subtilnega političnega vpliva.

Toda sposobnost ZDA, da prisilijo druge, da igrajo po pravilih Washingtona, je še vedno ogromna in tega ne smemo pozabiti.

Peking igra zato zelo zapleteno igro, katere končni cilj je premagati ZDA, ne da bi se Kitajci neposredno soočili z Američani. In zato vodi to igro kar se da zadržano.

Rusija je previdna iz istega razloga, kot je previdna Kitajska. Medtem ko je pomanjkanje spektakularnega ruskega napada povzročilo obtožbe o ruski šibkosti, obstaja koristen vidik, da vojno vodi počasi.

Za Evropejce je vojna tako manj strašljiva, ZDA pa s tem otežujejo, da bi se te države osredotočile na domnevno »rusko grožnjo«, namesto da bi se osredotočale na inflacijo, cene nafte in plina, izvoz žita in begunce.

To, da zadnja vprašanja prevladujejo na naslovnicah medijev, povzroča nesoglasja in polemike v EU ter tako oslabi celotno strukturo Zahoda.

Drug vidik, ki ga je treba upoštevati, je, da Rusija pritiska na ZDA na območjih poleg Ukrajine, čeprav to ni opazno.

Tekmovanje med velikimi silami poteka po vsem svetu.

Kot je ugotovil Ron Unz, potekajo spopadi med velesilami praktično po vsemu svetu. In tu Rusija odgovarja Zahodu z asimetričnimi pristopi.

Za Evropejce je vojna tako manj strašljiva, ZDA pa s tem otežujejo, da bi se te države osredotočile na domnevno »rusko grožnjo«, namesto da bi se osredotočale na inflacijo, cene nafte in plina, izvoz žita in begunce.

Ena taka ruska protipoteza se je najbrž že zgodila.

Prejšnji mesec je CSIS objavil poročilo profesorja MIT Teda Postola, vrhunskega strokovnjaka za nadzor orožja, ki trdi, da je bil nenaden pojav novih severnokorejskih ICBM na trdo gorivo verjetno posledica neposrednega prenosa tehnologije iz Rusije.

Pojasnil je: »Ta raketa je opremljena, da s protiukrepi prebije obstoječo obrambo ZDA proti balističnim raketam in dostavi več termonuklearnih bojnih glav do ciljev v celinskih Združenih državah Amerike

Posledično je na desetine milijonov ameriških življenj zdaj prepuščenih na milost in nemilost mlademu in včasih nestanovitnemu tujemu diktatorju, ki je globoko sovražen do ZDA, kar očitno daje Severni Koreji veliko večjo moč v morebitnem prihodnjem vojaškem spopadu, ki vključuje Južno Korejo ali Japonsko...

Rakete na trdo gorivo so namreč vrhunec vojaške tehnologije, ker jih je mogoče izstreliti zelo hitro in ne potrebujejo zamudnega vzdrževanja in polnjenja s tekočim gorivom.

Voditelj Severne Koreje Kim Džong-un je na veliki vojaški paradi ob 70. obletnici konca korejske vojne 27. julija letos predstavil nove brezpilotne letalnike in medcelinske balistične rakete (ICBM). Na dogodku so bili tudi predstavniki Rusije in Kitajske.

Med Severno in Južno Korejo je bilo 27. julija leta 1953 sklenjeno premirje, ki je zgolj zamrznilo, ne pa tudi končalo korejske vojne. Kljub temu v Pjongjangu na ta dan slavijo dan zmage.

Hwasong 17 Vir:Telegram
Hwasong-17. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA je poročala, da so bili na vojaški paradi na ogled napredni izvidniški brezpilotni letalniki in rakete dolgega dosega, vključno z raketami ICBM tipa hwasong-17 in hwasong-18, ki naj bi bile zmožne zadeti tudi tarče v ZDA.

Vojaške parade v Pjongjangu ob 70. obletnici konca vojne med Severno in Južno Korejo sta se udeležili delegaciji iz Kitajske in Rusije, ki sta se še lani distancirali od severnokorejskega jedrskega programa in zavrnili udeležbo na paradi.

Člani obeh delegacij so bili sicer sploh prvi tuji predstavniki, ki so obiskali Severno Korejo od začetka pandemije covida-19.

Posledično je na desetine milijonov ameriških življenj zdaj prepuščenih na milost in nemilost mlademu in včasih nestanovitnemu tujemu diktatorju, ki je globoko sovražen do ZDA.

Rusija ima ob tem druga področja, kjer lahko izvaja pritisk na ZDA, na primer v Siriji in Iraku, kjer lahko Moskva deluje v povezavi s Pekingom in Teheranom.

Afrika je še ena lokacija, kjer je Rusija dejavna in je menda precej priljubljena v javnosti – kot so priča nedavni pretresi v Nigru.

Za spremljanje statusa vojn, revolucij, državnih udarov in drugih prizadevanj za spremembo režimov v vseh več kot 200 državah sveta bi potrebovali ogromen pregled.

Zato preprosto gledanje na Ukrajino kot na eno samo bojišče med Vzhodom in Zahodom ne kaže celotne, širše slike.

In na številnih frontah sveta Zahod ne napreduje, pač pa izgublja svoje prednosti.

In Slovenija z njim...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek