REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Obtožen nemirov na Kapitolu išče azil v - Belorusiji!

Obtožen nemirov na Kapitolu išče azil v - Belorusiji!Američan s prošnjo za azil v Belorusiji: Neumannovo zbogom domovini. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Američan Evan Neumann, ki se sooča s kazensko ovadbo zaradi napada na policijo med januarskimi nemiri v Washingtonu, je nezakonito prestopil belorusko mejo in v tej državi zaprosil za azil, poroča beloruska televizija.

Neumann, ki je zaradi napada na policijo 6. januarja ob vdoru v ameriški hram demokracije od junija končal na tiralici FBI, je nezakonito prestopil mejo med Ukrajino in Belorusijo ter zaprosil za azil, je v svojem poročilu potrdila tiskovna agencija AP.

V intervjuju za belorusko televizijo je Neumann v komentarju obtožb, ki ga bremenijo v ZDA potrdil, da je res bil 6. januarja na Kapitolu in da obtožnica zoper njega vsebuje šest točk, vključno z napadom na policijo in drugimi kaznivimi dejanji.

Navkljub obtožnici, zatrjuje, da »ne verjame, da je zagrešil kakršno koli kaznivo dejanje«.

Neumann je na ameriški desnici znan tudi kot sin nekdanjega voditelja Hitlerjeve mladine.

»Beloruski mejni organi so Neumanna pridržali na meji z Ukrajino 15. avgusta, toda Belorusija nima sklenjenega sporazuma o izročitvi z ZDA,« poroča kanal Belarus 1.

Neumann, ki je na ameriški desnici znan tudi kot sin nekdanjega voditelja Hitlerjeve mladine, je v zagovor svoje prošnje za azil v Belorusiji izpostavil, da so bili vsi njegovi posli v Združenih državah Amerike uničeni po protestih na Kapitolu pod taktirko tedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in akcij gibanja Življenja temnopoltih so pomembna.

Trdi, da se mu je uspelo dokopati beloruskega ozemlja skozi goste gozdove na meji z Ukrajino, nakar ga je pridržala policija na meji.

Zatrjuje, da je po objavi tiralice in izdanemu nalogu za prijetje najel odvetnika ter se začel skrivati.

Nato mu je odvetnik svetoval, naj gre na službeno pot v Evropo.

Marca je tako prispel v Italijo, nato se je odpravil z vlakom v Švico, od koder je odšel z avtom v Nemčijo.

V Ukrajino je prispel sredi marca iz Poljske.

Odločil se je, da zbeži v Belorusijo, ker je »opazil, da mu sledijo neznani ljudje«.

O razlogih, zakaj je zbežal iz Amerike, je Američan spregovoril za oddajo beloruske televizije pomenljivega naslova »Zbogom Amerika!«.

Ameriški mediji poročajo, da se je »moški iz Kalifornije, ki je na FBI-jevem seznamu najbolj iskanih zaradi napada na policijo med nemiri na Kapitolu 6. januarja, zatekel v nekdanji sovjetski republiki Belorusiji,« kjer je zaprosil za azil.

Mnogi menijo, da bo Belorusija popolnoma ustrezala Neumannu, zapriseženemu desničarju, ki sam zase rad pove, da je - nacist.

Po drugi strani, nekateri analitiki poudarjajo, da državo vodi avtoritarni predsednik Aleksander Lukašenko, ki, kljub dejstvu, da je sam dikatator in korumpiran, ne gleda prijazno na take, kot so Evan in njemu podobni...

Zanimivo je, da se je Neumann zatekel v varstvo ene od dveh držav, ki je, poleg Rusije, izgrede 6. januarja uporabila zato, da ZDA obtoži dvojnih standardov pri kritiziranju drugih držav za zatiranje protivladnih protestov.

Spomnimo, podporniki nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa so vdrli v Kapitol v neuspešnem poskusu, da bi Kongresu preprečili, da uradno potrdi volilno zmago Joeja Bidna, ki je funkcijo predsednika ZDA prevzel 20. januarja.

Okoli 700 izgrednikov se trenutno sooča s kazenskimi obtožbami zaradi teh nemirov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek