REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Potrjena obtožnica: »Danes je najhujši dan v življenju za vse, ki se pišejo Trump« – in njegove podpornike (tudi Janšo)

Potrjena obtožnica: »Danes je najhujši dan v življenju za vse, ki se pišejo Trump« – in njegove podpornike (tudi Janšo)Luzerja - Trump in Janša. Vir: Twitter

»Jutri bo najhujši dan za vse, ki se pišejo Trump.«

S temi besedami je Graham Greemore v Quertyju že včeraj napovedal današnjo vložitev obtožnice zoper »Trumpovo organizacijo«.

Velika porota Manhattna je namreč v sredo potrdila obtožnice proti Trumpovi organizaciji in finančnemu direktorju, 73-letnemu Allenu Weisselbergu zaradi davčnih kršitev, povezanih z neprijavljenimi ugodnostmi zaposlenih, poročajo ameriški mediji.

Na spodnjem tvitu je Weisselberg na fotografiji med Donaldom Trumpom starejšim in mlajšim.

Obtožnica bo objavljena danes, šlo pa naj bi le za začetek.

Tožilec Manhattna Cyrus Vance mlajši namreč vodi široko preiskavo raznih domnevnih kršitev zakonov, ki zadevajo tudi nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, vendar uvodna obtožnica njega ne zadeva.

Weisselberga so tožilci skušali prepričati, da sodeluje s preiskavo Trumpa in njegove organizacije, a jim kot kaže ni uspelo.

Danes naj bi se Weisselberg predal policiji.

Razlog za to, da bo Trumpova organizacija obtožena za kazniva dejanja je preprost – ker je Donald Trump kriminalec.

Tožilcem pa je pri preiskavi med drugim izdatno pomagala nekdanja Weisselbergova svakinja, ki je že pripravljena pričati na sodišču.

Tožilec Vance med drugim preiskuje plačila ženskama za molk o spolnem razmerju s Trumpom, različne cenitve premoženja za banke in davčno službo, plačila zaposlenim v obliki raznih daril in ugodnosti, kot so brezplačna stanovanja in šolanja za otroke brez prijavljanja davkov, gotovinska plačila uslužbencem in drugo.

Trumpov odvetnik Ronald Fischetti je dejal, da ne verjame, da bo Donald Trump obtožen česarkoli – za zdaj…

Toda dejstvo, da se njegovo družinsko podjetje ni moglo rešiti obtožb o kaznivih dejanjih po vseh silah, ki so jih vložili v to, da se obtožbam izognejo, ni dober znak za to, kar sledi nekdanjemu predsedniku.

V Palmer Reportu ocenjujejo, da bi po obtožnici direktorju Trumpove organizacije lahko bili zelo hitro individualno obtoženi in tudi aretirani vsi člani Trumpove družine!

Trumpov odvetnik seveda enako kot njegov varovanec trdi, da bo Trump v tem postopku zmagal, ker tožilci »nimajo dokazov«, toda Donald Trump je pričakoval tudi, da bo zmagal na volitvah leta 2020, da bo covid-19 izginil in da ga ne bodo ustavno obtožili – in to kar dvakrat.

Težava pa je tudi v tem, da bo omenjena obtožnica le »ena od mnogih«, ki bo po oceni poznavalcev vložena zoper Trumpa.

Težava pa je tudi v tem, da bo omenjena obtožnica le »ena od mnogih«, ki bo po oceni poznavalcev vložena zoper Trumpa.

In kot komentirajo v ZDA, Allen Weisselberg »ve, kje so zakopana trupla« oziroma ve vse o nepravilnostih v Trumpovi organizaciji, zato ni neverjetno, da bi lahko pričel sodelovati s tožilstvom.

Toda v tem primeru bo dogovor, ki mu ga bo ponudilo tožilstvo, zanj verjetno precej slabši od tistega, ki bi ga dobil, če bi začel pravočasno sodelovati s tožilstvom.

Ali, kot je komentiral Rob Reiner: »Razlog za to, da bo Trumpova organizacija obtožena za kazniva dejanja je preprost – ker je Donald Trump kriminalec.«

To pa seveda pomeni, da bi na koncu lahko mnogi ugotovili tako v Združenih državah Amerike kot po svetu, da so v resnici ves čas podpirali - kriminalca.

Melania se mora odzvati urno...
Bi lahko bila obtožena tudi Melania, če je za kazniva dejanja vedela in jih ni prijavila? Vir: Twitter

Pri tem se Donald Trump ni mogel sam oziroma s pomočjo podpredsednika ZDA amnestirati, da bi se rešil teh obtožb, kot mu je svetoval tudi njegov nekdanji odvetnik Michael Cohen (ki je bil medtem že obsojen) zato, ker gre za kazniva dejanja, ki se preganjajo po zakonodaji posameznih zveznih držav in ne za tista, za katere je pristojna ameriška zvezna oblast.

Za Slovenijo pa je nerodno predvsem to, da po vsem svetu tudi mediji in politiki vedo in neprestano ponavljajo, da je slovenski predsednik vlade Janez Janša – velik podpornik Donalda Trumpa in da mu je celo čestital za lažno »zmago« na novembrskih volitvah.

In to predno so glasove sploh res prešteli...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek