REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Je Biden isti kakor Trump? Založnik Washington Posta protestiral zaradi »napada« s strani Bidnove administracije

Je Biden isti kakor Trump? Založnik Washington Posta protestiral zaradi »napada« s strani Bidnove administracijeBiden in Trump. Vir: Twitter

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je veljal za najhujšega sovražnika ameriških medijev, ki jih je neprestano napadal, označeval za lažnive in poudarjal, da širijo »lažne novice«.

Na novinarje je pritiskal tudi z državnimi ukrepi.

Njegov naslednik Joe Biden je na oblast prišel tudi z obljubo, da bo takšen pristop spremenil.

In v marsičem se je res, saj Biden več ne tvita in ne napada medije tako, kot je to počel Trump.

Fred Ryan: Nekonsistentnost med besedami predsednika in dejanji ministrstva za pravosodje zahteva popolno odgovornost in transparentnost.

Toda nekatere zadeve se ne spreminjajo.

Vse kaže, da je Bidnova administracija na najbolj pomembnih področjih pritiske na ameriške medije nadaljevala tam, kjer se je ustavila Trumpova.

Joe Biden - prisega  Vir:Twitter
Joe Biden ob svoji prisegi. Vir: Twitter, posnetek zaslona, CNN

Založnik časnika Washington Post Fred Ryan je namreč ostro napadel ameriško vlado zaradi zahteve pravosodnega ministrstva, da naj jim novinarji dostavijo kopije elektronskih pisem.

Bidnova administracija je izdala ukaz novinarjem, da naj ji izročijo elektronsko pošto in da o tem celo ne smejo obvestiti javnost.

Zahtevo je označil za »napad brez presedana na ameriške medijske organizacije.«

Že v času Donalda Trumpa je namreč ministrstvo za pravosodje vložilo uradne zahteve, s katerimi je želelo s pomočjo sodnih nalogov dobiti dokumente, ki pripadajo novinarjem.

Predvsem elektronska pisma novinarjev so zahtevali od televizije CNN ter časnikov New York Times in Washington Post.

Biden je ob teh zahtevah dejal, da se kaj podobnega »ne bo zgodilo« v času njegove vlade.

Toda v petek je David McCraw, odvetnik, ki je zastopal novinarje NY Timesa dejal, da je Bidnova administracija izdala ukaz novinarjem, da naj ji izročijo elektronsko pošto in da ob tem celo ne smejo obvestiti javnost.

Poskus je bil sicer neuspešen.

Žrtev - savdski disident in novinar Washington Posta Džamal Hašodži
Žrtev - savdski disident in novinar Washington Posta Džamal Hašodži. Vir: Twitter, posnetek zaslona, Sky News
Ta eskalacija, v času, ko je na funkciji Biden, predstavlja napad brez presedana na ameriške medijske organizacije in njihove napore, da bi javnost obvestili o napakah vlade.

»Ta eskalacija, v času, ko je na funkciji Biden, predstavlja napad brez presedana na ameriške medijske organizacije in njihove napore, da bi javnost obvestili o napakah vlade,« je zapisal Ryan.

Pravosodno ministrstvo prav tako ni odgovorilo na vprašanja o tej preiskavi, ki jo izvaja ministrstvo za pravosodje že od leta 2017, pomanjkanje odgovorov pa je ocenil kot nekaj »zaskrbljujočega.«

Kmalu zatem je pravosodno ministrstvo sporočilo, da je končalo s preiskavo in da ne bo več zahtevalo elektronske pošte novinarjev, ki so jih o tem tudi uradno obvestili.

Založnik Washington Posta je to ocenil kot »ohrabrujoč korak«, istočasno pa opozoril, da sprememba ne onemogoča Bidnovi administraciji, da ne bi ponovila iste in po oceni novinarjev nezakonite zahteve.

»Nekonsistentnost med besedami predsednika in dejanji ministrstva za pravosodje zahteva popolno odgovornost in transparentnost, ko gre za akcije nekdanje Trumpove administracije in nove Bidnove administracije. Pripraviti bi morali popolno poročilo in ga objaviti, da bi ga lahko ocenila ameriška javnost,« je zapisal založnik Washington Posta.

Delite članek