REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaskrbljenost: V državi z največ cepljenimi na svetu okužbe s koronavirusom - hitro naraščajo

Zaskrbljenost: V državi z največ cepljenimi na svetu okužbe s koronavirusom - hitro naraščajoSvetovna rekorderka pri cepljenju se sooča s porastom okužb
Koronavirusna bolezen covid-19 bo še precej časa obstajala skupaj s človeštvom, to pa kažejo tudi podatki iz države, ki je najbolj uspešna v boju proti koronavirusu.

Lepše vreme in padec okužb v številnih evropskih državah, tudi v Sloveniji, sta prinesli novo upanje med ljudmi, ki že vidijo »luč na koncu predora« in dokončno zmago nad pandemijo.

Toda dejstvo je, da bo covid-19 še precej časa obstajal skupaj s človeštvom, to pa kažejo tudi podatki iz države, ki je najbolj uspešna v boju proti koronavirusu.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je namreč v torek sporočila, da bo pregledala podatke o koronavirusu iz države, katere prebivalstvo velja za najbolje cepljeno na svetu.

In to ni Izrael, ki je sicer prav tako v samem svetovnem vrhu.

To so Sejšeli, arhipelag 115 otokov v Indijskem oceanu.

Kar tretjina ponovno okuženih je bila v celoti cepljena ali pa je prebolela bolezen, kažejo najnovejši, zaskrbljujoči podatki. Bo to tudi prihodnost Slovenije? Vendar en sam podatek - vzbuja upanje...

Pregled stanja v tej državi nam lahko da tudi dober odgovor na vprašanje, kako bo torej v Sloveniji tedaj, ko bomo cepili že na primer 60 ali celo 70 odstotkov prebivalstva.

Sejšeli so namreč na tej točki – že danes.

Ministrstvo za zdravje Sejšelov je sporočilo, da je bila več kot tretjina ljudi, ki so bili pozitivni na covid-19 v tednu do 8. maja - v celoti cepljena.

Toda Sejšeli zdaj povzročajo zaskrbljenost za svetovne zdravstvene strokovnjake prav zaradi porasta primerov covida-19 med popolnoma cepljenimi posamezniki.

Sejšeli so do zdaj izvedli zelo uspešno uvajanje cepljenja; lahko se pohvalijo z najvišjim deležem ljudi, cepljenih proti covid-19, kjer koli na svetu in so po podatkih celo nad Izraelom, Združenim kraljestvom in Srbijo.

Večina cepljenih je prejela kitajsko cepivo Sinopharm (Svetovna zdravstvena organizacija ga je prejšnji petek odobrila za nujno uporabo) in cepivo AstraZeneca (lokalno znano kot Covishield, kar je različica, proizvedena v Indiji).

Ženska na Sejšelih  Vir: TASS
Sejšeli. Vir: Twitter
Med vsemi novimi primeri covida-19 je ministrstvo za zdravje navedlo, da 63 odstotkov okuženih ali ni bilo cepljenih ali pa je prejelo le en odmerek zdravila SinoPharm ali Covishield, vendar je bilo hkrati tudi 37 odstotkov novih okužb pri ljudeh, ki so prejeli oba odmerka.

Sejšeli z več kot 97.000 prebivalci so med pandemijo zabeležili le nekaj manj kot 8.200 primerov okužb in 28 smrtnih primerov.

Vendar je v ponedeljek ministrstvo za zdravje Sejšelov poročalo o hitrem povečanju števila primerov novih okužb z virusom SARS-CoV-2.

Od 120 novih primerov, o katerih so poročali 30. aprila, je bilo teden kasneje zabeleženih več kot 300 primerov na dan 7. oziroma 8. maja.

Med vsemi novimi primeri covida-19 je ministrstvo za zdravje navedlo, da 63 odstotkov okuženih ali ni bilo cepljenih ali pa je prejelo le en odmerek zdravila SinoPharm ali Covishield, vendar je bilo hkrati tudi 37 odstotkov novih okužb pri ljudeh, ki so prejeli oba odmerka.

Pozitiven pa je podatek, da med 80 odstotki bolnikov, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje ni bilo cepljenih. Večinoma je šlo tudi za ljudi s pridruženimi boleznimi.

Ob tem po uradnih podatkih tudi »skoraj vsi« kritični in hudi primeri pacientov, ki so zahtevali intenzivno zdravljenje, niso bili cepljeni.

Do danes v tej državi tudi še noben od bolnikov, ki so na Sejšelih umrli zaradi covida-19, ni bil v celoti cepljen.

Med tistimi, ki so prejeli dva odmerka cepiva jih je 57 odstotkov prejelo kitajsko cepivo Sinopharm, 43 odstotkov pa indijsko cepivo Covishield, so sporočili z ministrstva za zdravje Sejšelov.

To znova potrjuje, kako zelo pomembno je cepljenje prebivalstva, istočasno pa strokovnjaki WHO opozarjajo, da »stopnja prenosa ostaja visoka in je zaskrbljujoča.«

Sejšeli, obala Vir: Pixabay
Sejšeli. Vir: Twitter
Primer s Sejšelov pa kaže na to, da kljub veliki učinkovitosti prav nobeno cepivo, ki se trenutno uporablja proti koronavirusu, ni 100-odstotno učinkovito pri preprečevanju okužbe in bolezni covid-19.

Razmere pa so zaskrbele strokovnjake tudi po svetu, kajti znano je, da je bilo na Sejšelih cepljenega že 60 odstotkov celotnega prebivalstva. Ob tem je bilo kar 86 odstotkov prebivalcev, ki so jih želeli ciljno cepiti tudi cepljenih.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je že večkrat opozorila, da samo cepljenje ne bo zadoščalo za zaustavitev pandemije, temveč da bo to le še eno orožje za boj proti nevarnemu virusu.

Omejitve socialnih stikov in dobra osebna higiena tako še vedno ostajata osnova za preprečevanje širjenja nevarne bolezni.

In to nas bo, kljub »odpiranju«, spremljalo še zelo dolgo.

Prejšnji teden so, na primer, Sejšeli znova uvedli omejitve nekaterih družabnih srečanj in zbiranj v javnih prostorih, da bi zajezili naraščanje okužb.

Primer s Sejšelov pa kaže tudi na to, da kljub veliki učinkovitosti prav nobeno cepivo proti koronavirusu, ki se trenutno uporablja, ni 100-odstotno učinkovito pri preprečevanju okužbe in bolezni covid-19.

Kljub temu so se vsa cepiva, ki jih je trenutno odobrila SZO, izkazala za zelo učinkovita vključno s kitajskim Sinopharmom in cepivom AstraZenece.

Res pa je, da je cepivo AstraZenece po zadnjih podatkih 76-odstotno učinkovito, cepivi Pfizer/BioNTech in Moderne pa sta nekoliko boljši in nudita okoli 95-odstotno zaščito.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek