REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Zamrznjeni Fidesz« zaradi poslovnika zapustil Evropsko ljudsko stranko, kdaj mu bo sledila tudi Janševa SDS?

»Zamrznjeni Fidesz« zaradi poslovnika zapustil Evropsko ljudsko stranko, kdaj mu bo sledila tudi Janševa SDS?Orbán in Janša po skupni poti? Vir: Twitter

Saga o izstopu ali izključitvi madžarske vladajoče stranke Fidesz iz politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu se je vendarle končala – v škodo Viktorja Orbána in Madžarske.

Madžarski premier Viktor Orbán je namreč vodjo politične skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfreda Webra obvestil, da se člani njegove stranke Fidesz odpovedujejo članstvu v skupini EPP.

Orbánov Fidesz tudi uradno ni več sredinska stranka, podpornike bo v Evropskem parlamentu lahko iskala le še na skrajni desnici.

Tudi v Janševi SDS si vidni člani že želijo oditi - po isti poti.

Vprašanje ni če, ampak - kdaj?

Namesto v največji politični skupini v Evropskem parlamentu bo sedaj madžarski predsednik vlade somišljenike iskal med bolj skrajno desnimi političnimi silami.

Orbán je sporočilo o odhodu naznanil potem, ko je Evropska ljudska stranka potrdila spremembe poslovnika, ki naj bi v kratkem vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članom madžarskega Fidesza.

Novi poslovnik omogoča, da se posameznim poslancem ali poslankam ali vsem poslancem izvoljenim na listi posamezne stranke zaradi nespoštovanja temeljnih vrednot Evropske unije, kot so svoboda in demokracija, vladavina prava, spoštovanje človekovih pravic in svoboščin, pa tudi drugih iz 2. člena Pogodbe o Evropski Uniji in Listine temeljnih pravic in svoboščin EU, izreče ukrep zamrznitve statusa ali dokončne izključitve.

Namesto v največji politični skupini v Evropskem parlamentu bo sedaj madžarski predsednik vlade somišljenike iskal med bolj skrajno desnimi političnimi silami.

S tem pa bo v EU postal še bolj marginalizirana politična sila.

Madžarski premier je »omejevanje zmožnosti našim evropskim poslancem, da opravljajo naloge izvoljenih članov Evropskega parlamenta« označil za odvzem demokratičnih pravic madžarskim volivcem.

»To je nedemokratično, nepravično in nesprejemljivo, zato se je upravljavsko telo Fidesza odločilo, da takoj zapusti skupino EPP,« je zapisal Orbán v pismu, naslovljenem na Webra.

Fidesz ima sicer še vedno status »zamrznjenega člana« stranke EPP.

veliki zavezniki - Orbán, Janša in Zver Vir:Mladina
Zavezniki: Zver, Orbán in Janša. Vir: Twitter

Stranka EPP, ki je sicer najvplivnejša evropska politična družina, je namreč marca 2019 zaradi kršitve evropskih vrednot zamrznila članstvo Fidesza, so pa njegovi evropski poslanci še naprej delovali kot del politične skupine EPP v Evropskem parlamentu.

Viktor Orbán, predsednik madžarske vlade in stranke Fidesz je ob sprejemu novega poslovnika EPP svojo odločitev o izstopu stranke iz EPP sporočil že po nekaj minutah, kar jasno govori tudi o avtokratskem načinu vodenja in nedemokratičnosti omenjene madžarske stranke.

EPP je sicer nov poslovnik sprejela z veliko večino 148 glasov za in zgolj 28 glasov proti od skupnih 187.

EPP je sicer nov poslovnik sprejela z veliko večino 148 glasov za in zgolj 28 glasov proti od skupnih 187.

Ker je Viktor Orbán v primeru sprejema novega poslovnika napovedal izstop svoje stranke iz EPP tudi ni bilo presenečenje, da se je izstop Fidesza tudi res zgodil.

To z drugimi besedami pomeni, da največja družina strank krščansko-demokratske politične usmeritve s stranko Fidesz in Viktorjem Orbánom ne želi imeti ničesar več.

Predvsem zato, ker so zoper madžarsko že sproženi postopki zaradi kršenja pravnega reda Evropske unije, pa tudi zaradi povsem materialnega okoriščanja z zlorabo evropskih sredstev s strani posameznih družinskih članov in najožjih strankarskih sodelavcev Viktorja Orbána.

Kaplja čez rob pa je bila izjava evroposlanca Tamasa Deutscha, ki je lani novembra izjave vodje politične skupine EPP Manfreda Webra primerjal s slogani gestapa.

Janšo je strah, da jih ne dobi po prstih od Orbana
Janšo je strah, da jih ne dobi po prstih od Orbána. Vir: Twitter
Uveljavljene spremembe poslovnika največje politične skupine Evropskega parlamenta dejansko omogočajo, da se v primeru zagovarjanja nedemokratičnih pritiskov na medije, pravosodje in druge kršitve temeljnih evropskih vrednot zamrznejo ali izključijo tudi poslanci kot so Milan Zver ali poslanke, kot je Romana Tomc.

Vendar pa tudi v Sloveniji zelo podoben oziroma »orbánovski« besednjak uporablja predsednik vlade in SDS Janez Janša. Nedavno je Guyja Verhofstadta, dolgoletnega evropskega poslanca iz Belgije in voditelja skupine liberalcev RENEW užalil z besedami, da »ni več šef kolonialne države« in da Slovenija tudi ni Kongo.

V obrambo madžarskega Fidesza so se ob tem postavili vsi slovenski poslanci strank te politične skupine razen Ljudmile Novak.

Romana Tomc, Milan Zver in Franc Bogovič so se tako znašli v poraženi manjšini.

Pri tem se Franc Bogovič, ki je bil na listi SDS izvoljen na podlagi predvolilnega dogovora med SDS in Slovensko ljudsko stranko zavzema za obstanek v EPP, ki »nima alternative«, medtem ko je Romana Tomc v svojem imenu in imenu Milana Zvera do te mere kritizirala vodstvo EPP, da se konfrontacija poslancev SDS z vodstvom in morebiten odhod tudi te stranke iz EPP ne zdi več nemogoč.

Na družbenih omrežjih so se že pojavili komentarji o tem, da bi lahko EPP, če že odloča o Fideszu, lahko, zaradi prihranka pri času, istočasno odločala tudi o izključitvi stranke SDS.

Uveljavljene spremembe poslovnika največje politične skupine Evropskega parlamenta dejansko omogočajo, da se v primeru zagovarjanja nedemokratičnih pritiskov na medije, pravosodje in druge kršitve temeljnih evropskih vrednot zamrznejo ali izključijo tudi poslanci kot so Milan Zver ali poslanke, kot je Romana Tomc.

To je odslej realna možnost, Slovenija pa je zaradi številnih prepirov predsednika slovenske vlade s svetovnimi in evropskimi politiki, podpore lažni zmagi nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA in tudi med člani EPP že na zelo slabem glasu.

Da je čas za odhod iz EPP pa so prepričani tudi nekateri bolj radikalni člani SDS, na primer Branko Grims.

Sprememba poslovnika EPP je zato pomembna, že kmalu pa bomo videli, ali bo Janez Janša sedaj vsaj poskusil spremeniti retoriko, ali pa bo sledil svojemu velikemu in v Evropi vse bolj osamljenemu, avtoritarnemu vzorniku Viktorju Orbánu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek