REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Otmar Karas: če bo Orban nadaljeval z blokado evropskega proračuna, je treba Fidesz izključiti iz Evropske ljudske stranke

Otmar Karas: če bo Orban nadaljeval z blokado evropskega proračuna, je treba Fidesz izključiti iz Evropske ljudske strankeKaras in Orban. Vir: Krone.at

Z blokado evropskega proračuna in protikoronskega evropskega paketa v skupni vrednosti 1800 milijard evrov sta Poljska in Madžarska, ob podpori Slovenije oziroma Janeza Janše, očitno zagrizli v več, kot lahko prežvečita.

Iz Francije že prihajajo opozorila, da bodo iz protikoronskega svežnja EU v skrajnem primeru Madžarsko in Poljsko preprosto izključili, oglasil pa se je tudi podpredsednik Evropskega parlamenta, ki napoveduje izključitev madžarske vladajoče stranke Fidesz iz Evropske Ljudske stranke oziroma EPP.

Orban in Janša Vir:Twitter
Bo šla Janševa SDS v EPP po poti Orbanove Fidesz? Vir: Twitter
Z blokado evropskega proračuna in protikoronskega evropskega paketa v skupni vrednosti 1800 milijard evrov sta Poljska in Madžarska, ob podpori Slovenije oziroma Janeza Janše, očitno zagrizli v več, kot lahko prežvečita.

Upiranje Madžarske in Poljske uporabi mehanizma, ki veže izplačilo finančne pomoči na spoštovanje načel pravne države je za podpredsednika Evropskega parlamenta kaplja čez rob.

»Če Viktor Orban v četrtek na vrhu EU ne bo glasoval za kompromis glede evropskega finančnega paketa, potem je potrebno stranko Fidesz takoj izključiti iz EPP,« je ocenil Karas za Krone.

EU namreč po njegovi oceni ne sme biti v položaju, ko bi jo zaradi vprašanja pravne države izsiljevala ena od članic Evropske ljudske stranke.

Za sprejem evropskega proračuna je namreč potrebno soglasje vseh članic, za začetek delovanja posebnega »mehanizma« glede ugotavljanja spoštovanja načel pravne države na podlagi dogovora julija letos pa je potrebna samo kvalificirana večina članic, kar je bilo doseženo v ponedeljek.

Vendar pa z blokado evropskega proračuna in protikoronskega paketa pomoči v zraku visi 750 milijard evrov finančne pomoči, ki je državam EU zelo potrebna za lajšanje posledic pandemije, istočasno pa je »na ledu« tudi 1,1 milijarde evrov težak proračun EU.

Madžarska in Poljska zahtevata umik oziroma izničenje dogovora iz julija.

Slovenski predsednik vlade pa je s posebnim pismom voditeljem EU ravnanje Madžarske in Poljske zagovarjal in celo – podprl.

Delite članek