REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako pomembno je zaupanje v predsednika vlade? V Italiji je Draghi že »dramatično« spremenil italijansko politiko

Kako pomembno je zaupanje v predsednika vlade? V Italiji je Draghi že »dramatično« spremenil italijansko politikoMario Draghi | Vir: Twitter

Kako pomembno je zaupanje v predsednika vlade za uspeh njegove države?

Odgovor je »zelo«, kot kaže primer Italije, ki se po volitvah sooča že s tretjo vlado.

Ob najnovejši politični krizi v Italiji je namreč krmilo vlade prevzel nekdanji predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi.

Človek, ki je zatrdil, da bo naredil vse, kar je potrebno za rešitev posledic finančne krize leta 2008 in v tem na čelu ECB tudi uspel, uživa visok ugled v Italiji in Evropi.

Človek, ki je zatrdil, da bo naredil vse, kar je potrebno za rešitev posledic finančne krize leta 2008 in v tem na čelu ECB tudi uspel, uživa visok ugled v Italiji in Evropi.

Široko politično podporo je sedaj uspešno pretopil v podporo svoji vladi v Rimu.  

Njegov nastop v Italiji že ocenjujejo kot »boljšega od pričakovanega«, potem ko je dobil široko politično podporo in hkrati odvrnil nevarnost, da italijansko vlado prevzamejo populistične stranke.

Zaradi široke politične podpore in ugleda je nastop Draghija že popravil gospodarske napovedi glede Italije.

Delnice na delniških trgih so poskočile.

Draghijeva vlada, ki jo sestavljajo »tehnokrati« različnih političnih prepričanj ima namreč široko podporo.

Mario Draghi z masko Vir:Twitter
Za masko: Mario Draghi. Vir: Twitter

»To je najboljši mogoči rezultat in je bolje, kot sem pričakoval, ker zagotavlja visoko stopnjo stabilnosti in politične odgovornosti,« je dejal Erik Nielsen, vodilni ekonomist v banki UniCredit.

Naslednje volitve naj bi bile v Italiji šele leta 2023.

Dvig cen na delniških trgih v Italiji v banki UniCredit pojasnjujejo s pričakovanji, da bo pod vodstvom Maria Draghija država »bolj učinkovito uporabila sredstva NGEU (Naslednja generacija EU)«.

Dvig cen na delniških trgih v Italiji v banki UniCredit pojasnjujejo s pričakovanji, da bo pod vodstvom Maria Draghija država 'bolj učinkovito uporabila sredstva NGEU (Naslednja generacija EU).'

Tudi analitiki družbe Barclays verjamejo, da se bo v Italiji gospodarska rast dvignila v drugi polovici leta.

»Vrnitev Maria Draghija, sedaj italijanskega predsednika vlade je dramatično spremenila politično sceno,« so zapisali analitiki te družbe v svojem ponedeljkovem poročilu.

Zaradi enomesečne politične krize bi lahko največ pridobila Severna liga, ki je s 24 odstotki še vedno najbolj popularna stranka.

Bolj sredinski socialdemokrati (20 odstotkov) so izgubili eno odstotno točko podpore, še večje težave pa bo imelo gibanje »Petih zvezdic«, ki je bilo prejšnji teden soočeno z notranjimi spori, ko so potrjevali Maria Draghija za predsednika vlade.

Zanimivo je tudi, da sta tako Severna liga kot gibanje Petih zvezdic v zadnjem času omilile tudi protievropsko retoriko.

Tudi CNBC ugotavlja, da je prihod Draghija, vsaj za zdaj, že »omilil populistično retoriko.«

Povem drugače kot v nekaterih drugih državah, kjer je populizem glavno orodje vlad, ki vladajo z zelo majhno podporo javnosti...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek